Cannondale zet positieve Danielson voorlopig op non-actief

PHOTO_NEWS
De Amerikaan Tom Danielson is bij een controle buiten competitie op 9 juli positief bevonden op synthetische testosteron. Dat meldt de 37-jarige wielrenner zelf via Twitter. Danielson, die rijdt voor Cannondale-Garmin, zou normaliter vanaf vandaag deelnemen aan de Ronde van Utah. Nota bene een wedstrijd die hij de voorbije twee jaar won. Zijn werkgever besliste alvast om de klimmer voorlopig te schorsen. De kans bestaat trouwens dat de sponsors van het team zich terugtrekken.

"Ik ben enorm gefrustreerd en kwaad", verklaarde Danielson op Twitter. "Ik heb één van de zwaarste nachten uit mijn leven achter de rug. Ik heb dit middel noch enig ander middel gebruikt. Ik zou zoiets nooit gebruiken, zeker niet na alles wat ik de afgelopen jaren heb meegemaakt. We zullen er alles aan doen om uit te zoeken hoe dit mogelijk is."

Niet eerste keer
In 2012 werd de Amerikaan al eens voor zes maanden geschorst nadat hij het gebruik van bloeddoping had toegegeven. Als ook het B-staal van Danielson, die in het vorige decennium drie jaar in het US Postal-team van Lance Armstrong reed, positief zou blijken te zijn, zit zijn wielercarrière er zo goed als zeker op.

Wachten op tegenexpertise
Vandaag zou Danielson normaal van start gaan in de Ronde van Utah, maar dat gaat nu niet door. Hij wacht op de uitslag van de tegenexpertise. In een officieel statement laat zijn team Cannondale-Garmin alvast weten dat hun werknemer op non-actief staat tot het B-staal is geanalyseerd. "In overeenstemming met het 'zero tolerance' beleid van Slipstream Sports is hij per direct geschorst. Slipstream zal zich houden aan het proces van de antidopingautoriteiten en zal geen verdere commentaar geven."

Terugtrekking sponsors?

De nieuwe dopingzaak kan overigens verstrekkende gevolgen hebben voor de Amerikaanse WorldTourploeg want in de sponsorcontracten is sprake van een clausule waarin vermeld staat dat geldschieters zich bij een dopinggeval meteen kunnen terugtrekken. Of dat ook effectief zal gebeuren, is tot nader order niet bekend.

Photonews