Alaphilippe pakt tiende overwinning van het seizoen in Dauphiné, Yates als leider richting hooggebergte

Photo News
Toch nog prijs voor Julian Alaphilippe in deze Dauphiné. Gisteren werd de Fransman nog derde, vandaag rondde hij een aanval van meer dan 200 kilometer af. Hij klopte Gregor Mühlberger in een bloedstollende sprint met twee. De favorieten hielden een snipperdag, Adam Yates blijft zo leider in het algemeen klassement.

Vandaag stond de langste etappe van de Dauphiné op het programma, tussen Saint-Vulbas en Saint-Michel-de-Maurienne lagen 229 kilometer. Heuvels genoeg om het verschil te maken: op acht verschillende hellingen waren punten voor het bergklassement te verdienen. De top van de laatste, de Col de Beaune, lag op een kleine acht kilometer van de finish. 

Het peloton in de Dauphiné.
Photo News Het peloton in de Dauphiné.

Opnieuw startte het peloton in regenweer. Drie sterke mannen kon het weinig deren: Julian Alaphilippe, Gregor Mühlberger en Alessandro De Marchi gingen er na twaalf kilometer al vandoor. Aanvankelijk spartelde het peloton nog wat tegen, maar uiteindelijk moesten ze zich toch gewonnen geven. Ze gooiden verrassend genoeg de handdoek volledig, want het trio kreeg een voorsprong van ongeveer dertien minuten cadeau. Alaphilippe jaagt het bergklassement in deze Dauphiné na, in de tweede rit sprokkelde hij al twaalf punten, vandaag kwam de Fransman zeven van de acht hellingen als eerste boven. Daardoor neemt hij de bergtrui over van Sunweb-renner Casper Pedersen.

Gregor Mühlberger, Julian Alaphilippe en Alessandro De Marchi.
AFP Gregor Mühlberger, Julian Alaphilippe en Alessandro De Marchi.

Parijs-Nice mag dan wel de ‘Koers naar de Zon’ als bijnaam hebben, voor de Dauphiné was het vandaag ook van toepassing. Hoe dichter bij de eindstreep, hoe meer de zon tevoorschijn kwam. De drie wisten ondertussen al dat ze onderling gingen vechten voor de overwinning, in het peloton hielden ze voor het grootste deel van de etappe een snipperdag. Alaphilippe was vooraan de grote favoriet op ritwinst, op de laatste helling van de dag, de Col de Beaune, ging hij tweemaal zijn kans, maar van Mühlberger en De Marchi geraakte hij niet af. Aan kop van het peloton kregen we een vertrouwd beeld: Team Ineos dat het tempo bepaalt, ze moeten het dan wel zonder Chris Froome doen, met Wout Poels hebben ze een andere kandidaat voor het eindklassement in de rangen.

Julian Alaphilippe probeert van Gregor Mühlberger en Alessandro De Marchi af te geraken.
AFP Julian Alaphilippe probeert van Gregor Mühlberger en Alessandro De Marchi af te geraken.

Vooraan probeerden ze mekaar de nek om te wringen. De Marchi was de minste van de drie en moest Mühlberger en Alaphilippe meerdere keren laten gaan. Die laatste twee doken samen de afdaling in, waar Alaphilippe met de valpartij flirtte. De Oostenrijker en de Fransman reden met twee naar de finish en gingen sprinten om de overwinning. In een erg spannende sprint moest Mühlberger nipt de duimen leggen voor Alaphilippe, die zijn tiende zege van het seizoen pakt.

Julian Alaphilippe.
Photo News Julian Alaphilippe.

De favorieten hielden vandaag wapenstilstand, zowel de klim als de afdaling van de Col de Beaune baarde een muis. Wout van Aert moest wel al vroeg loslaten op de laatste helling, hij tuimelt (zoals verwacht) uit de top tien. Adam Yates gaat als leider het lastige slotweekend in. Dylan Teuns is nog altijd zijn eerste achtervolger, op vier seconden. Bjorg Lambrecht is de nieuwe leider in het jongerenklassement.

Lambrecht: “Enorm blij”

Bjorg Lambrecht finishte in de groep der favorieten en sprokkelde dus een mooie voorsprog op de andere jongeren. Wout van Aert verliest dan ook zijn leiderstrui in dat klassement aan de renner van Lotto Soudal. Hij telt nu 1:29 voorsprong op een andere landgenoot, Steff Cras.

“In de eerste twintig kilometer werd er heel snel gekoerst en eigenlijk viel het tijdens de erg lange etappe nooit echt stil in het peloton”, liet Lambrecht optekenen. “Op de laatste beklimming van de dag ging het razendsnel en reed ik à bloc naar boven. Om eerlijk te zijn, speelde het idee om de jongerentrui over te nemen van Van Aert al een tijdje in mijn hoofd. Ik ben dan ook enorm blij dat het vandaag gelukt is. Ik denk dat Wout vooral werd gespaard vandaag en ook Politt moest vrij snel lossen. Toen kwam het erop aan om me dubbel te plooien en in de favorietengroep boven te komen.”

“De komende twee dagen worden nog loodzwaar. Zo staat er morgen een slotklim van bijna twintig kilometer op het programma. Voor mij wordt het vooral zaak om de volgende twee etappes alles te geven, zo weinig mogelijk tijd te verliezen om zo de witte trui proberen veilig te stellen. Ik zal het beste van mezelf geven en hopelijk volstaat dat om de trui binnen te halen.”

CORRECTION - Lotto Soudal rider Belgium's Bjorg Lambrecht (C) celebrates his best young's white jersey on the podium of the sixth stage of the 71st edition of the Criterium du Dauphine cycling race, 229 km between Saint-Vulbas Plaine de l'Ain and Saint-Michel-de-Maurienne on June 14, 2019. (Photo by Anne-Christine POUJOULAT / AFP) / “The erroneous mention[s] appearing in the metadata of this photo by Anne-Christine POUJOULAT has been modified in AFP systems in the following manner: [Lotto Soudal rider Belgium's Bjorg Lambrecht] instead of [Bora-Hansgrohe rider Austria's Gregor Muhlberger]. Please immediately remove the erroneous mention[s] from all your online services and delete it (them) from your servers. If you have been authorized by AFP to distribute it (them) to third parties, please ensure that the same actions are carried out by them. Failure to promptly comply with these instructions will entail liability on your part for any continued or post notification usage. Therefore we thank you very much for all your attention and prompt action. We are sorry for the inconvenience this notification may cause and remain at your disposal for any further information you may require.”
AFP CORRECTION - Lotto Soudal rider Belgium's Bjorg Lambrecht (C) celebrates his best young's white jersey on the podium of the sixth stage of the 71st edition of the Criterium du Dauphine cycling race, 229 km between Saint-Vulbas Plaine de l'Ain and Saint-Michel-de-Maurienne on June 14, 2019. (Photo by Anne-Christine POUJOULAT / AFP) / “The erroneous mention[s] appearing in the metadata of this photo by Anne-Christine POUJOULAT has been modified in AFP systems in the following manner: [Lotto Soudal rider Belgium's Bjorg Lambrecht] instead of [Bora-Hansgrohe rider Austria's Gregor Muhlberger]. Please immediately remove the erroneous mention[s] from all your online services and delete it (them) from your servers. If you have been authorized by AFP to distribute it (them) to third parties, please ensure that the same actions are carried out by them. Failure to promptly comply with these instructions will entail liability on your part for any continued or post notification usage. Therefore we thank you very much for all your attention and prompt action. We are sorry for the inconvenience this notification may cause and remain at your disposal for any further information you may require.”Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.