Ben Hermans houdt stand als leider ondanks beukwerk van grote namen: "Eindzege pakken geen must"

AFP
Ben Hermans (BMC) mag nog minstens een dagje langer de leiderstrui dragen in de Ronde van Oman. De 30-jarige Limburger finishte in het eerste peloton en graaide onderweg zelfs nog wat bonificatieseconden mee. Hij telt nu vijf seconden voorsprong op Rui Costa en 13 op Jakob Fuglsang. "Ik doe hier elke dag meer vertrouwen op."

"Het was een zware dag voor de ploeg", geeft Hermans toe, "een lange ontsnapping met negen renners. Dat is veel. We hadden met Küng wel een ploegmaat mee die eventueel zijn kans kon gaan als de kopgroep voorop bleef, maar tegelijkertijd moesten we de wedstrijd ook controleren voor mijn leiderstrui en om de kansen van Greg (Van Avermaet) in de finale gaaf te houden. Dat is gelukt, maar natuurlijk sprinten tegen Kristoff is niet evident en Greg wordt derde."

Hopen op goeie benen
Hermans houdt een goed gevoel over aan de voorbije dagen en de rit van vandaag. "Elke dag groeit mijn vertrouwen", zegt hij, "ik nam onderweg ook drie seconden in de sprint bergop waar ik sterker was dan de anderen vandaag, dus ik hoop dat ik morgen ook zulke goede benen heb."

"Ploeg floot mij terug"
Aru, Fuglsang, Rui Costa en Bardet ziet hij als de voornaamste tegenstanders. "Merhawi Kudus (die op 21 seconden staat) had het vandaag moeilijk op de klim, dus dat stemt me wel tevreden. Dat was ook de reden waarom ik na die sprint bergop bleef gas geven, maar de ploeg floot me terug. Begrijpelijk misschien ook wel, want het was wellicht moeilijk om voorop te blijven op dat vlakke stuk naar de finish (13 km), maar goed, dat is ploegtactiek."

AFP
Getty Images
Photo News

"Podium is ook al mooi"
Morgen wacht de koninginnenrit naar Green Mountain. Twee jaar geleden verloor hij er een minuut op winnaar Rafael Valls. "Dat mag je niet vergelijken", benadrukt hij, "toen had ik enorm veel werk verricht voor Tejay van Garderen (die er tweede werd in die etappe) en heb ik me op twee kilometer van het eind 'aan kant gezet', nu mag ik mijn eigen kans gaan, word ik beschermd. Dat is helemaal anders. Ik klim ook goed en ben niet van plan om snel het hoofd te buigen morgen. Kijk, ik ben naar hier gekomen om een klassement te rijden, top tien of zo, maar de Ronde van Oman draaide hier om Greg Van Avermaet, op elkaar inrijden en een ritzege te pakken met hem. Het werd een ritzege voor mij, niet voor Greg. Het is geen must om het klassement te winnen, als ik op het podium sta is het ook al mooi."

Ga je echt blij zijn met plek twee of drie? "Nu niet meer", eindigde Hermans uiteindelijk wel met de glimlach.

BELGA
Photo NewsReacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels