Ga naar de mobiele website
^ Top

"Slim tactisch plan nodig"

Tim Wellens vs. Tom Dumoulin: BinckBank Tour krijgt razendspannende ontknoping

Photo News
Vier seconden, scheiden Tim Wellens van Tom Dumoulin met de slotetappe in de BinckBank Tour voor de boeg. Dat wordt dus nog nagelbijten. Opvallend: niemand is zeker van zijn zaak. "Geen simpele opgave", klinkt het in beide kampen.

Tim Wellens: "Dit wordt lastig"

Mijlpaal voor Tim Wellens, die ritzege in Houffalize. Het was zijn tiende WorldTour-succes in vier jaar profpeloton. Bewerkstelligd - hoe kon het anders? - in typisch 'Wellens-weer'. Regen, wind, kille temperaturen: omstandigheden waarin hij boven zichzelf uitstijgt. Op vertrouwde grond ook, zijn trainingspaden van weleer. Al had hij het parcours voor de zekerheid toch nog een keer verkend. "Correctie: mijn vader Leo deed dat in mijn plaats, omdat ik in Monaco zat. Grappige anekdote: met zijn electrische fiets knalde hij bergop Vanmarcke voorbij. (lacht) Daar hebben we Sep mentaal gekraakt."

Alles viel in de juiste plooi, vond Wellens. "Net toen ik met Sagan vertrok, reed hij lek. Ik zag het, vernam het via mijn 'oortje' en hóórde het 'm ook roepen door zijn zender. Dat was mijn geluk. Zonder die pech overleeft Peter hier makkelijk en start hij morgen, in Essen, in de leiderstrui. Ik heb niet meer omgekeken en ben vol doorgegaan met Tom. Hij voelde zich op het einde niet zo goed meer. Knap, dat hij tóch is blijven rijden. Anders hadden ze ons gegrepen."

'Vaarwel, jongens. Ik zie jullie in de BinckBank Tour! Daar zal ik superbenen hebben'. Zo nam Wellens op 16 juli afscheid van zijn ploegmaats in Rodez, na een alweer zwaar tegenvallende Tour. Bijna één maand na datum verrees hij gisteren uit zijn as. "Superblij", maakte het hem. "Tuurlijk rezen er opnieuw twijfels. Maar ik heb de knop snel kunnen omdraaien. Ook al was dat niet zo makkelijk, meteen na de Tour. Monaco bakte en braadde in de zon. Niet ideaal voor iemand die met een hitteprobleem worstelt. Bijna elke dag trok ik er om zes uur 's ochtends op uit, om de grote warmte voor te blijven. Die opofferingen en dat harde werk lonen nu."

Wellens staat op amper vier seconden van een derde eindoverwinning in de BinckBank Tour én meteen ook een zegerecord(je). Vier seconden: het lijkt niets. Maar waar haalt hij ze in godsnaam op? "De Gouden Kilometer? Stel dat ik de drie spurtjes win en Dumoulin wordt telkens tweede, dan kom ik nóg één seconde tekort. Een slotoffensief in de finale? De bonificaties aan de streep? Geen idee. We zullen hoe dan ook een slim tactisch plan moeten bedenken. Maar ik moet realistisch zijn: dit wordt geen simpele opgave op een 'Vlaams' parcours, waarop we elkaar waard zijn."

BELGA

Tom Dumoulin: "Dit wordt lastig" (bis)

Dat hij liever vier seconden vóór had gestaan, dan vier seconden in het krijt, opperde Tim Wellens. Nieuwe leider Tom Dumoulin zag er ook maar het enige voordeel in. "Als Tim morgen op weg naar Geraardsbergen over dezelfde benen beschikt als vandaag, wordt het nog lastig", hield hij dezelfde teneur aan als zijn voornaamste opponent. Op vier kilometer van de finish voelde de Nederlandse Girowinnaar zichzelf helemaal leeglopen. "Een paar kilometer eerder al, om heel eerlijk te zijn. De kramp schoot er ook een beetje in. Er restten me twee opties. Mijn inspanning staken, waardoor we met stellige zekerheid zouden zijn teruggepakt. Of voluit meewerken met Tim, in de hoop dat hij wat genadig zou zijn en me er op de klimmetjes niet af zou rijden, waardoor we met z'n tweeën naar de finish konden en ik de leiderstrui zou grijpen. Ik koos voor het tweede, omdat ik wist dat ik na die Gouden Kilometer nog een handvol seconden overhield in het klassement. Uiteindelijk werden we er allebei beter van. Voor de ritzege kwam ik sowieso niet in aanmerking. Tim was véél te sterk."

Het wordt Wellens of hij, daar is Dumoulin van overtuigd. "De Vlaams-klassieke specialisten zijn teruggeslagen tot op z'n minst driekwart minuut en dat is met die mini-Ronde van Vlaanderen als apotheose amvast een zegen. Ik denk dat ik maar op één renner moet focussen." Een renner die hem heel dicht op de hielen zit, evenwel. "Té dicht om er gerust in te zijn, ook al beschik ik over een hele sterke ploeg. Wat op die slotdag nog allemaal kan gebeuren, zagen we vorig jaar al."

Er wordt wel beter weer voorspeld. Droog en een graad of 22. Het laat de balans toch weer wat overhellen richting Dumoulin. "Ach, 22 graden... Geef mij er maar dertig en brandende zon. (grinnikt) Of neen: 35! Dan ben ik Tim zeker kwijt (zinspelend op diens hitteprobleem, red.). Nu zullen we elkaar ongetwijfeld nog het vuur aan de schenen leggen. Correctie: hij mij. Ik moet hem gewoon volgen. Het wordt een boeiend tactisch steekspel. Zoals ik er in mijn carrière al wel een aantal heb uitgevochten. En die tot dusver niet altijd in mijn voordeel zijn uitgedraaid. Ik hoop dat hij 'alles of niks' speelt. En dat het niks wordt."

BELGA

De 10 WorldTourzeges van Tim Wellens

* 16 augustus 2014: 6de rit Eneco Tour (Bel/Ned)
* 17 augustus 2014: eindklassement Eneco Tour (Bel/Ned)
* 15 augustus 2015: 6de rit Eneco Tour (Bel/Ned)
* 16 augustus 2015: eindklassement Eneco Tour (Bel/Ned)
* 13 september 2015: GP Montreal (Can)
* 13 maart 2016: 7de rit Parijs-Nice (Fra)
* 11 juni 2016: 6de rit Ronde van Italië
* 16 juli 2016: 5de rit Ronde van Polen
* 18 juli 2016: eindklassement Ronde van Polen
* 12 augustus 2017: 6de rit BinckBank Tour (Bel/Ned)

BELGAReacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


Meld een bug