“Riis wil Katusha overnemen én zou Deceuninck-aandelen Lefevere willen overkopen”

Bjarne Riis.
epa Bjarne Riis.
De Franse sportkrant L’Équipe meldt dat Bjarne Riis (55) werkt aan zijn terugkeer in het peloton. Alleen: L’Équipe noemt hem bij Katusha én Deceuninck-Quick.Step...

Vier jaar nadat de Deen zijn ploeg CSC verkocht aan Oleg Tinkov, zou hij nu zelf op het punt staan om Katusha over te nemen. De eigenaar daar, Igor Makarov, is zijn interesse in de wielersport inderdaad kwijt. Riis zou ook Jakob Fuglsang, die einde contract is bij Astana, meebrengen.

Maar vreemd wordt het pas wanneer L’Équipe ook een tweede piste opent: Riis zou ook in contact staan met Patrick Lefevere (64) om diens aandelen bij Deceuninck-Quick.Step over te kopen. Lefevere ontkent echter met klem. “Ik zie Riis één keer per jaar, wanneer we met een twintigtal collega’s en ex-collega’s samen gaan eten. Ik heb hier met geen woord over gesproken met hem. Het is ver van mijn bed.”

20% van de aandelen

Lefevere herhaalt wel dat hij op langere termijn nog steeds uitkijkt naar een opvolger. “Maar dat is al een aantal jaar zo, en ik heb nog steeds geen geschikte kandidaat gevonden. En ik ben niet radeloos of hopeloos: ik ga mijn aandelen niet gratis van de hand doen.”

Ter herinnering: Lefevere is weliswaar manager van het team, maar hij is slechts eigenaar van 20 procent van de aandelen van de ploeg. Wie echt de macht in handen wil, moet voorbij de Tsjechische investeerder Zdenek Bakala, die 70 procent van de aandelen in zijn portefeuille heeft. “Hij heeft me zondag nog gebeld”, zegt Lefevere. “Hij is zeer tevreden over de resultaten, maar hij heeft ook altijd beloofd dat hij de toekomst van de ploeg niet in de weg zal staan als er een nieuwe, grote investeerder opstaat. Maar dat is nu niet aan de orde.”
7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • andy piat

  laat die aub uit het wielrennen,heeft de sport al genoeg schade berokkend .

 • Meert Dominique

  Altijd raar gevonden dat men Deceuninck QS als een Belgische ploeg beschouwd. 80% in handen van een Tsjech en geen meerderheid aan Belgische renners. enkel 1 constante, de staf is hoofdzakelijk Belgisch. Maar dat was ook een feit bij Deutsch Telekom ten tijde van Godefroot en C° maar de ploeg werd altijd als Duits beschouwd.

 • RONNY HOLSBEEK

  Een dopinggebruiker zoals Riis hoort niet thuis in het profpeleton. Een schande noem ik het. Ze moesten hem levenslang schorsen.

 • marc germeau

  Hoe kan het toch dat UCI dit niet verhindert? Het geval Riis is zowaar even erg dan dat van L.A. (maar deze had tenminste talent). Verwerpelijke vent...

 • Luc Dano

  Deze man zou een levenslange schorsing moeten krijgen , compleet verbod om nog iets met de wielerwereld te maken hebben.