"Uurrecordpoging van Wiggins was illegaal"

AP
De uurrecordpoging van Bradley Wiggins werd op illegale wijze ondernomen. De Pinarello Bolide HR die Wiggins gebruikte, druist in tegen de UCI-reglementen omdat het geen productiefiets is. Dat heeft Steve Collins, de coach van de onttroonde werelduurrecordhouder Alex Dowsett (52,937 km), aangegeven in een interview met BBC Radio Essex.

Sir Bradley Wiggins vestigde zondagavond op de olympische piste in Londen met 54,526 km een nieuwe mijlpaal over het uur tegen de klok. "Illegaal, want het evenement druiste in tegen de reglementen", meent Steve Collins.

Zowel bij de voorbereidingen als tijdens de recordpoging, reed de Engelsman met een fiets die niet in productie is, claimt Collins. "Voor recordpogingen als deze, dient het allemaal beschikbare productie te zijn, die te koop wordt aangeboden. Je kan echter geen 3D-print stuur kopen, dat is gemodelleerd naar je eigen armen om jouw recordpoging eenvoudiger te maken", zei Collins, die ook wordt geciteerd door Cyclingnews.com.

Wiggins' recordmachine werd ontwikkeld door Pinarello en autobouwer Jaguar. De kritiek van Collins slaat op artikel 1.3.007 van het UCI-reglement dat stipuleert dat een fiets die "speciaal is gemaakt voor het bereiken van een bijzondere prestatie (een record of andere), niet zal worden toegelaten". Volgens het UCI-reglement moet de fiets binnen negen maanden commercieel beschikbaar zijn.

Toen Wiggins' fiets werd voorgesteld, meldde Pinarello op zijn website dat de fiets was gehomologeerd door de UCI.

GETTY
AP
PHOTO_NEWS
AP
AP
AP