Alexander Kristoff wint Gent-Wevelgem na editie die gekleurd wordt door de wind

BELGA
Alexander Kristoff heeft een zware editie van Gent-Wevelgem gewonnen. De Noor van UAE-Team Emirates won op de Vanackerestraat de sprint van een uitgedund peloton voor John Degenkolb en Oliver Naesen. De wind speelde naar goede gewoonte een sleutelrol in de wedstrijd.

Gent-Wevelgem. Dat is de laatste jaren vooral Peter Sagan (drie keer eindwinst), wind en spektakel. Eén week voor de Ronde van Vlaanderen was het opnieuw uitkijken naar de stand en de kracht van de luchtstromen. 4 à 5 beaufort uit het noordnoordoosten. Dat betekende wind mee in de eerste wedstrijdhelft en zijwind in De Moeren.

Het zorgde ervoor dat de koers als een fuséé wegschoot vanop de Markt in Deinze. Gedragen door de wind werd in de eerste twee uren van de wedstrijd maar liefst 105 kilometer afgelegd. Al was dat niet het enige. Nog voor de passage door De Moeren ontstond in Gistel een monsterwaaier. Spektakel in de eerste wedstrijdhelft.

Van Aert, Van der Poel, Sagan, Terpstra, Gaviria en nog enkele andere favorieten kozen voor het offensief. Deceuninck-Quick.Step, Lotto-Soudal, Naesen en Van Avermaet hadden de slag gemist. Het was organiseren in de achtervolging om de vluchters onder controle te houden.

Veel favorieten in de eerste waaier.
Photo News Veel favorieten in de eerste waaier.

En dat gebeurde ook. Veel meer dan één minuut kregen de favorieten vooraan niet toebedeeld. Na 100 kilometer in de aanval werden ze net voor de Plugstreets ingerekend. Dat gebeurde niet zonder dat Sagan, Trentin, Teuns en Teunissen een bonus cadeau kregen. Luke Rowe kwam er na een straf nummer vanuit het peloton als vijfde bij.

Stilaan was het tijd om de geweren te laden voor de tweede Kemmelberg. Kristoff anticipeerde. Stybar en Van Aert degradeerden daarna de rest, maar uiteindelijk raakte niemand weg. Met Viviani in het achtervolgende peloton trok Deceuninck-Quick.Step vol de kaart van de Italiaanse kampioen. Sagan en co werden op de lange weg naar Wevelgem ingerekend. Dan toch weer sprinten op de Vanackerestraat?

Van Aert imponeerde op de Kemmelberg.
Photo News Van Aert imponeerde op de Kemmelberg.

Niet zonder de gebruikelijke demarrages. De ene renner na de andere probeerde weg te springen, maar Gilbert en Stybar hielden alles samen. Ook Van Aert flitste enkele gaatjes dicht. Hij deed het in functie van Danny van Poppel. Heel even leek het Jasper Stuyven met nog drie anderen te lukken, maar in de laatste hectometers maakte Wevelgem zich toch op voor de sprint van een afgepeigerd peloton. 

Daarin lieten de snellere renners zich een beetje wegdrummen door de machtsprinters. Degenkolb, Kristoff en Naesen hielden de koord. De Noor kwam er als sterkste uit en werd niet meer geremonteerd. Overwinning dus voor Alexander Kristoff. Degenkolb op twee, Naesen op drie. Veldrijder Mathieu van der Poel werd in zijn eerste WorldTour-koers vierde.

EPA
BELGA
Photo News
Photo News
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.13 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • jacques weterings

  Het is mij om het even maar schrijf de naam Terpstra maar op voor de ronde ( met solo aankomst ) .

 • Johan Maddens

  Wout kan nog meer , maar reed in dienst van de ploeg . Op de Kemmel was dat duidelijk . Nog twee jaar en hij wint wat hij wil. Of misschien binnenkort al !

 • Erwin Van Roy

  Guy WVA heeft een top koers gereden net als Stybar de 2 die vrijdag de E3 kleurde en 1 en 2 werden. Nu was het een zware koers en als je dan de laatste 5 km nog zware inspanningen doet dan is het nirmaal dag je dan je laatste krachtinspanning heb gehad. Waarschijnlijk kijk jij koers via de eindrangschikking maar heb je de koers zelf amper gezien.

 • Guy Van Assche

  Spijtig dat de grootste supporter van Wout Van Aert...( Filip Desmedt ) niet meer van zich laat horen.

 • Sebastien Mathy

  Van Aert wint de ronde! Benieuwd naar Van der Poel volgend jaar! 2 fenomenen !