Peter Kennaugh: "Dit valt met niets te vergelijken"

Peter Kennaugh pronkt in de gele trui.
TDW Peter Kennaugh pronkt in de gele trui.
Peter Kennaugh (Sky) heeft zijn eerste World Tour-zege beet. De 25-jarige Britse kampioen was na afloop dan ook bijzonder tevreden over zijn dubbel: ritzege en de eerste leiderstrui. "Dit is geweldig gevoel", sprak hij. "Ik won vorig jaar een rit in de Ronde van Oostenrijk (2.BC) en pakte er ook het eindklassement, maar dit valt helemaal niet te vergelijken. Pas toen ik op het podium stond met die gele trui kon ik het geloven, winnen in zo'n prestigieuze wedstrijd als het Critérium de Dauphiné is ongelooflijk."

Kennaugh rijdt meestal in dienst van de andere kopmannen van Team Sky. Deze keer maakte hij het zelf af toen hij voorop was met een groepje van vijf. "Ik werk vaak voor de anderen in het team", zei hij, "nu zag ik een kans en greep ik die met volle teugen. Vooraf was niets gepland, ik heb gewoon het verloop van de wedstrijd afgewacht. Zolang geen andere klassementrenners met me mee zouden gaan in de ontsnapping, kreeg ik groen licht van het team. Alles draaide gewoon perfect uit vandaag."

Rugproblemen
Kennaugh ging in het voorjaar door een moeilijke periode wegens rugproblemen, die ook in 2012 al eens de kop opstaken. "In maart moest ik drie weken van de fiets", blikte hij terug. "Dat was zwaar. Daarna moest ik terugvechten en dat verliep moeizaam. Ik heb mijn familie en vrienden lange tijd niet gezien, dus het doet deugd dat het vele werk dat ik de voorbije weken heb verricht, in regen en wind en vaak alleen, nu loont. Het waren soms donkere, harde dagen waar soms niets draaide zoals het moest. Dagen waarop je je afvraagt waarom je zoveel opofferingen doet en op zo'n dag als vandaag, wanneer je wint, besef je dat het allemaal de moeite waard was."