Exclusief voor abonnees

“Leute in de koers. Dat gaat niet meer”: het afscheidsinterview met ‘de Obelix van het peloton’, Jef Braeckevelt

Uit de krant ‘De Morgen’ in oktober 2011

VINCENT KALUT / PHOTO NEWS
Volgwagen, blazer en pet zijn nog niet ingeleverd, maar Jef Braeckevelt (68) is geen ‘general supervisor’ meer bij wielerteam Katusha. Jef en de Russen hebben elkaar nooit begrepen, maar gingen toch in onderling overleg uit elkaar. De eeuwige ploegleider van het peloton zal volgend jaar ook geen ploeg leiden. Jammer, want: ‘De koers, ik kan er geen slecht woord over zeggen.’ Lees hieronder het afscheidsinterview met Braeckevelt uit 2011 in de krant De Morgen.

De boekenkast zegt wie je bent en bij Jef Braeckevelt zegt een houten commode - beslist geen Zweeds design - van alles door elkaar. Op de hoogste plank: De geschiedenis van de post, geflankeerd door 1988: wat een jaar, beste sportliefhebber en Rode Duivels op Wielen. Verder ook nog een paar biografieën. Roger De Clercq en Andre Tchmil, parcours van een gentleman.

Misschien maar beginnen bij die laatste. “André heeft me vandaag al twee keer gebeld”, zegt Braeckevelt. “Een kameraad tot ik dood ben. Ik heb veel gedaan voor hem. En Tchmil heeft de laatste jaren veel gedaan voor mij.”

Januari 2003: Braeckevelt met Tchmil op de voorstelling van Marlux-Wincor-Nixdorf  in Charleroi.
PN Januari 2003: Braeckevelt met Tchmil op de voorstelling van Marlux-Wincor-Nixdorf in Charleroi.

De mensen klagen over te veel massasprints, maar dat is normaal. Door de strenge controle kan niemand nog sneller rijden dan een ander.

Jef Braeckevelt

Je hebt 10% van dit artikel gelezen

Lees je graag alle artikels op HLN?

Krijg nu 1 maand onbeperkt en gratis toegang tot alle artikels.

Ik wil toegang
Digitaal abonnement HLNDigitaal abonnement HLN1ste maandgratis

Stop of pauzeer wanneer je wil

  • Onbeperkt toegang tot alle artikels
  • Iedere week gratis tickets en straffe kortingenReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


Video