Boonen klopt Sagan in afscheidskoers, geeft op podium demonstratie hakken en speelt dj op eigen party

photo_news
Adieu, Tom Boonen (36)! Was getekend: zijn eigen Mol. Dat sjanste en danste nog één allerlaatste keer op de tonen van Jebroer, Van Echelpoel en... Boonen zelf, die zijn afscheidscriterium met overtuiging won. Of wat had u gedacht? 'Simply The Best', bezong ook Tina Turner hem. "Fantastisch", vond Boonen, die 's nachts dj speelde op zijn eigen party, de ruime opkomst van collega's en ex-collega's. "Een teken van appreciatie."

Een volksfeest, moest zijn afscheidscriterium worden. Tom Boonen zag die voorwaarde keurig ingevuld aan de boorden van het Molse Zilvermeer, waar de temperatuur volgens speaker van dienst Cees Maas "tien graden hoger klom vergeleken met de rest van de wereld". Om en bij de 10.000 fans en sympathisanten, de een al wat gekker getooid dan de ander, lieten biertenten en frietkramen op volle toeren draaien. In een ongedwongen maar gezellige sfeer werd het wielerspektakel gemixt met een stevige streep muziek van Coco Spirit. Boonen zelf zette in de laatste (officieuze) wedstrijd van zijn carrière de kroon op het werk met een klinkende zege. Net voor het ingaan van de laatste ronde knalde hij van kop af weg van zijn vier medevluchters Sagan, Kittel, Gilbert en Pozzato. 'Lek een raket', zoals een Kempens spandoek voorzag. "De bomen beginnen te trillen", kwam ook Maas in trance. Met een laatste jump op de ijzeren brug maakte Boonen Mol compleet gek. Op de tonen van Tina Turners 'Simply The Best' hief hij aan de finish nog één keer de armen hoog. "Ongelooflijk, die slotronde. Kippenvel, jong. Niet normaal. Bedankt, allemaal!", klonk het na afloop.

Waarop op het tijd was voor een miniparty, aan elkaar gelast door Rob 'we gaan er een feestje van maken' Vanoudenhoven. De top vijf van het criterium en alle aanwezige Quick.Step Floors-ploegmaats klauterden mee de bühne op. Lore ook. En de meisjestweeling Valentine en Jacqueline, die zich ontpopten tot echte podiumbeestjes. 'Gaan Met Die Banaan', deed Boonen in duet met Jebroer-rapper Tim Kimman. Hij verrekte er zowaar een spier bij. Van Echelpoel jaagde er met 'Ziet den Tom, jom', de aangepaste versie van hun megahit, verder het vuur in. Tot groot jolijt van pa André (hij floot het criterium op gang) en ma Agnes, die vanop 'veilige' afstand toekeken. En zagen hoe hun stralende oudste zoon na de officiële wedstrijdhuldiging uit de handen van Iljo Keisse, in naam van alle collega's, nog een speciaal cadeau kreeg toegestopt. Ideetje van Laurens De Plus: een knalrode autoracehelm, gedesignd door Jeroom, met wapenschild 'TB', opschrift 'It was an honour serving you' en de namen van alle deelnemende renners. Knap.

Instagram Iljo Keisse
photo_news

"Nice atmosphere", vond wereldkampioen Sagan, die de spurt voor de tweede plaats won. Waar hij dan wel was gebleven met zijn intentie om Tom voor eigen volk een poepje te laten ruiken? (lijzig) «Huh. Tom was very strong today. Hij heeft zijn supervorm duidelijk kunnen aanhouden na Parijs-Roubaix. Hij ziet er ook nog altijd messcherp uit. Als kind supporterde ik al voor hem op tv. Nu zijn we goeie vrienden geworden. Prachtig, toch? Ik zal ze koesteren, die vriendschap. We zullen Tom allemaal missen in het peloton.» Zo voelde ook Belgisch kampioen Philippe Gilbert, vierde na Marcel Kittel, het aan. "Mijn mooiste Boonen-anekdote? We zijn samen een paar keer heel diep gegaan op het WK. Ook ná de koers. Je kent dat hé, twee jonge gasten bijeen. Zo herinner ik me dat hij me in 2001 in Lissabon eens op de schouders heeft moeten tillen. Zelf kon ik niet meer op mijn benen staan. Tom heeft me toen naar mijn kamer gedragen. Daar ben ik hem nog steeds dankbaar voor. (lacht) Merci, maat! Het was een eer en een genoegen om in de laatste maanden van je carrière met jou in dezelfde ploeg te mogen rijden. Ook al waren het er maar vier."

photo_news

Boonen zelf kreeg het laatste woord. "Fantastisch, dat al die renners hier nog één keer voor mij aanwezig wilden zijn", vond hij. "Het is een teken van appreciatie. Dat al een paar ex-collega's inmiddels in omvang zijn toegenomen. (grinnikt) Tja. Gert Steegmans drukte het mooi uit. 'Die eerste maanden lukt het nog wel. De eerste winter lijkt ook nog 'ça va'. Tot je plots met grote verbazing moet vaststellen: 'oei, er is tien kilo bij'. Misschien dat het me straks ook wel te wachten staat. We zien wel. Tot maandag ben ik nog wielrenner. Daarna ga ik met pensioen en word ik officieel werkzoekend. Ik heb mei alvast vrijgehouden voor alle mogelijke afspraken. Maar eerst beklinken we dit afscheidscriterium met een goed glas wijn!"

Johan Museeuw won het criterium voor ex-profs in een millimetersprint, voor Erik Zabel en Alessandro Ballan. Ludo Dierckxsens en Gert Steegmans vervolledigden de top vijf. De opbrengst van het hele evenement gaat integraal naar drie goede doelen: de vzw Bijs, de vzw 'De Witte Mol' en het G-Sportfonds.

photo_news
photo_news
photo_news
photo_news