Annelies Dom is Belgisch kampioen na prangende sprint: "Ik koers nog steeds met volle overtuiging en passie"

BELGA
De 32-jarige Annelies Dom (Lotto-Soudal) is in Binche, na 103,2 kilometer of zes ronden van elk 17,2 kilometer, Belgisch kampioene op de weg bij de vrouwen elite geworden. Dom haalde het in een sprint met vier van haar teamgenote Valerie Demey en Sanne Cant werd derde. Sofie De Vuyst finishte als vierde. 

Na amper drie kilometer koers vormde zich een kopgroep met vier rensters. Daar maakten Alana Castrique, Kim De Baat, Sarah Ten Hartog en Fatima Berton deel van uit. Dit kwartet mocht een maximale voorsprong van 1:50 bijeen fietsen. Over halfkoers trok Laura Verdonschot in de tegenaanval. Zij kreeg wat verderop het gezelschap van Lotte Kopecky. Dit duo kwam bij de vier vroege vluchters en net voor het ingaan van de drie laatste ronden trok Lotte Kopecky alleen in de aanval. Zij zong het evenwel niet lang uit. 

Sprint met vier

Het sein dan voor Kelly Van Den Steen om samen met Sanne Cant te gaan versnellen. Sofie De Vuyst repte zich in haar eentje naar de twee leiders. Met nog 40 kilometer voor de finish kreeg ook Annelies Dom aansluiting met de kopgroep en kregen we zo vier leidsters. Zij trokken de twee laatste ronden in met een voorsprong van 31 seconden op de grote groep. Valerie Demey trachtte op 32 kilometer van de finish de kopgroep te vervoegen. Haar teamgenote bij Lotto-Soudal, Julie Van De Velde, sloot bij haar aan. Voor even toch want voor Van De Velde ging het plots allemaal te snel en zij moest Demey laten rijden. Die kreeg met nog 21 kilometer te rijden dan weer versterking van Ann-Sophie Duyck en Kaat Hannes. 

Bij het ingaan van de slotronde smolten deze twee groepjes samen en volgde het peloton op 25 seconden. Annelies Dom en Sofie De Vuyst lieten daarna hun metgezellen in de steek. Met nog 9 kilometer voor de eindmeet sloot voorin ook Sanne Cant met Valerie Demey aan. In de vluchtersgroep probeerden de Lotto-Soudalrensters Valerie Demey en Annelies Dom afwisselend een uitval op de te zetten. Noch Sanne Cant noch Sofie De Vuyst lieten dit begaan. De vier trokken de slotkilometer in. Sanne Cant trok van ver de sprint aan maar werd snel geremonteerd. Uiteindelijk bleef Annelies Dom de snelste voor haar teamgenote Valerie Demey. (lees onder de foto verder)

BELGA

Dom: "Volle passie"

"Er was al vrij snel in de wedstrijd een aanval met vier rensters. Die kregen vlug meer dan één minuut. Daar werd in de groep wel zeer zenuwachtig op gereageerd. Sommige probeerden de kloof te dichten, anderen wilden dat dan weer niet. Wij hadden van de teamleiding de opdracht gekregen om ons de eerste twee ronden sowieso rustig te houden. Dat gebeurde ook", meldde kersvers kampioene Annelies Dom.

"Wij speelden met de ploeg ook niet op één pion. Iedereen kreeg zijn kans. In de breedte hebben wij de wedstrijd gemaakt. In de juiste ontsnapping zaten wij ook met twee rensters. Dat maakte het voor ons wel gemakkelijk. Bovendien hadden wij als excuus dat Lotte Kopecky in de grote groep zat. Zij was onze kopvrouw. Wij zijn met onze kopgroep wel goed blijven samenwerken en probeerden soms een uitval op te zetten. Dat lukte niet en uiteindelijk draaide het uit op een sprint met vier. Ik bleek daarin de snelste met de titel tot gevolg", vervolgde Annelies Dom.
(lees onder de foto verder)

BELGA

Stoppen in 2020

Annelies Dom mag nu een heel seizoen met de tricolore trui rondrijden. "Wat dat gaat geven weet ik nog niet. Het is immers de eerste keer dat ik Belgisch kampioene wordt. De mensen langs de weg zullen me nu wel vlugger opmerken. Ik kick evenwel niet op het feit dat ik nu bekender ga worden in het peloton. Ik koers nog steeds met volle overtuiging en met volle passie. Daarvoor doe ik het nu eenmaal. De aandacht van de media is misschien wel leuk en dat neem ik er graag bij", verduidelijkte Annelies Dom

De kersverse kampioene is ook actief op de piste. "En dat wil ik zo nog wel een tijdje houden ook", vervolgt Annelies Dom. "Ik zou graag stoppen in 2020 in Tokio tijdens de Olympische Spelen. Maar dat is nog veraf. Eerst wil ik wat genieten van deze titel", lachte Dom.

