Campenaerts wint Baloise-koninginnenrit, eindzege kan sterke Evenepoel niet meer ontsnappen

BELGA
Victor Campenaerts (Lotto-Soudal) heeft de koninginnenrit van de Baloise Belgium Tour gewonnen. In een mini-versie van Luik-Bastenaken-Luik bleef hij Andreas Kron (Riwal Readynez) voor. Een indrukwekkende Remco Evenepoel (Deceuninck-Quick.Step) werd derde. De eindzege kan hem bijna niet meer ontsnappen.

Er stond vandaag een stevige Ardennenrit op het programma in de Baloise Belgium Tour. Een mini Luik-Bastenaken-Luik met hellingen als La Redoute en de Roche aux Faucons als scherprechters. Een ideaal parcours voor Tim Wellens en Remco Evenepoel, de twee topfavorieten op de eindzege.

Victor Campenaerts zorgde vroeg in de rit voor vuurwerk. De uurrecordhouder van Lotto-Soudal viel aan op de Chambralles en kreeg meteen wat ruimte. Quinten Hermans (Telenet Fidea), Andreas Kron (Riwal Readynez), Gianni Marchand (Team Cibel), Anthony Turgis (Total Direct Energie) en Cyril Lemoine (Cofidis) kwamen aansluiten. De zes verzamelden een maximale voorsprong van drie minuten. Het peloton gunde de vroege vluchters niet té veel ruimte. Victor Campenaerts stond in het algemeen klassement op één minuut en vormde een bedreiging voor leider Evenepoel. Deceuninck-Quick.Step hield de vluchters binnen schot. Turgis viel vooraan letterlijk weg, Lemoine moest lossen. 

Vroege vluchters Andreas Kron, Gianni Marchand, Victor Campenaerts en Quinten Hermans.
BELGA Vroege vluchters Andreas Kron, Gianni Marchand, Victor Campenaerts en Quinten Hermans.

Ultieme aanval Wellens

In de kop van de wedstrijd bleek Campenaerts de grote motor van het overgebleven viertal. In het peloton verzetten Pieter Serry en Eros Capecchi berenwerk voor kopman Evenepoel. Op zo’n vijftig kilometer van de streep werd er al een stevige schifting doorgevoerd, de voorsprong van de leiders smolt weg als sneeuw voor de zon. 

Met ongeveer dertig renners stormde het peloton richting de Roche aux Faucons, waar de beslissing zou vallen. Als Wellens Evenepoel nog van de troon wilde stoten, moest hij aanvallen. En dat deed de renner van Lotto-Soudal ook. Aan de voet van de slothelling ging hij er als een speer vandoor. De ultieme aanval. Wellens ging op en over de vluchters en pakte meteen 100 meter op Evenepoel. 

Remco Evenepoel rijdt op indrukwekkende wijze richting finish.
BELGA Remco Evenepoel rijdt op indrukwekkende wijze richting finish.

Maar het 19-jarige fenomeen kon de schade beperken. Aan de top was het verschil amper tien seconden. Evenepoel knalde, met Loïc Vliegen, Victor Campenaerts en Andreas Kron in het wiel, op indrukwekkende wijze naar Wellens. Ze leken met z’n vijven naar de finish te rijden, maar toen Campenaerts aanviel, moesten Vliegen en Wellens afhaken. Een indrukwekkende Evenepoel trok genadeloos door, Wellens brak.

Evenepoel reed met Campenaerts en een verbazende Kron naar de steep. In de sprint toonde de renner van Lotto-Soudal zich de snelste. Kron eindigde tweede, Evenepoel derde. Hij blijft leider in het klassement met 53 seconden voorsprong op de eerste achtervolger Victor Campenaerts. Zonder ongelukken pakt Evenepoel morgen de eindzege.

BELGA11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • RONNY HOLSBEEK

  Alles draait om één renner, Remco VEP. Precies of er rijdt maar koureur. Mensen toch, open de ogen. Dit is niet normaal, en dat voor een19jarige.Sorry maar Ik geloof er niet in. Hij maakt de andere renners gewoon belachelijk. Het gaat te gemakkelijk.

 • carlos de picker

  Peter Vercauteren, de nagel op de kop man. ik kan niet anders dan fan zijn van Evenepoel, zo jong en al zo volwassen en met twee voeten stevig op de grond, super. Hier gaan we nog veel plezier aan beleven.

 • Eddy Van Hoorenbeeck

  Eerst bijt Campenaerts zijn tanden stuk op Evenepoel - hij kon amper of niet het wiel van Remco houden - en nu valt ook die blaas van een Wellens door de mand. Wat heeft die Wellens eigenlijk al gepresteerd? Regelmatig hoog van de toren blazen, maar een topkoers winnen... dat zal Remco nog eerder doen dan hij, let op mijn woorden.

 • Lena Van Liedekerke

  Wellens is eens goed met de voetjes op de grond gezet.. Zal pijnlijk zijn.

 • Jens Vandebergen

  2 op een rij voor Lotto