Arm kwijt, breuken over hele lichaam en in coma: vriend Armstrong vecht voor leven na aanrijding met truck

photo_news
Twee weken geleden verloor ex-wielerprof Phil Zajicek (36) een arm bij een zwaar ongeval in Boulder, Colorado. Daarnaast liep hij onder meer een hersentrauma en verschillende breuken over het hele lichaam op. Veertien dagen na de crash is de situatie van de Amerikaan niet langer uitzichtloos: Zajicek wordt stilaan uit kunstmatige coma gehaald.

Tijdens de afdaling van de Mount Flagstaff botste Zajicek - die in onze contreien nog koerste, maar in 2011 levenslang werd geschorst voor doping - frontaal op een truck. "Hij heeft deze klim en afdaling wel honderden keren gedaan in zijn leven - als het er zelfs geen duizend zijn. Telkens zonder problemen", reageerde zijn entourage verbijsterd.

De ex-renner van Mercury, Saturn, Navigators en HealthNet-Maxxis werd opgeraapt voor dood. De balans was zwaar: linkerarm geamputeerd, verschillende breuken in het aangezicht, een aantal gebroken ribben, een gebroken dijbeen en een hersentrauma. Dokters houden de renner nu al veertien dagen in kunstmatige coma - vrouw en kinderen waken er non-stop aan zijn bed.

photo_news

Lance Armstrong
Op Pasen kwam de ommekeer - symbolischer kan haast niet. "Twee dagen geleden kon Phil voor het eerste weer zelfstandig ademen, zonder hulp van het beademingstoestel. Dit is een heel positieve evolutie. De komende dagen zal hij regelmatig worden afgekoppeld in de hoop dat zijn toestand gunstig blíjft evolueren."

Om de torenhoge ziekenhuis- en revalidatiekosten de baas te kunnen, wordt nu via crowdfunding geld ingezameld. Een van die initiatiefnemers blijkt Lance Armstrong te zijn. "De emotionele, fysieke en financiële last die de Zajiceks nu moeten dragen is aanzienlijk. We willen iedereen stimuleren om een steentje bij te dragen en zo Phils vrouw, Elizabeth, en twee kinderen, Elouise (4) en Eleanor (3), te steunen. Phil was en is een toegewijde, attente en liefhebbende man en vader." Na acht dagen staat de teller op bijna 62.000 dollar, iets meer dan 55.000 euro.

Meer informatie over deze fundraising HIER.