10 weetjes over Ronde van Lombardije: symbolische zege Evenepoel en vijf op vijf voor België?

Ex-winnaars Philippe Gilbert (links), Fausto Coppi (rechts) en favoriet Remco Evenepoel (midden).
Photo News/Belga/AFP Ex-winnaars Philippe Gilbert (links), Fausto Coppi (rechts) en favoriet Remco Evenepoel (midden).
Morgen staat met de Ronde van Lombardije het tweede wielermonument van het seizoen op het menu. Tien weetjes over de Italiaanse klassieker, live te bekijken op HLN.be.

Parcours ingekort

De Ronde van Lombardije telt niet 243 maar 231 kilometer. Na de beklimming van Colle Brianza zal het peloton onmiddellijk de afdaling richting Oggiono inzetten, zonder de geplande omleiding via Lecco/Valmadrera en de terugkeer langs Oggiono. Daardoor moeten de renners twaalf kilometer minder afleggen. De wijziging heeft geen gevolgen voor de belangrijkste hindernissen in de Italiaanse klassieker, met start in Bergamo en aankomst aan het meer van Como. Onderweg moet het peloton over de Colle Gallo, Colle Brianza, Madonna del Ghisallo, Sormano, Civiglio en San Fermo della Battaglia.

Het parcours van de Ronde van Lombardije.
Il Lombardia 2020 Het parcours van de Ronde van Lombardije.

Evenepoel jongste naoorlogse winnaar van Monument?

Exact 20 jaar en 203 dagen oud zal Evenepoel zijn op Ferragosto, aan de finish van de Ronde van Lombardije in Como. Triomfeert hij, dan wordt hij niet alleen de jongste naoorlogse laureaat van een Monument, maar volgt hij ook de ­betreurde Jean-Pierre Monseré op als jongste naoorlogse winnaar van de Italiaanse klassieker (en de tweede jongste ooit, na Giovanni Gerbi, 20 jaar en 161 dagen oud). ‘Jempi’ was bij zijn zege op 11 oktober 1969 exact 195 dagen ouder (21 jaar en 22 dagen) dan ­Evenepoel. Dat het zondag ook 50 jaar geleden is dat Monseré in ­Leicester wereldkampioen werd, maakt een eventuele zege alleen maar symbolischer. 

Symbolische zege voor Evenepoel in zijn allereerste Monument?
Getty Images Symbolische zege voor Evenepoel in zijn allereerste Monument?

Gilbert laatste Belgische winnaar

Voor de laatste Belgische zege moeten we terug naar 2010. Philippe Gilbert volgde toen zichzelf op in ‘de Koers van de Vallende Bladeren’. De Luikenaar rekende in de finale af met wijlen Michele Scarponi. Pablo Lastras maakte de top drie compleet. 

Photo News

Milaan-Milaan

De Ronde van Lombardije werd in 1905 voor het eerst georganiseerd. Toen had de wedstrijd wel een andere naam: Milaan-Milaan. De eerste winnaar van het Italiaanse wielermonument? Giovanni Gerbi. In 1907 werd de naam veranderd naar de huidige.

Beeld van 2002.
PHOTO NEWS Beeld van 2002.

België tweede in landenklassement

België staat met Frankrijk op een gedeelde tweede plek in het landenklassement qua aantal overwinningen: 12 stuks. Enkel Italië scoort (heel wat) beter: 69 zeges. Zwitserland, met Oliver Zaugg als laatste winnaar in 2011, telt 5 triomfen.

Oliver Zaugg in 2011.
BELGA Oliver Zaugg in 2011.

9 Belgische winnaars

Negen Belgen staan op de erelijst van de Italiaanse herfstklassieker: Philippe Thys (1917), Rik Van Looy (1959), Emile Daems (1960), Herman Vanspringel (1968), Jean-Pierre Monseré (1969), Eddy Merckx (1971, 1972), Roger De Vlaeminck (1974, 1976), Fons De Wolf (1980) en Philippe Gilbert (2009, 2010). Wordt Evenepoel de tiende?

