Campenaerts: “Als ik in de vijf tijdritten goed voor de dag kom, zie ik geen reden om mij niet te selecteren voor Tokio”

Campenaerts.
Photonews in Instagram Campenaerts Campenaerts.
“Als ik in de vijf tijdritten in Romandië en in de Giro goed voor de dag kom, zal er geen manier zijn om mij níet te selecteren voor de olympische tijdrit.” Dat vertelt Victor Campenaerts (28) vanuit Namibië, waar de chronospecialist opnieuw vertoeft. “Het ligt dus in mijn eigen handen.” 

Bondscoach Rik Verbrugghe beslist pas op 1 juni wie hij naast Remco Evenepoel als tweede tijdrijder meeneemt naar Tokio. De komende maanden wordt dus een concurrentiestrijd tussen Victor Campenaerts, Thomas De Gendt, Wout van Aert en Yves Lampaert. Campenaerts bereidt zich voor het tweede jaar op rij in Namibië tot in de puntjes voor. En kijkt met de nodige portie zelfvertrouwen uit naar de strijd.

“Als mijn plan loopt zoals het moet lopen, ga ik keihard knallen in de tijdritten van de Ronde van Romandië en de Ronde van Italië”, vertelt hij vanuit het Afrikaanse land. “Daar ga ik vijf tijdritten rijden in vijf weken tijd. Als ik daar goed voor de dag kom, denk ik niet dat er een manier gaat zijn om mij níet te selecteren. Het ligt dus in mijn handen. Die tijdritten zijn het grote doel, dus het wordt niet moeilijk om mijn pijlen daarop te richten. Het zijn ook vijf parcours waar ik kan meedoen voor de zege.” Daarvoor rijdt Campenaerts ook nog de Tirreno-Adriatico of Parijs-Nice. 

Campenaerts in Namibië.
Instagram Campenaerts Campenaerts in Namibië.

Maar de concurrentie om het olympische ticket is niet min. Van Aert rijdt overigens pas zijn eerste tijdrit van 2020 in het Critérium du Dauphiné. Met andere woorden: ná de selectiebekendmaking van bondscoach Rik Verbrugghe. “Ik vertrouw volledig op de expertise van Rik”, gaat de werelduurrecordhouder verder. “En als Wout na een ongelofelijke solo Parijs-Roubaix wint, toont hij dat hij ondanks zijn blessure nog stappen heeft gezet. Als ik denk dat Wout beter is dan mij, dan ga ik mijn plaats niet opeisen. De beste renner moet naar Tokio. Maar ik denk dat de resultaten de gelukkige gaan aanduiden. De keuze zal volgens mij niet héél moeilijk zijn.” 

De renner van Team NTT vertrok op 2 januari naar Namibië. Net als vorig seizoen wil hij daar de basis leggen voor een goed seizoen. “Ik merkte vorig jaar dat dit de perfecte trainingslocatie was. Er is veel hoogte en het is hier warm - wat een ideaal extra trainingseffect geeft. Ik zit hier ook volledig afgezonderd. Bovendien zijn de winkels goed bereikbaar, dus koken we zelf. Zo weten we wat we eten.” De trainingsfocus ligt dit jaar iets anders. “In 2019 waren de specifieke trainingen gericht op cadans en lange stukken aan een bepaald wattage. Dat in dienst van het uurrecord. Nu zijn de trainingen gericht op de tijdritten”, besluit Campenaerts. 

Campenaerts.
Photo News Campenaerts.6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Dirk Van Den Bossche

  Het probleem is dat de 2 tijdrijders in de wegselectie moeten zitten en er maar 5 ?plaatsen zijn voor de wegrit. Als je al bedenkt dat een Ben Hermans van zichzelf denkt te kunnen meegaan , dan hebben we 20 kandidaten voor 5 plaatsen.

 • Giuseppe Incardona

  @Sanne Vermeulen Op basis van wat verdient Campenaerts de 2 plaats boven Van Aert? Het gaat hier om een golvend/zwaar parcours waarin de 2 tijdrijders ook zullen meedoen aan de wegrit... Als Wout Van Aert zijn oud niveau opnieuw haalt zal hier niets aan te doen zijn. Toch nog even het BK tijdrijden in Middelkerke vernoemen waar het verschil op een vlak parcours 1m05' groot was... Indien Wout dat niet haalt schat ik een Laurens De Plus en een Thomas De Gendt toch nog hoger in...

 • eric maier

  Campenaerts mag dan uur-recordhouder zijn, de gegevens uit zijn tijdritten geven vooral een nogal onregelmatige curve in vooral lange tijdritten, en stel je vast dat hij tegen de (mede)specialisten toch vaak te kort komt. En onder druk gaat het in dat werk vooral vaak fout. Heel goed renner, maar ik zie hem altijd als een underdog in tijdritten en niet als een van de topfavorieten. Let op, underdog zijn geeft vaak meer voordelen dan favoriet zijn, en in die rol kan hij het beste schitteren.

 • Sanne Vermeulen

  Je gaat Van Aert toch niet boven Campenaerts kiezen? Hij is duidelijk diegene die de 2de tijdrit- plaats verdient

 • Carina Stulens

  Inderdaad Victor Campenaers, de keuze zal niet moeilijk zijn...maar niet op jou vallen, want de Belgische ploeg heeft het meeste nut aan een tijdrijder die ook in de wegrit uit de voeten kan. En dat ben jij zeker niet. Dan kom ik eerder bij Van Aert en DePlus, die waarschijnlijk sowieso geselecteerd worden voor de wegrit, of bij Yves Lampaert en in mindere mate Thomas Degendt en daarna kom jij in de rangorde.