Androni daagt Johnny Hoogerland voor rechter

ANP
De tweet die de Nederlandse wielrenner Johnny Hoogerland vandaag de wereld instuurde over achterstallig salaris, is hem niet in dank afgenomen door de Italiaanse wielerploeg Androni Giocattoli. De ploeg daagt de voormalig Nederlands kampioen voor de rechter wegens smaad en laster.

Hoogerland riep via Twitter de hulp in van Brian Cookson, de voorzitter van de internationale wielrenunie UCI. "Waar kun je terecht als renner wanneer je team je salaris niet betaalt?",vroeg Hoogerland.

Androni beweert in een uitgebreide persverklaring dat Hoogerland de naam van het team ernstig bezoedelt. Het contract van Hoogerland is volgens het team volledig gerespecteerd en zijn salaris is keurig overgemaakt. Het team zal de UCI alle benodigde documenten toesturen om te laten zien dat de betalingen keurig volgens de regels zijn gedaan. Advocaat Giuseppe Napoleone is ingeschakeld om Hoogerland aan te klagen.

Hoogerland reed afgelopen jaar voor Androni. Hij maakte de overstap naar deze ploeg nadat Vacansoleil-DCM was opgehouden te bestaan. Voor komend jaar heeft hij een contract getekend bij de nieuwe Nederlandse ploeg Roompot Orange Cycling.

Belasting
De ploeg geeft ook de details prijs over de salarisbetaling in december. Hoogerland kreeg maar 1.910 euro in plaats van 4.300 euro. De Zeeuw zou om opheldering hebben gevraagd en kreeg vervolgens als uitleg dat 2.327 euro als inkomstenbelasting aan de Italiaanse fiscus was afgedragen. "We dachten dat het probleem opgelost was, maar de tweet die hij verstuurde is een serieuze belediging voor het team."

Reactie manager
Hoogerlands manager Frank Kwanten schrok van de heftige reactie. "Het was een onschuldige tweet, maar teambaas Gianni Savio voelde zich kennelijk aangevallen. Johnny en ik gaan begin januari eens goed uitzoeken hoe het zit. Androni heeft hem goed behandeld, maar bij de afhandeling van een contract moet je goed op je qui vive zijn'", zegt  Kwanten. Hij hoopt dat het niet tot een rechtszaak komt. "We zullen toch proberen in onderling overleg eruit te komen.''