Chris Froome: "Dit was geen positieve test"

AP
In een interview met de Britse openbare omroep BBC heeft de in opspraak geraakte Britse wielrenner Chris Froome uitgebreid zijn onschuld bepleit. "Ik heb absoluut geen enkele regel overtreden", betoogde de viervoudige winnaar van de Ronde van Frankrijk. 

"Ik heb niet meer genomen dan de toegestane hoeveelheid. Dit was geen positieve test. Ik ben ervan overtuigd dat deze waarheid uiteindelijk duidelijk wordt. Maar ik begrijp dat dit nieuws een grote schok is voor het publiek."

Gisteren werd bekend dat Froome dit jaar tijdens de Ronde van Spanje, die hij won, positief heeft getest op Salbutamol. Dat is een geneesmiddel tegen astma. De 32-jarige coureur heeft toestemming om het middel te gebruiken, maar volgens de Internationale Wielerunie UCI heeft hij de toegestane waarde overschreden. Daarvoor moet Froome zich nu verantwoorden bij de UCI.

EPA

"Ik kan de reacties van veel mensen begrijpen", vervolgde Froome. "Zeker gezien het verleden van het wielrennen. Maar dit is een andere zaak. Ik weet wat de regels zijn. Ik weet wat de limieten zijn en ik ben nooit over deze limieten heen gegaan. Ik heb een heel duidelijke routine bij het gebruik van mijn inhalator. Al deze informatie heb ik aan de UCI gegeven om ze te helpen dit tot op de bodem uit te zoeken."

Volgens Froome is zijn reputatie door deze zaak niet blijvend beschadigd. "Nee. Ik ben een professionele wielrenner, die tien jaar met astma koerst en de verschijnselen daarvan behandelt. Ik kan alleen maar blij zijn dat de UCI mij om meer informatie heeft gevraagd om de nog openstaande vragen in te vullen." 

EPA13 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Michael Geyskens

  Het is algemeen geweten dat meer dan 50% wielrenners "astma" hebben...

 • Rik Tytgat

  Ook in de wielersport hebben alternatieve feiten hun intrede gedaan.

 • lamaire mario

  Vandaar zijn tussen spurtjes effen puffen en froum froum ! Iedereen heeft asma.

 • luc vanhooland

  Al puffend de berg op...

 • Gino Denil

  Als de test een overschrijding van de toegestane waarden aantoont is dat niets anders dan een positieve test. Welke uitleg Froome daar persoonlijk ook aan mag geven. Contador werd geschorst voor cero, cero cero cero cero cero... te veel clenbuterol. Een stof die zo vaak voorkomt in een steak dat men sporters in Zuid-Amerika en Midden-Amerika zelfs niet meer vervolgd of schorst voor clenbuterol.