BELGA

Demey: "Onze tactiek werd perfect afgewerkt" 

Valerie Demey maakte bij het overschrijden van de eindmeet eveneens een winnend gebaar. Haar teamgenote Annelies Dom finishte immers net voor haar. Demey pakte een zilveren medaille waardoor Lotto-Soudal meteen twee vrouwen op het podium had.

"Ik ben in mijn eentje op zoek gegaan naar de vluchtersgroep. Even kreeg ik de steun van mijn teamgenote Julie Van De Velde maar zij kon het hoge tempo net niet volgen. Uiteindelijk slaagde ik er toch in nog een mooie finale te rijden met Annelies Dom, Sanne Cant en Sofie De Vuyst", begon Valerie Demey.

"Het was een heel tactische koers. Typisch voor een Belgisch kampioenschap. Wij waren hier met zeven sterke rensters aan de start gekomen in Binche. Dat moesten we uitspelen en dat hebben we perfect aangepakt door telkens iemand mee te sturen in een ontsnapping. In de finale zaten wij met Annelies en ikzelf met twee pionnen van de ploeg. We zijn in de slotronde dan ook elk om beurt gaan aanvallen maar ze lieten ons niet begaan. En dan de sprint. Die begon Sanne Cant van ver op kop. Zij sloeg even een kloof maar dan konden Annelies en ik respectievelijk over de eindmeet bollen. Super mooi. Eén en twee op een Belgisch kampioenschap. Ons doel met de ploeg is dus meer dan geslaagd. Onze tactiek werd perfect afgewerkt", besloot Valerie Demey. 

Zesde plek levert Nathalie Bex Belgische titel bij beloften op

Aan een zesde plaats had Nathalie Bex (Experza-Foorlogix) genoeg om zich tot Belgisch kampioene bij de vrouwen beloften te kronen. Zij kreeg als tweede Saartje Vandenbroucke en als derde Lotte Rotman naast zich op het podium

"Ik wist dat er in de kopgroep niemand zat die kans maakte op de gouden medaille bij de beloften. Daarom richtte ik mijn pijlen op Jolien D'hoore. Ik wist dat zij wel heel dicht zou finishen in de sprint. Maar ik slaagde tijdens de groepssprurt erin haar achter mij te houden. Ik werd dus tweede van de groepssprint na Kaat Hannes", meldde Nathalie Bex.

"Ik ben natuurlijk blij met deze trui en titel. In de nationale 1.15 koersen mag ik deze trui aantrekken. Dus is het mijn betrachting toch wel enkele zogeheten kermiskoersen te rijden. Met mijn team Experza-Foorlogix werken wij een zeer internationaal programma af waardoor ik dat shirt niet mag dragen dan. Dus net wat meer kleine koersen rijden is nu het devies". 

Erelijst

1959 Victoire Van Nuffel
1960 Rosa Sels
1961 Annie Vermeiren
1962 Yvonne Reynders
1963 Yvonne Reynders
1964 Denise Bral
1965 Louisa Smits
1966 Marie-Rose Gaillard
1967 Christiane Geerts
1968 Marguerita Dams
1969 Nicole Vandenbroeck
1970 Nicole Vandenbroeck
1971 Mariette Laenen
1972 Mariette Laenen
1973 Nicole Vandenbroeck
1974 Nicole Vandenbroeck
1975 Mariette Laenen
1976 Yvonne Reynders
1977 Nicole Vandenbroeck
1978 Maria Herrijgers
1979 Maria Herrijgers
1980 Nele D'Haene
1981 Gerda Sierens
1982 Jenny De Smet
1983 Ingrid Mekers
1984 Nele D'Haene
1985 Josiane Vanhuysse
1986 Agnes Dusart
1988 Agnes Dusart
1989 Sylvie Slos
1990 Veronique De Roose
1991 Kristel Werckx
1992 Godelieve Jansens
1993 Kristel Werckx
1994 Heidi Van de Vijver
1995 Els Decottenier
1996 Sonja Vermeylen
1997 Sonja Vermeylen
1998 Heidi Van de Vijver
1999 Cindy Pieters
2000 Evy Van Damme
2001 Evy Van Damme
2002 Ine Wannijn
2003 Anja Nobus
2004 Natascha Maes
2005 Corine Hierckens
2006 Veronique Belleter
2007 Ludivine Henrion
2008 Ilse Geldhof
2009 Ludivine Henrion
2010 Liesbet De Vocht
2011 Evelyn Arys
2012 Jolien D'Hoore
2013 Liesbet De Vocht
2014 Jolien D'Hoore
2015 Jolien D'Hoore
2016 Kaat Hannes
2017 Jolien D'Hoore
2018 Annelies Dom
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.