Bruyneel sneert naar Franse wielerwereld: “Ik zag Madiot ooit een spuit zetten tijdens de koers, dat blijft me voor het leven bij”

AFP
De ESPN-documentaire ‘Lance’ deed de laatste weken heel wat stof opwaaien. Ook Johan Bruyneel, die samen met Armstrong zeven Tours won, struikelde na de dopingbekentenissen van de Amerikaan mee de dieperik in. In een interview met HUMO hekelt Bruyneel het feit dat andere ploegleiders - die volgens hem net hetzelfde deden - blijven zwijgen en zo hun straf ontlopen: “Het is vooral de hypocrisie die het meeste pijn heeft gedaan.”

Er wordt van de generatie renners van de jaren 90 en begin 2000 vaak gezegd dat het een verloren generatie is. Tragisch ook, omdat ze door de vele dopinggevallen geen geloofwaardigheid meer hebben. Hoe staat Bruyneel daar tegenover?  “Het is heel simpel: alle kampioenen uit de wielergeschiedenis waren de beste van hun generatie. In de jaren 90 had iedereen toegang tot dezelfde middelen: bloeddoping en epo. Greg LeMond zegt altijd: 'I'm the only clean winner.' Dikke bullshit! Hij heeft altijd voor Franse ploegen gereden, zij waren les rois de la cortisone. Je kunt je toch niet inbeelden dat hij nooit iets heeft genomen? Hij heeft gewonnen van Hinault en Fignon, die toegegeven heeft te hebben gepakt. Wereldtoppers die zich gedopeerd hebben, kun je niet kloppen zonder zelf iets te nemen. Maar: LeMond was de beste van zijn generatie, net zoals Hinault, Anquetil, Merckx en Indurain. En dus ook Lance”, zegt Bruyneel bij HUMO. 

Armstrong en Bruyneel.
EPA Armstrong en Bruyneel.

Het is vooral de hypocrisie die het meest pijn heeft gedaan, zegt Bruyneel. Over Marc Madiot, die momenteel ploegleider is bij Groupama-FDJ, pakt Bruyneel uit met een anekdote. “Ik reed mijn eerste buitenlandse rondje als tweedejaars prof. Ik hing helemaal uitgewrongen tussen de volgwagens, maar deed alles om die ronde uit te rijden. De dopingcontrole gebeurde via lottrekking, die ze half koers bekendmaakten via Radio Tour. Madiot liet zich afzakken tot aan de volgwagen, hoorde dat hij er niet bij was, rolde zijn mouw op en zette zich une flechette (een spuit, nvdr.), zoals ze dat zo mooi zeiden, in zijn bovenarm. Hij is naar voren gereden, en is niet meer van kop af gekomen. Dat beeld is me mijn hele leven bijgebleven. En dat zijn dus de mannen die mij en Lance blijven veroordelen.”

Marc Madiot, momenteel ploegleider is bij Groupama-FDJ.
Photo News Marc Madiot, momenteel ploegleider is bij Groupama-FDJ.

Lees hier het volledige artikel uit HUMO: ‘Toen ik tijdens mijn depressie iemand nodig had, was Lance er’ 

Lees ook:

Johan Bruyneel heeft docu Armstrong niet gezien: “Ik heb geen zin om naar bleiters te kijken” (+)

Bruyneel in het verweer na zware kritiek op Tour 2009: “Als Contador dat zo ziet, is hij paranoia”

Johan Bruyneel over de nieuwe zeden in het peloton en de zaak rond dokter Ferrari: “Topprestaties kunnen tegenwoordig zonder doping worden geleverd” 

BELGA
AP19 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Guy Malfait

  Dat klopt niet. Traditionele doping maakte iedereen één constante x% beter. Bij EPO zitten er grote verschillen tussen de renners. De ene ziet nauwelijks een verschil terwijl een tweederangscoureurke plots iedereen eraf rijdt op de Poggio.

 • Hans Verhoeven

  De Tour is compleet niet meer geloofwaardig. Ik zag Lance Armstrong zeven keer winnen, en als je de erelijst bekijkt, staat hij er niet op. Geschrapt. Virenque won zeven keer de bolletjestrui. Die staat er wel nog op. Is een Fransman, natuurlijk.

 • Patrick Vandeputte

  Zou Bruyneel niet beter eerst voor eigen deur vegen? En van hypocrisie gesproken, was hij niet de eerste om Armstrong altijd te verdedigen en te verkondigen dat het allemaal leugens waren. De pot verwijt de ketel is hier wel heel toepasselijk.

 • Roger Bosman

  Dat de beste dokter moge winnen. Ik kijk ondertussen niet meer. Trop is teveel nietwaar.

 • ringo van der pulst

  Er zijn al gewone stervelingen die zich doperen om te gaan fitnessen;Wat denk je dan van beroepssporters die moeten het opnemen tegen getrainde beroeps dopeurs.