'Puncheur' Alaphilippe doet nu alles voor ploegmaat: "Dauphiné winnen, dat is te zwaar voor mij"

Photo News
Vijfentwintig nog maar is Julian Alaphilippe. Maar de Fransman is nu al een van de veilige beleggingen in de ploeg van Patrick Lefevere. Stuur Alaphilippe naar de koers en je keert met een overwinning terug. Dat was zo in Colombia, het Baskenland (twee keer), de Waalse Pijl. Gisteren in de Dauphiné was het weer prijs.

Ritzege: ja. Eindzege in de Dauphiné: neen, daar past Alaphilippe voor. Daarvoor is de Daupiné te zwaar. Dan wijst hij naar zijn vriend, ploegmaat en kamergenoot Bob Jungels. Van Jungels gaan we de komende dagen nog wat zien, zegt Alaphilippe. En Julian zal hem helpen waar hij kan. C’est promis.

Voor de Fransman is deze Dauphiné al geslaagd. Akkoord. Hij was liever winnaar dan tweede geworden na Daryl Impey zondag in de sprint bergop in Saint-Just-Saint-Rambert. Maar een etappezege op Lans-en-Vercors maakt alles goed, nietwaar.

AFP

Lans-en-Vercors is een illustere plek. Lance Armstrong hield hier persconferentie in 2003, aan de vooravond van wat toen de Dauphiné Libéré heette. Zijn US Postal ploeg had een hotel gehuurd in Lans-en Vercors. En ploegleider Johan Bruyneel had een helicopter geregeld voor Lance, noblesse oblige. Die helicopter landde op zaterdagnamiddag op de bergweiden van Lans-en-Vercors, Lance had het volste vertrouwen dat hij op zondag de tijdrit in Villard-de-Lans zou winnen. Maar hij werd derde, geklopt door Iban Mayo en David Millar. Armstrong zou die Dauphiné nog winnen, voor Mayo. Maar hij zou in een brief aan de UCI Iban Mayo met net niet zoveel woorden van doping beschuldigen.

De rest is geschiedenis. Nieuwe tijden, nieuwe namen. Julian Alaphilippe is de voortrekker van een nieuwe generatie Franse coureurs. Als Romain Bardet de gedoodverfde opvolger is van Bernard Hinault, de eerste Fransman na Hinault in 1985 die nog een keer de Tour gaat winnen, dan moet Alaphilippe de nieuwe Laurent Jalabert worden. In staat om klassiekers en rittenkoersen van een week te winnen.

AFP

Dat zou heel goed kunnen. Alaphilippe heeft bijzondere kwaliteiten. Hij heeft een sprint bergop die velen hem benijden. In het Frans is daar een woord voor: zo’n renner noemen ze ‘un puncheur’. Alaphilippe is un puncheur zoals Philippe Gilbert dat was in zijn beste dagen. Of zoals Daniel Martin. Gek: de etappezege ging gisteren net tussen Martin en Alaphilippe. Alaphilippe maakte Martin duidelijk dat zijn beste dagen misschien ook achter hem liggen.

Naast un puncheur is Alaphilippe ook een killer. Hij wist dat hij misschien maar één kans had om een rit te winnen in de Dauphiné. Dat die kans gisteren was. Die kans liet Alaphilippe niet liggen. Zelfs al zei hij nog in het duister te tasten na een competitiebreak sinds Luik-Bastenaken-Luik. En na een hoogtestage van drie weken op de Sierra Nevada. "Dan weet je toch niet hoe de vorm gaat zijn."

Er was een beetje ongerustheid in het hoofd van Alaphilippe. De Italiaan Dario Cataldo, de laatste vluchter van de dag, bood wel erg lang weerstand tegen de groep van favorieten. Alaphilippe: "Ik twijfelde of we hem zouden pakken. Sky en AG2R maakten heel hoog tempo en hij bleef voorop. Tot driehonderd meter voor de streep. Ik dacht niet dat we het zouden halen."

Photo NewsReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.