Chris Froome tankt vertrouwen: "Denk dat ik klaar ben voor Tour"

AFP
Chris Froome (Sky) heeft voor de tweede keer in zijn carrière de eindzege in het Critérium de Dauphiné binnengehaald. De 30-jarige Brit toonde zich na afloop bijzonder gelukkig. "Dit is een speciale wedstrijd voor mij. Ik ben heel trots op wat ik hier heb gepresteerd. Het is een overwinning die ik de rest van mijn leven zal onthouden."

Britse Keniaan Froome verloor in de ploegentijdrit 35 seconden op BMC, 31 op de ploeg van Vincenzo Nibali en een halve minuut op Movistar. "We waren een beetje teneergeslagen na die ploegentijdrit. Nu moest ik veel tijd terugwinnen." Uiteindelijk zette de kopman van Sky zelf de puntjes op de i in de koninginnenrit gisteren en won hij ook vandaag.
"Dit was een heel zware etappe. Ik voelde de vermoeidheid na mijn inspanning van gisteren." 

Op hoog niveau in Tour
En hij niet alleen, ook de ploeg moest diep tasten. "We waren allemaal moe in het team, maar toch gaven we nog één keer het volle pond. Mijn ploegmaten hielden een strak tempo aan op de slotklim en daarna was het aan mij. Ik wist dat elke seconde zou tellen. Ik ben heel trots op de manier waarop ik deze eindzege heb behaald. De Tour is mijn grote doel, maar hier tank ik alvast vertrouwen. Er resten me nog minder dan drie weken, maar ik denk wel dat er ik klaar voor zal zijn en ik op een hoog niveau zal starten. Ik besef dat ik in de Tour op andere tegenstanders zal botsen, maar deze Dauphiné is zeker goed voor het vertrouwen."

ANP
AFP
PHOTO_NEWS
AFP

Kort portret

Naam: Froome

Voornaam: Christopher

Geboortedatum: 20 mei 1985

Geboorteplaats: Nairobi (Ken)

Nationaliteit: Brit

Lengte: 1m86

Gewicht: 69 kg

Profrenner sinds 2008

Ploegen: Barloworld (2008-2009), Sky (2010-2015)Palmares:

28 profzeges:

2008: 84e Tour, 3e Ronde van de Appenijnen

2009: 1 zege - rit Giro del Capo - 36e Giro, 18e WK chrono

2010: 9e Haut-Var

2011: 1 zege - rit Vuelta - 14e Ronde van Castilië en Leon, 15e Ronde van Romandië, 2e Vuelta

2012: 1 zege - rit Tour - 4e Dauphiné, 2e Tour, 4e Vuelta

2013: 13 zeges - rit en eindstand Ronde van Oman, rit Tirreno-Adriatico, rit en eindzege Internationaal Wegcriterium, proloog en eindzege Ronde van Romandië, rit en eindzege Criterium du Dauphiné, drie ritten en eindzege Tour - 2e Tirreno-Adriatico

2014: 6 zeges - rit en eindstand Ronde van Oman, rit en eindstand Ronde van Romandië, twee ritten Criterium du Dauphiné - 2e Vuelta

2015: 6 zeges - rit en eindstand Ruta del Sol, rit Ronde van Romandië, twee ritten en eindstand Criterium du Dauphiné .