Bauke Mollema rondt fraaie solo af in Lombardije, Valverde en Bernal komen te laat in achtervolging

AFP
Gloriedag voor Bauke Mollema in de Ronde van Lombardije. De renner van Trek-Segafredo rondde in de straten van Como een fraaie solo af, Valverde en Bernal kwamen te laat in de achtervolging. Zo werd Mollema de eerste Nederlandse winnaar van ‘Il Lombardia’ sinds Hennie Kuiper in 1981. Van de Belgen ontbrak in de finale elk spoor.

De Clasica San Sebastian (2016) en etappes in Tour (2017) en Vuelta (2013). Niet dat de erelijst van Bauke Mollema maagdelijk blank was, maar een ‘monument’ als de Ronde van Lombardije stond er niet op. Vandaag zette de 32-jarige Nederlander de kers op de taart. Op de Civiglio, de voorlaatste klim van de dag, counterde hij gevat een aanval van Alejandro Valverde. Mollema kreeg ruimte, véél ruimte. 20 seconden werden er 30, 35, finaal 45. Moment waarop Primoz Roglic het gevaar besefte en alleen in de achtervolging trok. De Sloveen kreeg het gat niet dicht. Meer nog, hij werd zelf weer bijgehaald door Valverde, Bernal en Fuglsang. Dat trio dacht ook Mollema nog te kunnen inrekenen, maar ze kwamen te laat.

“De andere jongens zijn explosiever dan ik. Toen het even inzakte, wist ik dat ik moest gaan”, zei Mollema over zijn beslissende jump. “De afdaling ging ook heel goed. Ik wist dat ze daar niet sneller dan ik zouden gaan. De laatste 10 kilometer heb ik constant vol gas gegeven. Ongelooflijk om deze race te winnen. Misschien onderschatten ze me vooraf wel. Ik voelde me de hele week al goed, eigenlijk de laatste weken al. Ik wachtte op mijn moment. Gelukkig was dat moment vandaag.”

Feest bij onze noorderburen, en de Belgen? Tim Wellens ging even in het offensief met de Duitser Emanuel Buchmann, maar het duo werd op zo’n 20 km van de streep weer ingerekend. Philippe Gilbert, Dylan Teuns en Tiesj Benoot hadden de juiste trein al eerder gemist.

AFP
AFP

Uitslag van de 103de editie van de Ronde van Lombardije (WorldTour):

1. Bauke Mollema (Ned/TFS) de 243 km in 5u52:59 (gem. 41,31 km/u)

2. Alejandro Valverde (Spa/MOV) op 0:16

3. Egan Bernal (Col/INS) 0:16

4. Jakob Fuglsang (Den/AST) 0:16

5. Michael Woods (Can/EF1) 0:34

6. Jack Haig (Aus/MTS) 0:34

7. Primoz Roglic (Sln/TJV) 0:34

8. Emanuel Buchmann (Dui/BOH) 0:50

9. Pierre Latour (Fra/ALM) 0:50

10. Rudy Molard (Fra/GFC) 0:50 

AFP
AFP
AFP
BELGA
AFP
AFP6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jack Trijp

  De beste heeft dik verdiend gewonnen!

 • Mon Noord

  De "naar elkaar kijk renners" hebben de koers verloren! En dat noemt zich de elite van het beroepsrenners peloton.

 • wim rooyakkers

  Aanval is de beste verdediging,en met rekenen en wachten, worden in het moderne wielrennen geen klassieke koersen meer gewonnen.

 • Jeff Schelfhout

  Schelfhout jeff Proficiat Bauke, fantastisch renner ,fantastisch mens. Mag van mij elk jaar een wielermonument winnen.

 • Berthie Gijsen

  Mollema krijgt de vrijheid,Valverde halen ze terug.Valverde,de beste,had moeten winnen.