Chavanel pakt eindzege Driedaagse na winst in tijdrit

BELGA
De Fransman Sylvain Chavanel (Omega Pharma-Quick.Step) is eindwinnaar geworden van de Driedaagse De Panne-Koksijde (2.BC). 'La Machine' was de beste in de afsluitende tijdrit, over 14,7 km rond De Panne, en liet ook in het eindklassement iedereen achter zich.

Het was Tomas Vaitkus, als 65ste gestart, die alle tijden van de tabellen veegde. Tot de Canadees Svein Tuft hetzelfde deed met de eindchrono van de Litouwer. Tuft bolde na 18:06 over de eindmeet, net veertien seconden beter dan Vaitkus, maar ook hij zou nog overklast worden. De Nederlander Lieuwe Westra deed zelfs dertien seconden beter dan de Canadees. Hij leek dan ook op weg om voor het eerst in zijn loopbaan de Driedaagse te winnen, maar dat was buiten 'La Machine' gerekend. Chavanel vloog over het parcours en deed van de uitmuntende tijd van Westra nog eens vier seconden af. De Fransman klokte 17:49 en boekte meteen een dubbelslag. Guillaume Van Keirsbulck finishte in de tijdrit als negende op 0:38 van Chavanel. Stijn Devolder werd tiende op 39 seconden.

In het eindklassement strandt Lieuwe Westra opnieuw als tweede, met vier seconden achterstand op Chavanel. De Pool Maciej Bodnar is derde op veertien seconden. Stijn Devolder is eerste Belg op de achtste plaats.

Eerder op de dag had de Noorse leider Alexander Kristoff (Katusha) etappe 3A op zijn naam geschreven. Hij eindigde in de tijdrit uiteindelijk als 34ste op 1:14. Chavanel, die op de erelijst Sébastien Rosseler opvolgt, bewijst door zijn eindzege meer dan klaar te zijn voor de Ronde van Vlaanderen van zondag.

PHOTO_NEWS
BELGA
PHOTO_NEWS