Exclusief voor abonnees

"Laveren tussen auto’s en loslopend wild, daveren en kantelen van start tot finish. Rik is altijd verliefd gebleven op La Primavera"

Onze columnist HUGO CAMPS keert terug naar 1958, toen Rik Van Looy zijn eerste Milaan-Sanremo won

Rik Van Looy bij zijn zege in Milaan-Sanremo in 1958.
Getty Rik Van Looy bij zijn zege in Milaan-Sanremo in 1958.
Zestig jaar geleden, in het jaar 1958, won Rik Van Looy Milaan-Sanremo. Hij was toen 25 en alreeds zo superieur dat de renners hun blik afwendden als hij met zijn begenadigde klasse voorbijkwam. Rik fietste niet voor de gezelligheid, hij koerste om te winnen. Hij stond in die jaren nog als een gesloten oester in het leven, pas later heeft zijn eeuwige liefde Nini hem opengebroken.

1958 was het jaar van de Expo, John F. Kennedy leefde nog en het roemrijke Songfestival van Sanremo werd gewonnen door Domenico Modugno met de schlager ‘Nel blu dipinto di blu’. De welvaartstaat had langzaam vorm gekregen en de eerste tekenen van het revolutionaire mei ’68 bereikten dorpen en gehuchten. De vrouwen hadden meer zelfvertrouwen en droegen nylonkousen. Het peloton was natuurlijk nog altijd het testosteronsyndicaat dat het altijd geweest was.

In de Primavera klopte Rik Van Looy onder meer de spurtsensatie André Darrigade. Geen millimeterspurt, los erover. Het was zijn grootste internationaal succes tot dan toe. Een brisant voorschot op een geweldig palmares. Rik paste helemaal bij Milaan-Sanremo. Gebeiteld flitste hij op de Via Roma naar de aankomst. Hij had iets Italiaans, niet in gedrag en taal, wel in verschijning, in zijn dodelijke arendsblik vooral. Dit was niet meer de verlegen jongen van Grobbendonk en Herentals. In Sanremo kwam een zelfbewuste kampioen over de meet.

Je hebt 23% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

Kies hier je voordeelperiode:
8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Antoine Van De Velde

  Ril Van Looy zijn naaste belager in San Remo 1958 was de Spanjaard Miguel Poblet die de editie van 1957 en 1959 won. De Fransman André Darrigade werd derde en stond amper op de foto. In 1961 reed Rik een ijzersterke Primavera maar kwam een paar seconden te kort om de enige overblijver uit een vroege ontsnapping nog te remonteren.De overwinning die dag was voor (eeuwige tweede) Raymond Poulidor.

 • Guy Bekaert

  Wat een renner !!!

 • Gaston FOUBERT

  Ik heb als13-jarige gebleit als hij door Beheyt geklopt werd in Ronse 1963. Rik was en is nog altijd een heel sympathiek man.

 • Georges Soenens

  Kan wel niet tippen aan het palmares van den Brusseleir, en in Rik zijne tijd reden ze op geklutste eieren zeker, moet er nog zand zijn ?

 • Willy Poelmans

  Merckx is gebruikt voor politieke doeleinden dat kan men niet ontkennen, en we zullen maar zwijgen over doping zeker, buiten dat was hij een goed renner