"Niemand komt in topconditie naar de Omloop, maar Greg zit er dichtbij"

Photo News
In 2016 begon het 'gouden jaar' van Greg Van Avermaet met een overwinning in de Omloop. De olympische kampioen blikte vandaag tijdens een persconferentie in het rennershotel van BMC in Sint-Martens-Latem vooruit naar de Belgische openingsklassieker.

"Die overwinning was inderdaad de start van een schitterend seizoen", opende Van Avermaet. "Iedereen in België weet hoe belangrijk deze Omloop is. Bovendien onderging de wedstrijd een upgrade (naar WorldTourniveau) waardoor hij ook voor de rest van het wielerpeloton echt zeer interessant is. Ik kijk ernaar uit om over die mooie kasseien te rijden. Extra motivatie moet ik niet hebben."

De weersomstandigheden spelen steeds een rol binnen de Vlaamse koersen. "Dat zal zaterdag niet anders zijn", aldus Van Avermaet. "Ik hou het liefst van goed weer maar als het regent en waait kan ik ook wel mijn mannetje staan. Eigenlijk moeten wij het maar ondergaan, we kunnen daar niets aan doen. De conditie is goed, ik heb er het volste vertrouwen in. Ik ben door omstandigheden iets later begonnen aan mijn voorbereiding, maar de koers in Oman gaf me wel al het nodige zelfvertrouwen. Mijn blessure (barstje in de enkel, red) is helemaal geheeld. Tijdens de verkenning op de kasseien ondervond ik geen enkele hinder meer."

Photo News

"Tom Boonen niet vergeten"

Vorig jaar nam Greg Van Avermaet de maat van iedereen tijdens de Omloop. Hij start zaterdag opnieuw als één van de topfavorieten. "Druk voel ik niet echt. Ik ben wel fier dat ik vorig jaar won, hopelijk kan ik dit jaar bevestigen. Ik heb alvast een sterke ploeg rond mij, dus ik weet dat ik in de finale nog steeds goed omringd zal zijn. De favorieten? Peter Sagan is er zeker weer één van. Hij staat op een lange lijst van kanshebbers. En vergeet ook Tom Boonen niet, die zal zich zeker nog eens willen laten opmerken. Hij verkeert in goede conditie en is ook een zeer gevaarlijke klant."

Ploegleider gelooft in hem

"Greg Van Avermaet is onze absolute kopman", stak BMC-ploegleider Valerio Piva van wal. "Hetgeen ik van hem zag in Oman stemde me heel gunstig. Zijn conditie is bijna even goed als vorig jaar. Niemand komt in topconditie naar de Omloop, maar Greg zit er dichtbij. De Ronde van Vlaanderen blijft het hoofddoel. Het is de bedoeling dat Greg competitief blijft tot en met Parijs-Roubaix en eventueel zelfs tot Luik-Bastenaken-Luik."

In België leeft de openingsklassieker enorm bij de wielerfans, maar ook de teams kijken reikhalzend uit naar de eerste kilometers op Vlaamse wegen. "Het geeft altijd een apart gevoel", vervolgt Piva. "De Omloop heeft nu eenmaal een traditie, net als al die andere Vlaamse koersen. Al van bij de jeugdreeksen trekken de jongens over die hellingen en kasseien. Het is iets speciaals en ook de sfeer en ambiance is enorm, uniek zelfs. Het geeft iedereen een boost. Zaterdag begint het seizoen pas echt. Als team zijn we er zeker klaar voor. Ook al is de tegenstand groot, wij gaan uit van ons eigen kunnen en mijn geloof in de groep is groot."

TDW