"Speedgel Lotto goed voor halve minuut tijdwinst"

De benen van Thomas De Gendt.
MG De benen van Thomas De Gendt.
In de ploegentijdrit van de Dauphiné gebruikten zes Lottocoureurs een speedgel die zorgde voor witte bolletjes op hun benen. Volgens hoogleraar Bert Blocken boekte Lotto daarmee een tijdwinst van 25 tot 30 seconden.

Lotto werd derde in die ploegentijdrit van 35 kilometer. Beter had de Belgische ploeg het in die discipline nog niet gedaan. Of de speedgel die door sponsor Naqi was ontwikkeld daartoe bijgedragen heeft? "Jazeker", zegt de Belgische hoogleraar Bert Blocken van de universiteiten van Eindhoven en Leuven. "Met computersimulatie, geijkt met een windtunneltest, kom ik aan een tijdwinst tussen 25 en 30 seconden."

"Het gaat erom dat een glad oppervlak wordt ruw gemaakt. De vortexpakken van Sky in de Tour vorig jaar, de pakken van Movistar ook, zijn ruw op de schouders. Daardoor volgt de luchtstroom beter het lichaam. Ruw is aerodynamischer dan glad. Hoe langer de lucht langs het lichaam blijft, hoe minder luchtweerstand je hebt. Het is een prima idee van Lotto."

Nu het reglement nog. Volgens Blocken is het hoe dan ook verboden. "Ik denk dat ze bij de UCI hun eigen reglementen niet kennen. Er is een reglement dat zegt dat je niets mag gebruiken met als enig doel aerodynamisch voordeel te creëren. Dat is met de gel het geval. Die pakken van Sky? Tja, een renner moet toch een pak dragen?" 

De benen van Thomas De Gendt.
MG De benen van Thomas De Gendt.22 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • wil baken

  Goed gevonden dus !

 • Ronny Popelier

  En dan te weten dat Ludo D. ooit zijn etappe winst in de ronde van Frankrijk kwijt speelde en geschorst werd om zijn onderarm wat in te smeren met voltaren gel. De tijden veranderen blijkbaar rap.

 • Frank Louman

  is dit nog een sport van kracht of van luchtweerstand ? Belachelijk.

 • Gino Denil

  Gedaan dan met de benen scheren zeker.

 • Rudi De Groof

  Een halve minuut sneller ? ........ daar kan een 'pufje' teveel niet tegen op.