Armstrong reikt Ullrich de hand en wil samen met dokter overvliegen, maar pakt ook uit met zware beschuldiging: "Hebben ze nu wat ze willen?"

Bild/ap
Krijgt Jan Ullrich hulp uit onverwachte hoek? Lance Armstrong is bereid samen met een dokter meteen naar Duitsland over te vliegen, als 'der Jan' zich wil laten helpen. "Ik hou van Jan Ullrich en zal alles in mijn macht doen om hem te helpen", stelt de Amerikaan.

Tour de France 2001. Jan Ullrich beseft in de laatste Pyreneeënrit dat hij de eindzege aan Lance Armstrong moet laten. In een knap gebaar, reikt hij de kopman van US Postal -inmiddels niet langer in het bezit van zijn zeven Tourzeges- de hand. Zeventien jaar later is Armstrong bereid hetzelfde te doen voor de Duitser die door drank en drugs nog net niet volledig de afgrond is ingetuimeld. Tot twee keer toe werd hij vorige week opgepakt - een keertje nadat hij een Nigeriaanse prostituee probeerde te wurgen in een Duitse hotelkamer. Het was Wolfgang Hoppe, de advocaat van Ullrich, die de bal aan het rollen bracht. Hij stelde in Bild dat Armstrong bereid was naar Europa te vliegen om hulp te bieden. "Lance is erg geïnteresseerd in het lot van Jan. Hij vraagt geregeld naar informatie en zegt dat de wielergemeenschap één moet zijn. Maar het belangrijkste is dat Jan zelf moet beseffen dat hij hulp nodig heeft." 

Ullrich was en is nog steeds een belangrijk iemand in mijn leven. Als atleet was hij een beest, hij motiveerde me zoals geen enkele andere rivaal dat kon doen. Eerlijk gezegd: hij was de enige die me schrik inboezemde.

Lance Armstrong
10 augustus 2018: Jan Ullrich opgepakt in hotel 'Villa Kennedy' nadat hij een prostituee probeerde te wurgen.
AFP 10 augustus 2018: Jan Ullrich opgepakt in hotel 'Villa Kennedy' nadat hij een prostituee probeerde te wurgen.
Ullrich wordt weggeleid uit het politiebureel in Frankfurt waar hij even werd vastgehouden.
AFP Ullrich wordt weggeleid uit het politiebureel in Frankfurt waar hij even werd vastgehouden.

Laat dat nu net zijn wat Ullrich niét beseft, getuige zijn goeie vriend en gewezen ploegleider Rudy Pevenage. "Ik ben ’m 8 keer gaan bezoeken de laatste 4 maanden Samen met vrienden probeerden we op hem in te praten. We wezen op de gevaren van het leven dat hij leidde. Maar er was niks aan te doen. De meeste vrienden stuurde hij weg toen ze op bezoek kwamen. En de slechte vrienden met wie hij in contact gekomen is, zijn gebleven. Het is een heel triestig verhaal. Jan wou gewoon niet luisteren naar goede raad. Als vriend voel je je dan zo machteloos", vertelde Pevenage op Radio 1.

Juli 2003: Pevenage met zijn poulain Jan Ullrich.
EPA Juli 2003: Pevenage met zijn poulain Jan Ullrich.

Armstrong werd vervolgens gecontacteerd door de Australische wielerwebsite CyclingTips, met de vraag of hij Ullrich écht wil helpen. De Amerikaan bevestigde via mailverkeer: "Ik hou van Jan Ullrich en zal alles in mijn macht doen om hem te helpen. Hij was en is nog steeds een belangrijk iemand in mijn leven. Als atleet was hij een beest, hij motiveerde me zoals geen enkele andere rivaal dat kon doen. Eerlijk gezegd: hij was de enige die me schrik inboezemde." Een groot verschil met de huidige Ullrich, een man wiens gezicht is opgezwollen, met rode vlekken rond en op zijn neus, die getuigen van jarenlang drankmisbruik. Zijn buik hangt over zijn jeansshort, terwijl hij wankelend uitvliegt tegen de fotograaf die op de straat voor zijn huis in Mallorca staat. Hij is een kettingroker, met soms wel drie sigaretten tegelijkertijd in zijn mond. Hij drukt meer dan eens die brandende sigaretten uit op z’n armen. Getekend door de scheiding van zijn vrouw Sara die 'm in maart heeft verlaten. Sindsdien heeft hij zijn zonen Max (10), Benno (7) en Toni (5) niet meer gezien. "Ik heb dingen gedaan waar ik veel van spijt heb", zei hij daarover in Bild.

27 juli '98: Pantani rijdt Ullrich uit het geel: die dag werd z'n carrière er één van steeds minder hoop op beterschap.
AFP 27 juli '98: Pantani rijdt Ullrich uit het geel: die dag werd z'n carrière er één van steeds minder hoop op beterschap.

Armstrong antwoordt bij CyclingTips ook op de vraag of hij parallellen ziet met Marco Pantani, die in 2004 het leven liet na een overdosis cocaïne en anti-depressiva. "Absoluut - we hebben allemaal de film al gezien en we weten hoe die eindigde." Ook de grote wielerorganisaties, de anti-dopinginstanties en de media krijgen een veeg uit de pan van Armstrong. En dan vooral de manier hoe ze dopingzondaars verschillend behandelen. "Wanneer Italië Ivan Basso adoreert en Pantani bezoedelt, dan hebben ze nu wat ze willen. Hetzelfde met Erik Zabel of Rolf Aldag versus Jan Ullrich in Duitsland. Zie tot waar het Ulrich geleid heeft. En ik veronderstel dat je hetzelfde kan zeggen over Hincapie versus mezelf. Ik dank God dat ik altijd omringd ben geweest door fantastische vrienden en familie." 

Onze sport heeft kwetsbare mannen een geweldig slechte service geboden.

Lance Armstrong

"De 'politiekers' die organisaties als ASO, IOC, UCI, WADA, USADA leiden, zij denken niet aan de betrokkenen. Zij denken louter aan hun eigen PR-campagne. Maar op het einde van de dag praten we wel over de levens van sporthelden. De belangen zijn groot. Onze sport heeft kwetsbare mannen een geweldig slechte service geboden. En in dat proces de sport verschrikkelijk veel schade aangebracht. Het is dringend tijd dat het professionele wielrennen zich helemaal en volledig verzoend met haar verleden, in het belang van de mentale gezondheid van de huidige renners. Als we dat niet doen, is er geen hoop."

Lance Armstrong.
AP Lance Armstrong.68 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Bert Van den bossche

  Das mooi, goed voor armstrong, vergeet niet dat het ook een mens is he. Wie zonder zonde is ....

 • Patrick Braekeveldt

  Tot zover twee hoofdrolspelers van de velen die tijdens de schandaaljaren van het wielrennen het bedriegen perfect beheersten !

 • Geert Hebbrecht

  Armstrong heeft gelijk: als het UCI en aanverwante recht door zee waren geweest en hemzelf niet jarenlang de hand boven het hoofd had gehouden, dan zouden en nu een aantal rondes met een terechte winnaar geweest zijn....

 • Chris Devlaeminck

  Armstrong is als een klein kind. Ja ik ben stout geweest maar anderen ook en die worden soms niet gestraft en ik wel. Ik wil ook niet gestraft zijn. Bwèèèè! Nul respect voor die bedrieger.

 • Koen Bouciqu?

  De allerbeste uit de geschiedenis van de ronde van Frankrijk. Chapeau, heel mooi gebaar van Armstrong maar ik denk dat het te laat is.