Cavendish spurt naar eindzege in Ronde van Dubai

Een glunderende Mark Cavendish is het seizoen sterk begonnen en dat is ook voor zijn Belgische werkgever geruststellend.
GETTY Een glunderende Mark Cavendish is het seizoen sterk begonnen en dat is ook voor zijn Belgische werkgever geruststellend.
Mark Cavendish heeft de eindzege beet in de Ronde van Dubai. De Brit toonde zich heer en meester in de spurt van de slotetappe en boekte zijn tweede ritoverwinning. Een dubbelslag dus voor 'Cav', die in de eindstand de Duitser John Degenkolb met zes seconden voorafgaat. Philippe Gilbert is met een achtste plaats de beste Belg.

De slotrit in Dubai werd gekleurd door een vroege ontsnapping, die na negen kilometer vorm kreeg. Daniel Oss, Francisco Mancebo, Manuele Boaro, Marco Canola en Maciej Paterski sprokkelden een voorsprong van maximum 3'30" bij elkaar. Drie ploegen sloegen de handen in elkaar om het gat te dichten: Etixx-Quick.Step voor Cavendish, Sky voor Viviani en Giant-Alpecin voor leider John Degenkolb. Op 6 km van de streep werden de vluchters ingerekend en bereidde het peloton zich voor op een massasprint.

Treintje
Etixx-Quick.Step zette een treintje op en Cavendish werd perfect gepiloteerd naar de meet. Hij rondde het ploegwerk af en haalde het voor de Italiaan Viviani en de Spanjaard Lobato. John Degenkolb, ritwinnaar van vrijdag, finishte pas als negende en verloor daardoor zijn leiderstrui. Voor Cavendish is het zijn tweede zege in de Ronde van Dubai, na ook winst in de openingsetappe, en zijn derde zege van het seizoen.

PHOTO_NEWS
GETTY
PHOTO_NEWS
Tim De Waele
UNKNOWN

Zege van de ploeg
'Cav' was vol lof voor zijn ploeg Etixx-Quick.Step na afloop van zijn ritwinst en eindzege in de Ronde van Dubai. "Mijn ploeg leverde fantastisch werk vandaag. Dit is een overwinning van de ploeg. Ik heb vandaag niet veel moeten doen. De ploeg deed al het werk. We waren echt enorm gemotiveerd om deze wedstrijd tot een goed einde te brengen en het team heeft samen met Giant-Alpecin hard gewerkt om de vluchters terug te grijpen."

Perfect afgezet
In het slot zette Etixx-Quick.Step een indrukwekkend treintje op en vooral lead-out man Renshaw bleek in goede doen. "Ongelooflijk", moest ook Cavendish beamen. "We gingen ze snel dat er al een kloofje was voor ik mijn sprint moest beginnen. Ik keek en zag het kleine gaatje en begon mijn sprint zelf iets te vroeg zodat ik dat gaatje kon behouden. En het draaide perfect uit, ik ben echt heel trots op de ploeg."

Uitstekende conditie
Voor 'The Manx Express' was het na winst in de slotetappe in de Ronde van San Luis, winst in de openingsrit in Dubai en nu ook in de slotetappe zijn derde zege van het seizoen en hij voegt daar ook nog het eindklassement aan toe. "Dit is de derde keer dat ik een rittenkoers win", klonk het trots (in 2013 won hij de Ronde van Qatar en in 2012 de Ster ZLM Toer, red). "Ik kwam naar hier in uitstekende conditie, maar had niet gedacht dat ik de eindzege zou grijpen. Dit is een mooi extraatje voor de ploeg ook die zo hard gewerkt heeft de ganse week hier in Dubai. En deze zege bewijst dat ik op de goede weg ben voor mijn volgende doelen dit seizoen."

UNKNOWN
UNKNOWN
UNKNOWN
UNKNOWN

Uitslag van en eindstand na de slotrit in de Ronde van Dubai (2.BC), zaterdag over 123 km van Dubai naar Burj Khalifa:

Uitslag slotrit:
1. Mark Cavendish (GBr/Etixx-Quick.Step) de 123 km in 2u37:15
2. Elia Viviani (Ita) z.t.
3. Juan Jose Lobato (Spa)
4. Ben Swift (GBr); 5. Andrea Guardini (Ita); 6. Daniele Ratto (Ita); 7. Martijn Verschoor (Ned); 8. Davide Cimolai (Ita); 9. John Degenkolb (Dui); 10. Andrea Palini (Ita); 11. Niccola Ruffoni (Ita); 12. Lloyd Mondory (Fra); 13. Edgard Pinto (Por); 14. Ruslan Tleubayev (Kaz); 15. Grega Bole (Sln); 16. Luka Pibernik (Sln); 17. Michael Kolar (Slk); 18. Alexander Porsev (Rus); 19. Cristian Delle Stelle (Ita); 20. Alessandro Bazzana (Ita) ... 33. Philippe Gilbert; 39. Johan Vansummeren; 47. Laurens De Vreese; 85. Zico Waeytens 0:24; 102. Julien Vermote 1:09; 108. Kevin De Mesmaeker 2:06.

Eindstand:
1. Mark Cavendish (GBr/Etixx-Quick.Step) in 15u22:38
2. John Degenkolb (Dui) op 0:06
3. Juan José Lobato (Spa) 0:10
4. Alejandro Valverde (Spa) 0:12; 5. Marco Canola (Ita) 0:14; 6. Alessandro Bazzana (Ita) 0:17; 7. Grega Bole (Sln) 0:18; 8. Philippe Gilbert; 9. Manuele Boaro (Ita); 10. Filippo Pozzato (Ita); 11. Edgard Pinto (Por) 0:23; 12. Brent Bookwalter (VSt); 13. Enrico Battaglin (Ita); 14. Marcus Burghardt (Dui) 0:26; 15. Michael Valgren (Den); 16. Eduard Vorganov (Rus); 17. Mikael Cherel (Fra); 18. Oliver Zaugg (Zwi); 19. Kiel Reijnen (VSt); 20. Robert Kiserlovski (Kro) ... 32. Johan Vansummeren 0:59; 44. Julien Vermote 3:04; 57. Laurens De Vreese 6:03; 92. Zico Waeytens 10:27; 114. Kevin De Mesmaeker 26:44