Buitenbeentje van het peloton

Titelverdediger Victor Campenaerts

EPA
Hij tapt al eens een frisse pint in supporterscafé Mombasa op het Moorkensplein in Borgerhout. Vindt 'There Will Be No Next Time' van The Kids een moordschijf. Kijkt enorm op naar ploegmaat/leermeester Jos van Emden. Zo valt er nog wel meer leuks te vertellen over Victor Campenaerts (25). De uittredende Belgische tijdritkampioen in vijf aparte trekken.

De ex-triatleet

De oorsprong van Campenaerts' uitzonderlijke 'body'? Op zijn zesde zwom hij drie keer per week - "dik tegen zijn goesting, 't was van moeten", aldus pa Gino - en vanaf zijn tiende behoorde hij bij Brabo tot de Belgische top in de vlinderslag. Maar zijn kleine en geblokte gestalte (1m73, 71 kg) stond het succes op internationaal niveau in de weg. In de zomer van 2008 switchte hij naar triatlon. "Ik kon heel snel fietsen, maar verspeelde mijn opgebouwde bonus steevast bij het lopen. Ik deed het ook niet graag en liep constant blessures op." Twee jaar later voltrok zich dan ook het onvermijdelijke: Campenaerts proefde bij de U23 van de koers, kreeg de smaak te pakken en turnde zich met de steun van ex-prof Benny Van der Auwera bij Nieuwe Hoop Tielen definitief om tot wielrenner.

Mangelschots

De tijdrijder

In no time groeide Campenaerts uit tot hét prototype van de Belgische hardrijder. Vier zeges in vier profseizoenen (twee jaar Topsport Vlaanderen, twee jaar LottoNL-Jumbo) boekte hij tot dusver. Drie daarvan werden behaald in een tijdrit (Duo Normand 2015 met Jelle Wallays, BK tijdrijden 2016 en de tijdrit in de Ruta del Sol 2017). Sinds hij zich in 2011 definitief tot het wielrennen bekeerde en later zijn studies Industrieel Ingenieur staakte, schopte hij het ook tot Europees en Belgisch kampioen U23 (2013) en vice-Europees kampioen bij de elite (2016, na Castroviejo) in de discipline en liet hij voorts nog elf toptienplaatsen in (inter)nationale tijdritten optekenen. "Mijn nationale titel verlengen (vandaag in Chimay, red.) en top drie rijden in een WorldTourtijdrit", zijn de resterende ambities voor dit seizoen.

Photo News
TDW

De romanticus

'Carlien daten?' In grote zwarte letters stond het op 16 mei, bij de start van de Giro-tijdrit in Foligno op vrijgezel Campenaerts' blote bast. De hele wereld keek mee in zijn opengeritste LottoNL-Jumboshirt. Carlien Cavens, ex-zwemleerlinge van meester Victor en het meisje op wie Cupido zijn pijlen richtte, incluis. 'Allez, 't is goed', kribbelde de Kempense schone op haar beurt op een A4'tje. "Niet naar de cinema, omdat ik daar altijd in slaap val", klonk het op Studio Brussel. "Liever ga ik een eindje fietsen." Gevleid en vereerd voelde Carlien zich. Maar dat Victor zich toch niet te veel illusies moest maken, gaf ze in één en dezelfde adem mee. "Er is méér nodig om me verliefd te krijgen." De date kwam er op 2 juni. "Plezant", was het volgens Campenaerts. "We blijven goeie vrienden. Maar meer wordt het niet."

Photo News

De rapper

Kent u 'Den Halve'? Samen met Slongs Dievanongs en DJ Nonkel Guy stuwende kracht achter de Antwerpse rap/hiphopformatie Halve Neuro. Campenaerts kwam hem tegen op de Grote Markt, de twee raakten aan de praat, wisselden van velo en rapten erop los in een ludiek promotiefilmpje voor het weg-BK van aanstaande zondag in Antwerpen. Zin om mee te zingen? Surf als de bliksem naar YouTube. '25 juni, Grote Markt. Start van 't Belgisch Kampioenschap. Zè mor zeker, gast, we gon hard. Brengt die troë (trui) t'rug nor ons Stad. De biejne (benen) zen goe en 't zit fris in de kop. Campenaerts kampioen, alles moet kapot. We trappen hard, hard op die pedallen. Almol soame langst de kant, want de Victor go knallen.' De moves krijgt u er gratis bij.

De 'Kielse Rat'

Geboren in Wilrijk, wonend in Hoboken. 1+1=2, dus is Campenaerts fan van KFCO Beerschot-Wilrijk. Na een razendsnelle en indrukwekkende wederopstanding komt zijn favoriete club volgend seizoen weer uit in 1B. Hoe diep Campenaerts 'den Beerschot' in zijn hart heeft zitten, bleek eind mei 2016. Samen met enkele leden van supportersvereniging Tene Quod Bene leverde hij bij de Antwerpse schepen van Mobiliteit Koen Kennis (N-VA) een door 1.071 mensen ondertekende petitie af voor het verkrijgen van een aansluiting op het stadsfietsennetwerk Vélo vóór de poort van het Olympisch Stadion. Ondanks het sterke dossier kwam de aansluiting er niet. Het stadsbestuur plande wel een aantal stations in de onmiddellijke omgeving van het stadion. (JDK)

AFP