Ben jij overtuigd van de Belgen voor jouw gouden klassiekers team? Stel op www.goudenklassiekers.be snel jouw ideale team samen en doe mee voor een van de talrijke leuke prijzen. 

Belga / AFP

Nooit zo vroeg op seizoen

De Ronde van Lombardije is traditioneel het laatste Monument van het seizoen, maar door de coronacrisis wordt de koers voor de eerste keer zo vroeg op de kalender gereden. De vroegste editie van de Italiaanse klassieker hiervoor? 29 september, in 2012. Toen trok Joaquim Rodríguez aan het langste eind.

Joaquim Rodríguez triomfeerde ook in 2013.
BELGAIMAGE Joaquim Rodríguez triomfeerde ook in 2013.

5 op 5 voor België?

Straffe statistiek: dit seizoen werden alle eendagskoersen op WorldTour-niveau door een Belg gewonnen. Dries Devenyns schoot raak in de Cadel Evans Great Ocean Road Race, Jasper Stuyven zegevierde in de Omloop en Wout van Aert zette zowel de Strade Bianche als Milaan-Sanremo op zijn palmares. Op naar vijf op vijf? 

Dries Devenyns won de Cadel Evans Great Ocean Road Race.
Photo News Dries Devenyns won de Cadel Evans Great Ocean Road Race.

Coppi recordhouder

Fausto Coppi is de recordhouder met maar liefst vijf overwinningen. ‘Il Campionissimo’ triomfeerde in 1946, 1947, 1948, 1949 en 1954. Alfredo Binda schreef ‘Il Lombardia’ vier keer op z'n naam. Henri Pélissier, Costante Girardengo, Gaetano Belloni, Gino Bartali, Sean Kelly en Damiano Cunego wonnen elk drie keer.

BELGA/AFP

Mollema in rijtje met Gilbert en Bettini?

Wordt Bauke Mollema de zesde renner die zich deze eeuw opvolgt als winnaar van de Ronde van Lombardije? Michele Bartoli (2002, 2003), Paolo Bettini (2005, 2006), Damiano Cunego (2007, 2008), Philippe Gilbert (2009, 2010) en Joaquim Rodríguez (2012, 2013) gaven alvast het goede voorbeeld. Mollema moet dit jaar onder meer afrekenen met Evenepoel, Jakob Fuglsang, Vincenzo Nibali, Mathieu van der Poel, Aleksandr Vlasov, Maximilian Schachmann, George Bennett, Tim Wellens en Richard Carapaz. 

Photo News

Lees ook: Evenepoel heeft in Lombardije afspraak met de geschiedenis: “Favorietenstatus? Ach, ik kan er wel mee om”
3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Ludwig Janssens

    Nog meer respect voor hetgeen Jempi Monsere presteerde in de tijd. Daar waren kleppers als merckx - Gimondi - Mortensen - Godefroot en alle andere groten van de partij.Was tevens zijn eerste jaar prof en werd ook wereldkampioen. Een zeer groot toekomstig wielerfenomeen in zijn tijd. Enkele van onze pseudosterren mochten nog zijn schoenen niet kuisen.

  • Kris Platteau

    Typisch Belgisch, het vel van de beer verkopen voor hij geschoten is. Evenepoel wint morgen dus niet!

  • eric maier

    Valverde is een van de grote kanshebbers. Afgelopen week enkele keren toch weer zeer dicht bij een zege (2e 2e 5e). Zijn seizoen is eigenlijk - ondanks niet zoveel winnen- weer zeer indrukwekkend. Misschien wel samen met Gilbert de topfavoriet. Daarachter Moscon en Roglic. Dan D.Teuns wel als outsider.en Masnada kijkt er ook al enkele manaden naar uit. Geen zege maar een mooie uitslag en de koers mee bepaldend is een mogelijkheid.