Bondscoach De Weert maakt selectie bekend voor WK wielrennen, mét Hermans, Meurisse en Pauwels: "We moeten ambitie tonen"

BELGA
België trekt met Tim Wellens, Tiesj Benoot, Dylan Teuns, Greg Van Avermaet, Laurens De Plus, Serge Pauwels, Ben Hermans en Xandro Meurisse naar het WK wielrennen in het Oostenrijkse Innsbruck. Dat maakte bondscoach Kevin De Weert zopas bekend. De elite-heren komen op zondag 30 september in actie. 

Tim Wellens, Tiesj Benoot, Dylan Teuns en Greg Van Avermaet waren certitudes. Verder waren ook Laurens De Plus en Serge Pauwels quasi zeker van hun selectie. Rond Pauwels hangen er wel nog enkele vraagtekens. Sinds zijn valpartij in de Ronde van Frankrijk op 24 juli kwam hij niet meer in actie. Vanaf woensdag neemt hij deel aan de Ronde van Slowakije, waarna een evaluatie volgt en moet beslist worden of de 34-jarige renner helemaal klaar is voor de dienst. 

Voor de twee overige plaatsen kwamen er verschillende renners in aanmerking. Ben Hermans en Xandro Meurisse wonnen uiteindelijk het pleit van reserves Thomas De Gendt, Floris De Tier, Dries Devenyns, Pieter Serry en Jelle Vanendert. Victor Campenaerts rijdt als Europees kampioen samen met De Plus de tijdrit. Op woensdag 26 september vindt die race tegen de klok plaats. 

De Weert: "We zijn geen favoriet maar we moeten ambitie tonen" 

 "We zijn dit jaar geen favoriet maar we zullen ons tonen", vertelde De Weert bij de voorstelling van zijn selectie. "We hebben sterke renners die op harde omlopen uit de voeten kunnen. Ik heb er vertrouwen in. We moeten realistisch zijn maar ook ambitieus en optimistisch. Wellens heeft het parcours al verkend. Hij vindt het heel mooi. Ook al kan je die muur op het einde met geen enkele andere klim vergelijken."

Naast Tim Wellens genieten ook Tiesj Benoot, Dylan Teuns en Greg Van Avermaet een beschermde status. Laurens De Plus en Serge Pauwels moeten als wegkapitein fungeren. Die laatste zal na zijn elleboogbreuk in de Tour wellicht klaar zijn voor de dienst, verzekert De Weert. "Ik heb contact met hem gehad, alles gaat goed. Woensdag rijdt hij zijn eerste wedstrijd (Ronde van Slovakije)."

De zevende en achtste plaats in het Belgische team worden ingenomen door Ben Hermans en Xandro Meurisse. Daardoor viel onder meer Thomas De Gendt uit de boot. "Ik vind Thomas een steengoede renner. Had het WK een week geweest en had hij één van die zeven dagen goed geweest, had ik hem meegenomen. Spijtig genoeg moet je hier één dag goed zijn. Bij Thomas is het alles of niks." 

" De selectie van Meurisse is geen verrassing", benadrukte De Weert. "Hij is een heel sterke renner. Dit seizoen heeft hij knappe wedstrijden afgewerkt. We hebben hem nog gezien in de Ronde van Groot-Brittannië. Daar finishte hij vlak achter Poels en Alaphilippe in de koninginnenrit."

Wellens: "Ik kan het langste wachten"

"Van de vier kopmannen ben ik in theorie degene in de Belgische selectie die het langste mag wachten", zegt Wellens. "Tiesj Benoot en Dylan Teuns kunnen eerder in de finale aanvallen. Greg Van Avermaet is onze joker. Met dit kwartet beschikken we over een sterke selectie om diep in de finale mee te spelen. De overige vier renners zullen zeker hun rol kunnen spelen in de aanloop naar die finale."

