"Ploegleiding Rabobank wist dat Rasmussen loog over whereabouts"

EPA

De leiding van de Nederlandse wielerploeg Rabobank wist al voor de Ronde van Frankrijk van 2007 dat de Deense ex-wielrenner Michael Rasmussen zich niet had voorbereid op de plaats die hij had opgegeven in zijn whereabouts. Dat zei voormalig ploegarts Jan-Paul van Mantgem vandaag tijdens het hoger beroep in Arnhem.

Toenmalig ploegleider Theo de Rooij heeft altijd gezegd dat hij pas in de laatste Tourweek via een Italiaanse tv-verslaggever hoorde dat de Deen zich in Italië, in plaats van het opgegeven Mexico, had voorbereid. "Iedereen wist dat hij niet op de plek was waar hij gezegd had dat hij zou zijn", verklaarde Van Mantgem, die als getuige in de zaak werd gehoord.

Dopingzondaar Rasmussen stelt dat hij ten onrechte is ontslagen door Rabobank en eist een forse schadevergoeding.

Rode vlag
In de namiddag werd Theo de Rooij nogmaals gehoord, hij was eerder al als getuige opgeroepen. De Rooij bleef bij zijn standpunt dat hij niet op de hoogte was van de 'Mexico-leugen' van de Deen. "Wel dat hij slordig was geweest met zijn whereabouts, met het aangeven van zijn verblijfplaatsen. Daarvoor heeft hij een boete gekregen", aldus De Rooij, die stelde nooit iets te maken hebben gehad met doping. "Ik wist dat ik goede artsen had, ik ben daar nooit tussengekomen. Ik verwachtte dat ze de rode vlag zouden opsteken als er iets niet in orde zou zijn. Dat is nooit gebeurd."

EPA