Andersen verteert Alpenreuzen het best en wint koninginnenrit in Zwitserland, Porte nog steviger in de leiderstrui

Photo News
Soren Kragh Andersen heeft de twee Alpenreuzen Furka Pass en Klausen Pass in de Ronde van Zwitserland het best verteerd. In het slot reed hij voorbij de vooruitgeschoven groep van zes renners, waar ook Maxime Monfort bij zat. Dat na de beklimming van de twee cols buiten categorie. Helemaal op het einde zette Richie Porte zijn uitstekende vorm en gele leiderstrui nog wat extra in de verf.

Met de Furkapass en de Klausenpass moesten de renners twee beklimmingen buiten categorie bedwingen. De laatste lag wel nog op 60 kilometer van de aankomst.

De rit werd kleur gegeven door een ontsnapping van een twintigtal renners, met onder andere Maarten Wynants (LottoNL-Jumbo), Sep Vanmarcke (EF-Drapac), Maxime Monfort (Lotto-Soudal), Tim Declercq (Quick-Step) en Iljo Keisse (Quick-Step) in de rangen.

Na de beklimming van de beide Alpenreuzen bleef nog een tiental renners over, onder wie Monfort. Hij was de best geklasseerde renner in de kopgroep en reed tot tien kilometer voor de meet nog virtueel in het geel.

Photo News
Photo News

De finale, met een klimmetje van 2,5 kilometer tegen 5,2 procent, werd aangevat met zes renners: Monfort, Nathan Haas, Soren Kragh Andersen, Cyril Gautier, Gorka Izagirre en Michael Gogl. Uiteindelijk bleek de slotklim een kolfje naar de hand van Soren Kragh Andersen, die uit de kopgroep kon wegspringen en alleen aankomen. Nathan Haas werd enkele seconden later tweede, Gorka Izagirre derde. Maxime Montfort strandde op een vierde plek.

Richie Porte sprong op de slotklim weg van zijn rechtstreekse concurrenten en werd zesde. Hij verstevigt zijn leidersplaats en zet eerste achtervolgers Wilco Kelderman en Sam Oomen op 32 seconden in het algemeen klassement.

Tim Wellens (Lotto Soudal) gaf onderweg op. "Leeggereden", zo klonk het bij zijn ploeg.

Photo News

Monfort: "BMC kwam me zeggen om niet meer in de aanval te gaan"

Monfort begon aan de zesde rit als 27e, met 2:31 achterstand op leider Richie Porte van BMC. Diens ploegmaats gingen Monfort tijdens de rit opzoeken nadat hij enkele keren had versneld om in de lange vlucht te geraken. "Ik had het al tweemaal geprobeerd. Toen kwam BMC, en vooral Stefan Küng, naast me. Jij gaat niet in de aanval, zeiden ze. Want ik stond te dicht in het klassement. Maar dat vond ik te gemakkelijk, dat antwoordde ik."

Nadien kwam Monfort toch nog in de juiste ontsnapping terecht, met dank aan ploegmaat Tim Wellens die later uitgeput uit koers verdween. "Vijf minuten na die opmerking van BMC kwam 'Timmy' bij mij. 'We proberen het nog een keer, blijf in mijn wiel', zei hij. Hij bracht me naar voor en moest dan zelf lossen. Ik moet Tim bedanken. Op de twee lange beklimmingen was het ieder voor zich. In de finale gingen we vol gas naar de slotklim. Ik besefte dat ik kans maakte op de leiderstrui en de rit, maar ook dat ik kalm moest blijven en me moest focussen."

Voor de trui kwam Monfort uiteindelijk niet in aanmerking en voor de ritzege kwam hij 25 seconden tekort. "Ik ben een beetje ontgoocheld. Natuurlijk wist ik dat de laatste klim me niet zo goed lag, en dat de renner van Giant (Soren Kragh Andersen van Team Sunweb, red.) het goede recht had om niet mee te werken. Maar uiteindelijk wordt hij de winnaar en is hij de enige renner die wordt onthouden. Ik ben dus een beetje ontgoocheld in de wedstrijd, maar niet in mijn vorm. Ik beleef nog veel plezier als 35-jarige."

Rit 6: top 10 (uitslag)

1. Soren Kragh (Den/SUN) in 4u59:53 (gem. 37,21 km/u)

2. Nathan Haas (Aus/TKA) op 0:10

3. Gorka Izagirre (Spa/TBM) 0:24

++ 4. Maxime Monfort (Bel/LTS) 0:25

5. Cyril Gautier (Fra/ALM) 0:25

6. Richie Porte (Aus/BMC) 0:27

7. Michael Gogl (Oos/TFS) 0:29

8. Diego Ulissi (Ita/UAD) 0:39

9. Arthur Vichot (Fra/GFC) 0:39

10. Mathias Frank (Zwi/ALM) 0:39 

Photo News

Rit 6: stand (top 10)

1. Richie Porte (Aus/BMC) de 887,0 km in 22u04:13 (gem. 40,18 km/u)

2. Wilco Kelderman (Ned/SUN) op 0:32

3. Sam Oomen (Ned/SUN) 0:32

4. Enric Mas (Spa/QST) 0:33

5. Jack Haig (Aus/MTS) 0:41

6. Nairo Quintana (Col/MOV) 0:45

7. Ion Izagirre (Spa/TBM) 0:48

8. Diego Ulissi (Ita/UAD) 0:52

9. Simon Spilak (Sln/TKA) 0:58

10. Mikel Landa (Spa/MOV) 0:59 

Photo News3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Antoine Van De Velde

    Negen seconden we gaan recht zitten,als mijn hart dit over leeft,dan over leeft het alles Michel. En nu aan zetten jassen,vlassen en Olympisch Kampioen worden,bekroning van een super carrière.

  • Pedro Gonzalez

    Is gouden Greg nu om 20 u al aangekomen.

  • willy van dijck

    Het is nog maar eens bewezen dat Wellens veel dromen heeft maar ze komen zelden uit. Als ik van Lotto was zou ik Greipel nog 10 jaar houden die doet het met zijn benen en niet met dromen.