België verovert twee keer zilver op slotdag EK piste

Onze landgenote Jolien D'hoore (24) had even uitzicht op goud in het omnium, maar pakte uiteindelijk zilver.
EPA Onze landgenote Jolien D'hoore (24) had even uitzicht op goud in het omnium, maar pakte uiteindelijk zilver.
De laatste dag is zo goed als de eerste, dat bewezen onze landgenoten gisteren op het EK piste in Guadeloupe. België veroverde er op de slotdag immers nog twee zilveren medailles. Kenny De Ketele en Otto Vergaerde werden tweede in de ploegkoers, Jolien D'hoore haalde zilveren in het omnium.

De Ketele en Vergaerde, die eerder goud pakte in het scratch, moesten in de ploegkoers alleen het Oostenrijks duo Andres Graf en Andreas Muller voor zich dulden. Het brons was voor Frankrijk. In 2013 moest De Ketele nog tevreden zijn met brons met kompaan Gijs Van Hoecke en in 2011 en 2008 werd hij samen met Iljo Keisse Europees kampioen.

Uitzicht op goud
Jolien D'hoore werd tweede achter de Britse Laura Trott, brons was voor de Duitse Anna Knauer.

D'Hoore stond na de eerste dag aan de leiding in het omnium, een olympische discipline. Zondagnacht stonden met de 500m tijdrit, de baanronde en de puntenkoers nog drie onderdelen op het programma.

Zowel in de 500m, als in de baanronde werd D'Hoore tweede na Trott. Daardoor moest D'Hoore de leiding delen met de regerende olympische kampioene na vijf onderdelen. Beiden telden 188 punten en de afsluitende puntenkoers over 24 km zou beslissend zijn.

De rensters dienden daarvoor 72 rondjes af te leggen en na 6 rondes werd er telkens gesprint. Voor het ingaan van de laatste ronde had D'Hoore 7 punten verzameld, Trott zes waardoor onze landgenote opnieuw het goud in handen had. Even, want in de laatste sprint won Trott voor D'Hoore, waardoor ze het goud veroverde. Trott boekte een totaal van 199 punten, D'Hoore 198.

Derde Europese titel
De 22-jarige Britse volgt daarmee zichzelf op als regerend Europees kampioen. Het is voor de Britse haar derde Europese titel, na ook goud in 2011. Op het WK van 2014 en 2013 veroverde ze ook al zilver in het omnium en in 2011 het goud. Ze is ook de regerende olympische kampioene in het omnium.

D'Hoore pakte vorig jaar op het EK in Apeldoorn de bronzen medaille in het omnium.

Na een mindere eerste dag op het EK in de ploegenachtervolging, een olympische discipline waarbij de Belgen telkens in de kwalificaties werden uitgeschakeld, heeft de Belgische selectie dus het tij gekeerd in de volgende dagen. Uiteindelijk keren ze huiswaarts met één gouden, Otto Vergaerde in het scratch, en drie zilveren medailles.

Kenny De Ketele
PHOTO_NEWS Kenny De Ketele
Kenny De Ketele - hier nog samen met Gijs Van Hoecke - toonde zich in Guadeloupe nu ook complementair met Otto Vergaerde.
AFP Kenny De Ketele - hier nog samen met Gijs Van Hoecke - toonde zich in Guadeloupe nu ook complementair met Otto Vergaerde.