Betsema liep tegen dopinglamp door vervuild supplement: “Deze nachtmerrie wens ik niemand toe”

Betsema.
BELGA Betsema.
Denise Betsema legde een positieve dopingplas af door een vervuild supplement dat ze bij een Belgische apotheker liet maken. Dat vertelde de 26-jarige Nederlandse zopas op een persconferentie, daags nadat bekend geraakte dat ze van de Internationale Wielerunie (UCI) groen licht krijgt om te crossen. 

Flashback naar 5 april 2019. Toen raakte bekend dat veldrijdster Denise Betsema tot tweemaal toe positief had getest op anabole steroïden. De B-stalen van de Nederlandse uit Texel bevestigden die vaststelling. Marlux-Bingoal zette Betsema meteen op non-actief. Sindsdien reed ze geen cross meer, maar aan die periode komt nu een eind. 

Volgens de UCI heeft Betsema nooit de intentie gehad om doping te gebruiken. De verantwoordelijkheid zou liggen bij een apotheker uit België die Betsema een vervuild supplement verschafte. Concreet zou er sprake zijn geweest van een vervuiling van 0,37 procent DHEA, in de volksmond bekend als androstenolone. 

Volgens Betsema’s advocaat Johnny Maesschalk is daarmee aangetoond dat “er geen enkele intentionaliteit was om doping te geruiken.” Een verdediging die de UCI aanvaardde op 17 januari 2020. Maar omdat een atlete verantwoordelijk is voor wat er in haar lichaam zit, zag de Wielerunie zich wel genoodzaakt een minimumschorsing van 6 maanden met terugwerkende kracht op te leggen. 

Beslist werd om die schorsing te laten ingaan vanaf 5 april 2019. In principe is de Nederlandse nu dus weer vrij om te crossen. Nu zaterdag start ze al opnieuw in de Kasteelcross van Zonnebeke. “Ik wil niet van Denise een nieuwe Jean-Marc Bosman maken en proberen het systeem onderuit te halen”, aldus Maesschalk. Het slotwoord was voor Betsema zelf: “Deze nachtmerrie wens ik niemand toe.”

Mettepenningen hoopt dat UCI in de toekomst adequater zal handelen

“Het zou fijn geweest zijn mocht de UCI wat voorzichtiger zijn omgesprongen met dit dossier”, verklaarde manager Jurgen Mettepenningen. “Men hypothekeerde de loopbaan van een sporter, die onschuldig bleek te zijn. Liever hadden wij dit veel sneller afgehandeld gezien. Op 17 januari van dit jaar ontving Betsema een brief van de UCI waarin stond dat ze eigenlijk al vanaf 6 oktober 2019 de competitie had mogen hervatten. Het belangrijkste in dit dossier is dat er van bewust dopinggebruik helemaal geen sprake is en dat er zelfs geen sprake is van een dopingdossier.”

“Betsema is bij ons team gekomen na het Europees kampioenschap in Rosmalen. Meteen werd een mooi verhaal geschreven, met heel wat sportieve successen. Naar uitstraling toe was het aantrekken van Betsema een schot in de roos. Denise is een mama van twee kindjes en moest de boot nemen vanuit Texel om te gaan crossen. Ze werd al snel de publiekslieveling. Op 5 april kreeg ik dan plots een mail van de UCI, gevolgd door een telefoontje met de melding dat mijn renster een positieve dopingtest aflegde. Ik moest de sponsors en de ploegleiding informeren en iedereen zat met een pak vragen. Vragen waar ik geen antwoord op had.”

“Ik ben blij dat de zaak, die er uiteindelijk geen bleek te zijn, achter de rug is. We kijken met het team, en Denise Betsema in het bijzonder, vooruit naar wat de toekomst brengen zal.”

Denise Betsema mag weer crossen.
BELGA Denise Betsema mag weer crossen.25 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • rudy wellekens

  Nooit,maar nooit meer laten crossen. PUNT. Wellekens R.

 • Joke Van Kalmthout

  Denise Betsema heeft haar onschuld kunnen aantonen met een nog niet geopend supplement uit dezelfde serie. De UCI heeft toestemming gegeven dit in Keulen te laten onderzoeken. Daar bleek ook dit (ongeopende) supplement vervuild te zijn. Hopelijk volstaat dit om de verdachtmakingen te laten stoppen.

 • eric reynebeau

  Welkom terug Denise en het beste toegewenst.Heel wat apothekers en dokters hier op dit forum als ik het zo lees.Ik zal wel de enige zijn die niets afweet van geneesmiddelenbereiding dus ga mij niet moeien....

 • johannes van Wetten

  Geweldig nieuws dat ze weer terug is, en Denise laat die zuurpruimen maar verder roddelen, want in Vlaanderen zijn ze allemaal heel zuiver, en is nooit iemand op doping betrapt.

 • herman de genst

  Fantastisch , blij dat ze terug is , tot spijt van de zuurpruim die het benijd .