"Er wacht ons een heel lastig parcours in Innsbruck. Het wordt een kwestie van zo lang mogelijk te volgen en aan het eind alles of niets te spelen", meent de Limburger. "Ik denk immers dat de beslissing zal vallen op de supersteile slothelling, een beklimming die we slechts één keer moeten bedwingen. De beklimming in de lokale ronde, die we zeven keer moeten afleggen, is een loper, maar door de opeenvolging van beklimmingen wordt die ook slopend. Het wordt een kwestie om zo fris mogelijk aan de voet van de slotklim te komen. Daarna volgt nog een technische afdaling naar de finish. Ik hoop alvast in de vorm van mijn leven te zijn in Innsbruck."

Photo News

In tegenstelling tot Wellens stoomt Tiesj Benoot zich via de Vuelta klaar voor het WK. "Op dit moment is het nog een beetje afzien na mijn valpartij in de Tour de France. Ik hoop dat ik met de rustdag vandaag en de tijdrit morgen mijn lichaam nog wat kan laten herstellen", legt hij uit. "We krijgen hier in de Vuelta een heel lastig parcours voorgeschoteld, met vele hoogtemeters. Het is ook een harde koers, een situatie die je op training moeilijk kan simuleren. Hopelijk kan ik de komende weken, en dus ook op het WK, de vruchten plukken van deze Vuelta."

"Als Belgen moeten we niet wachten tot de laatste klim om in actie te schieten, we moeten voordien al meeschuiven", meent de winnaar van Strade Bianchi. "Om te weten wat mijn exacte rol zal zijn, moet ik nog even afwachten hoe ik me na de Vuelta voel en in functie daarvan zal bepaald worden hoe ik het WK moet aanpakken. Ik hoop alvast op supercompensatie na de Vuelta."

BELGA

Zwaar parcours

Bij de vrouwen rekent België op Valerie Demey, Sofie De Vuyst, Kaat Hannes, Githa Michiels, Kelly Van den Steen en Julie Van de Velde voor de wegrit. Die staat op zaterdag 29 september geprogrammeerd. Ann-Sopfie Duyck rijdt de tijdrit (25/09).

In de juniorencategorie is het uitkijken naar Remco Evenepoel, het toptalent dat in 2019 als prof debuteert bij Quick.Step Floors. Hij werd dit jaar al Europees kampioen op de weg en tegen de klok en start in Innsbruck als uitgesproken medaillekandidaat in beide wedstrijden. 

Het parcours van de 265 km lange wegrit, met meer dan 4.600 hoogtemeters, is op maat gesneden van de klimmers. In de finale is er een klim voorzien van 2,8 km met een gemiddelde stijgingsgraad van 11,5 procent en een steilste strook van 25 procent. Na de top is het nog acht km tot aan de meet. Op het loodzware parcours lijkt het erg onwaarschijnlijk dat Peter Sagan een vierde opeenvolgende regenboogtrui zal veroveren. Ook in de 54 km lange individuele tijdrit moet er stevig geklommen worden, met na ruim 30 km een beklimming van 4,9 km aan 7,1 procent. 
40 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • ivo clemens

  De Weert is een slapswanz en hypocriet als je zo onzin probeert te verkopen . Hij danst gewoon naar de pijpen van anderen. Hoe je forme is of fietst op dit moment is van geen belang enkel wie en bij welke ploeg je bent . Iemand die uit blessure komt is geen risico? Komaan man je kan zelfs niet fatsoenlijk liegen.

 • eric maier

  Afwachten hoe De plus voor de dag komt. na zijn zware val en revalidatie.Kan wel hoog eindigen, net als Van Avermaet. ik verwacht dat de koers lang gesloten zal blijven en erg laat openbreekt. je krijgt zo'n scenario als LBL..de deur staat heel de wedstrijd achteraan open zonder er echt hard gekoerst word.

 • Erik Desloover

  zelfde taktiek als vorige WK's geen platte prijs , maar wel sterkste ploeg ,

 • jonas melis

  Walter Baele: Er is maar 1 quickstepper erbij namelijk Deplus en die vertrekt straks naar Lotto Jumbo. Dus was is dat nu weer voor zever. Ik vind dit ook de best mogelijke selectie

 • Guy Miserez

  Waarom de Greg en Thomas niet??