Bernal slaat dubbelslag in Route d’Occitanie, Froome eindigt op meer dan vijf minuten

Egan Bernal was de beste in de zware derde etappe van de Route d'Occitanie.
INEOS Egan Bernal was de beste in de zware derde etappe van de Route d'Occitanie.
Egan Bernal (Ineos) heeft zwaar uitgehaald in de derde etappe van de Franse Route d’Occitanie. De Colombiaanse Tourwinnaar zette de zware rit in de Pyreneeën naar zijn hand en kwam bergop solo aan. Bernal is ook de nieuwe leider in het klassement. Chris Froome finishte op meer dan vijf minuten.

Ruim drie weken voor de start van de Tour heeft Egan Bernal de machtsverhoudingen duidelijk gemaakt in de Route d’Occitanie. In een zware bergrit in de Pyreneeën finishte hij solo op de Col de Beyrède. Ineos scoorde bovendien een één-tweetje, want de Rus Pavel Sivakov eindigde tweede op tien seconden van Bernal. Diens landgenoot Aleksandr Vlasov (Astana) vervolledigde het podium. Andere grote namen als Thibaut Pinot, Bauke Mollema, Richie Porte en Romain Bardet kwamen allemaal meer dan één minuut na Bernal boven. 

Froome (34ste): “Onder de indruk van de hele ploeg”

Chris Froome finishte als 34ste, op meer dan vijf minuten van zijn ploegmaat bij Ineos. De Brit speelde een rol in de klimtrein van Bernal, maar daar wil hij nog geen conclusies uit trekken voor de Ronde van Frankrijk Froome zelf nam na de rit eerst tijd voor een eerbetoon aan Nicolas Portal, zijn ploegleider die op 3 maart van dit jaar overleed. “Dit was een speciale rit om hem te herdenken. Ik heb zoveel herinneringen aan hem in deze streek. Ik heb uren en uren met hem gesleten tijdens verkenningen op deze wegen. Heel speciaal dat we dan eerste en tweede kunnen worden. En ik ben heel blij dat ik daaraan heb kunnen meehelpen. We hebben met de ploeg gecontroleerd van start tot finish.”

Maar of Froome diezelfde helpersrol wil opnemen in de Tour? “Ik bekijk het week per week. Blijven verbeteren. De Tour is nog een maand weg, er kan nog veel veranderen.” Of hij onder de indruk was van de klimprestatie van Bernal? “Ik ben onder de indruk van de hele ploeg. Die was fantastisch”, zo draaide Froome rond de vraag van een journalist

Lees ook: Onze chef wielrennen: “Evenepoel is meer Ronaldo dan Schotte. Niet zoals Van Aert uit klei en modder opgetrokken”
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Chris Peetermans

    ik hoop dat dat geen foto is van tijdens de koers nu, anders zal het rap gedaan zijn met koersen. Wat een volk.