Ackermann is de beste sprinter in de Dauphiné, Kwiatkowski komt stevig ten val en verliest leiderstrui

AFP
De tweede rit in lijn van de Dauphiné is ten prooi gevallen aan Pascal Ackermann. De Duitser van Bora-Hansgrohe was in een sprint de betere van Boasson Hagen en Impey. Die laatste neemt de gele leiderstrui over van een gevallen Kwiatkowski.

Moedig. Althans dat zijn de weinige sprinters die dit jaar in de Dauphiné van start zijn gegaan. In een onuitgegeven zware editie van de Franse rittenkoers moeten de snelle mannen het met 'slechts' één kans op een sprintzege stellen. Niet toevallig lag die vandaag tussen Montbrison en Belleville en Beaujolais te wachten. Hoogdag dus voor Ackermann, Coquard en Keukeleire.

Ondanks een uitdagend profiel met enkele kleinere beklimmingen kon het klassieke scenario van een sprintetappe snel aanvatten. Met Backaert, Périchon, Stalnov en Duchesne mochten vier vluchters wat publiciteit vergaren. 

Enkel Backaert slaagde niet volledig in zijn opzet. Onze landgenoot van Wanty-Groupe Gobert moest nog voor de tv-uitzending afhaken bij zijn medevluchters. Geen goede benen voor de man uit Michelbeke. 

AFP

In het peloton deed Lotto-Soudal er intussen alles aan om de koers hard te maken. De roodhemden in dienst van Keukeleire trokken het pak op één lint met de nodige averij tot gevolg. Jakobsen, Bauhaus en Coquard moesten de rol lossen, terwijl ook Team Sky zijn duit in het zakje kwam doen. 

Vooraan bleef Stalnov weerbarstig tegen de bierkaai vechten. De renner van Astana werd in het zicht van de laatste recht lijn gegrepen. Kwiatkowski zou dat moment niet meer vanop de eerste rijen meemaken. De Pool kwam in de voorlaatste kilometer stevig ten val, maar kon daarna wel de wedstrijd uitrijden.

Sprinten dan maar en daarin waagde Oliver Naesen volop zijn kans. De Belgische kampioen ging van iets te ver aan waardoor hij eerst Boasson Hagen en later ook nog Ackermann aan zich voorbij zag vliegen. De Duitser van Bora-Hansgrohe was in de laatste meters veruit de sterkste. Daryl Impey strandde net na ploegmaat Hagen op de derde plaats. 

AP

Winnende Pascal Ackermann "sprintte slimmer dan maandag"

Na een rit in de Ronde van Romandië boekte Pascal Ackermann in de Dauphiné zijn tweede profzege."Het is geweldig dat ik deze etappe win. Ik heb het slimmer aangepakt dan de voorbije rit", klonk het bij de 24-jarige sprinter.

"Het was nochtans een harde finale", doet Ackermann zijn verhaal. "De laatste klim was lastig en op de top was het best nog een eind te gaan tot de finish. Ik was blij dat ik mij in het peloton kon handhaven. En ik moet vooral de ploeg bedanken om mij zo goed te plaatsen in de finale."

Zijn sprint in de straten van Belleville was indrukwekkend. "Ik wilde niet dezelfde fout maken als gisteren", aldus Ackermann. "Toen zat ik te snel in de frontlinie en kon ik het niet afmaken. Nu heb ik er bewust voor gekozen om mijn sprint van achteruit aan te zetten. Ik had veel snelheid en kon zo naar de zege spurten. Het is geweldig dat ik deze wedstrijd win. Zeker na zo'n moeilijke dag met 2.500 hoogtemeters. Deze Dauphiné is een doel en ik wist dat het lastig zou zijn. Daar heb ik mij dan ook op voorbereid door enkele kilo's af te vallen. Morgen volgt de ploegentijdrit en vanaf dan zal ik ook hard werken voor onze kopman Emanuel Buchmann."

Oliver Naesen deed gooi naar ritzege

Een vierde plaats voor Belgisch kampioen Oliver Naesen. De renner van AG2R plaatste zich perfect in de hectische slotkilometer. "Ik zat ideaal in de laatste kilometer. Ik had veel overschot en veel overzicht. Op 250 meter van de finish kwam ik in de wind te zitten en dat was misschien net iets te ver. Ik had gehoopt het te houden, maar dan zag ik de schaduw van Ackermann komen en die nam nog twee renners mee in zijn zog. Jammer."

De Belg in Franse loondienst probeerde één van de weinige kansen op eigen succes te grijpen. "Ik ben vooral heel blij dat ik dit kon doen", aldus Naesen. "Met Bardet hebben we een topfavoriet voor de eindzege in de rangen. Het is dus voor mij niet evident om mijn eigen kans te gaan. Eigenlijk mocht het bergop vandaag nog wat harder gaan voor mij. Zodat er nog meer sprinters de rol moesten lossen. Woensdag gaan we alles geven in de ploegentijdrit. We zullen zien wat het wordt. Het is vooral belangrijk om een strak en constant tempo te vinden dat voor het hele team houdbaar is."

AFP
AFP
AFP

Uitslag

 1. Pascal Ackermann (Dui/BOH) 180,5 km in 4u19:57 (gem. 41,66 km/u)

2. Edvald Boasson Hagen (Noo/DDD) op 0:00

3. Daryl Impey (ZAf/MTS) 0:00

4. Oliver Naesen (Bel/ALM) 0:00 

5. Jens Keukeleire (Bel/LTS) 0:00

6. Julien Simon (Fra/COF) 0:00

7. Dion Smith (NZe/WGG) 0:00

8. Patrick Bevin (NZe/BMC) 0:00

9. Toms Skujins (Let/TFS) 0:00 

10. Romain Hardy (Fra/FST) 0:00

AFP

Stand

1. Daryl Impey (ZAf/MTS) 359,5 km in 8u51:46 (gem. 40,56 km/u)

2. Michal Kwiatkowski (Pol/SKY) op 0:02

3. Gianni Moscon (Ita/SKY) 0:05

4. Bob Jungels (Lux/QST) 0:09

5. Julian Alaphilippe (Fra/QST) 0:10

6. Jens Keukeleire (Bel/LTS) 0:11

7. Jonathan Castroviejo (Spa/SKY) 0:11

8. Brent Bookwalter (VSt/BMC) 0:13

9. Edvald Boasson Hagen (Noo/DDD) 0:14

10. Damiano Caruso (Ita/BMC) 0:17 

AFP
AFP1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • jean beys

    Volgens het artikel zijn Bo Hagen en Impey ploegmaats maar volgens mij en ook volgens de uitslag onderaan rijdt Bo voor Dimension Data en Impey voor Mitchelton-Scott.