Belgen boven in epische Strade Bianche: eerste profzege voor sterke Tiesj Benoot, Wout van Aert derde

Benoot balt de vuisten na een erg knap nummer.
Getty Images Benoot balt de vuisten na een erg knap nummer.
Wat een manier om je eerste profzege te boeken! Tiesj Benoot (23) heeft in Toscane op indrukwekkende wijze de Strade Bianche gewonnen in apocalyptische omstandigheden. De Belg van Lotto-Soudal liet de Fransman Romain Bardet en Wout van Aert - wat reed die schitterend - achter op de laatste grindstrook (ruim twaalf kilometer voor de aankomst, red.) en stoomde dan door naar de aankomst op de enig mooie Piazza del Campo in Siena. De bevestiging.

Het was afzien voor de renners. Voor velen doffe ellende. De regen in Toscane toverde de grindwegen om in grote modderpoelen. Een groep van acht - onder wie Victor Campenaerts - ploeterde het best in de aanvangsfase en zij konden een kloofje slaan. Maar de koers zelf begon pas écht op 65 kilometer van de meet.

Op dat moment verscheen ene Michal Kwiatkowski al op de voorposten. De Pool won de Strade Bianche al twee keer en was door zijn puike Ronde van de Algarve ook vandaag de topfavoriet. In het zog van de ex-wereldkampioen schoven ook onder anderen Wout van Aert en Alejandro Valverde mee.

Valverde dropte een eerste bommetje, maar 'El Imbatido' was vandaag wél verslaanbaar. De Spaanse veteraan werd al snel bij de lurven gevat en meteen daarna volgde een uitval van Romain Bardet. De Fransman kon al snel een kloof slaan en maar één renner was in staat om die te dichten: niemand minder dan Wout van Aert.

Benoot, met Serry in zijn zog.
Getty Images Benoot, met Serry in zijn zog.

Grote kanonnen laten het afweten

Van Aert maakte indruk in het openingsweekend, maar vandaag leerde de hele wereld zijn naam kennen. De drievoudig wereldkampioen in het veld zette zich op kop en door zijn beulwerk groeide de kloof tot boven de minuut. Waren we op weg naar een gigantische stunt? Het had er steeds meer schijn van. Zeker ook omdat de grote kanonnen het lieten afgeven.

Sagan was wel op de afspraak en had diep in de wedstrijd nog verschillende ploegmaats bij zich. Maar de wereldkampioen liet zijn team maar rijden als de wedstrijd eigenlijk al in een beslissende plooi lag. Vreemd. Greg Van Avermaet en Philippe Gilbert reden op geen enkel moment in beeld, terwijl Kwiatkowski zijn pijlen schijnbaar te vroeg verschoten had. Neen, van de mannen met veel sterretjes achter hun naam moesten Van Aert en Bardet zich niks meer aantrekken.

Photo News
Getty Images

Van wie dan wel? Van Tiesj Benoot, zo bleek. Benoot was samen met Pieter Serry in de tegenaanval gegaan en op de voorlaatste van elf grindstroken liet de 23-jarige Gentenaar zijn metgezel van Quick.Step-Floors achter. Benoot gaf een ijzersterke indruk, knokte vanuit een schijnbaar verloren situatie terug en reed nog voor de laatste onverharde strook tot bij Van Aert en Bardet.

Even op adem komen? Daar had Benoot geen zin in. Op de laatste grindstrook, ruim twaalf kilometer voor de aankomst op de Piazza del Campo, reed hij weg van zijn twee belagers. Van Aert en Bardet sloegen de handen nog wel in elkaar, maar Benoot bouwde zijn kloof gestaag uit. Een indrukwekkende krachttoer, die Benoot zijn eerste profzege ooit opleverde. Op de erelijst staat de jonge Belg nu tussen namen als Philippe Gilbert, Fabian Cancellara en Kwiatkowski. Niet slecht.

Getty Images
Getty Images
Photo News

Wa nen held @tiesj trots op u jongen!!! @captainsofcycling #captainsofcycling #dirtyfaceswinraces

Een foto die is geplaatst door null (@bomtoonen) op

Getty Images
Getty Images
Getty Images139 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • LUC VAN DER VEKEN

  Mr. Dirk Van den Bosssch, u kent van koers precies niet veel. In de RvV. moet je vooraan koersen om telken male bij de eerste 20 op die heuvels te kunnen opdraaien. Daar rijden ze wel naartoe met een enorme snelheid. En dat maakt precies deze koers zo lastig. Eerst eens live naar die koers gaan kijken tussen die heuvels.

 • Pieter De Ruyter

  Mooie koers en wat een magnifieke jonge Vlaamse klasbakken .Bennoot was gewoon de beste,maar ik had nooit gedacht dat Van Aert nu al een top 10 zou halen in dergelijke races.Ik denk dat Van Aert met zijn tijdritmogelijkheden heel wat rittenkoersen genre Tirreno,Baskenland en Catalunya kan winnen.

 • Dirk Van Den Bossche

  Beter informeren Eduard, Wout rijdt Milaan San Remo niet. Wat de Ronde betreft , daar koersen ze de eerste 200 km niet , dus ook finale van 60 km.Ronde afwachten en niet op voorhand conclusies trekken

 • Eduard Dierckx

  Na 180 km verzuurt van de fiets gevallen wat gaat hij dan doen in de Ronde en Milaan San Remo?

 • Paul Vandekerckhove

  Dit is koers , met een winnaar die in de aanval gaat en zijn plan trekt, geweldig ! En op het hoogste schavot gekust worden door twee prachtige bloemenmeisjes ! De kroon op het werk , in Italië weten ze wat klasse is !