Alessandro Petacchi zet er (opnieuw) een punt achter

PHOTO_NEWS
Alessandro Petacchi zet met onmiddellijke ingang een punt achter zijn wielercarrière. Dat meldde de 41-jarige Italiaan aan de Italiaanse website Tuttobiciweb.

Petacchi werd profrenner in 1996 bij Scrigno en droeg daarna het shirt van onder meer Fasso Bortolo, Milram en Team LPR. Van 2010 tot 2013 fietste de Italiaan voor Lampre, waarna hij al eens besliste het voor bekeken te houden. Uiteindelijk keerde Petacchi terug uit pensioen om bij de Belgische WorldTour-formatie Omega Pharma-Quick Step aan de slag te gaan. In januari van dit jaar zette hij zijn handtekening onder een contract bij de Italiaanse procontinentale ploeg Southeast. Vorige maand reed Petacchi nog de Giro. Daarin moest hij opgeven in de voorlaatste etappe.

Op de erelijst van de spurter staan tal van ritzeges in de grote rondes. Hij won 22 etappes in de Giro, 20 in de Vuelta en 6 in de Tour. In die drie rondes mocht hij ook telkens één keer de puntentrui mee naar huis nemen. Daarnaast won Petacchi met Milaan-Sanremo (2005) en Parijs-Tours (2007) twee klassiekers.

In 2007 en 2008 zat de Italiaan een schorsing uit voor dopinggebruik, nadat hij in de Giro van 2007 was betrapt op salbutamol. Volgens Petacchi zat de stof in een middel dat hij had gebruikt om astma te bestrijden.