Wieler- en voetbalbond gaan samenwerken: "Natuurlijk zijn we voorstander van een synergie"

Het Belgian Football Centre in Tubeke.
Belga Het Belgian Football Centre in Tubeke.
De twee grootste sportbonden van ons land worden buren. De wielerbond verhuist naar Tubeke, vlak naast het complex van de voetbalbond. De kans is groot dat de twee federaties op termijn zullen samenwerken.

Beter een goede buur dan een verre vriend. De Belgische topsport neemt de slogan van de Bond Zonder Naam ter harte. Als alles goed gaat, verhuist de wielerbond op korte termijn naar Tubeke, vlak naast de terreinen van de voetbalbond. De komende weken zet de KBWB de laatste punten en komma's, vooraleer ze officieel zal samenhokken met de voetbalbond.

"We zullen eerst onze administratieve zetel verhuizen naar Tubeke", bevestigt Tom Van Damme, voorzitter van de Belgische wielerbond. "Wanneer exact, dat moeten we nog bekijken. Maar het is de bedoeling dat dat op korte termijn gebeurt." Van Damme ziet alleen maar voordelen. Momenteel heeft de KBWB zijn kantoren in Vorst. Ideaal is dat evenwel niet: in het volgebouwde Brussel zijn er maar weinig mogelijkheden om pakweg een BMX-parcours aan te leggen. 20 kilometer verder in Tubeke ligt dat anders. "We willen investeren in sportinfrastructuur. De nadruk zal daarbij eerder op BMX, freeride of trial liggen. De terreinen in Tubeke zijn op dat vlak ideaal."

Tom Van Damme.
Photo News Tom Van Damme.

De voetbalbond ontvangt haar zusterfederatie ondertussen met open armen. Frédéric Veraghaenne, die als manager van het Belgian Football Center instaat voor het beheer van het complex, zegt dat het de bedoeling is om tot een soort kruisbestuiving te komen. "Ons doel is om een sportcentrum van hoog niveau te kunnen aanbieden voor zowel professionele sporters als voor de jeugd. Dan heb ik het over de Rode Duivels, de Red Flames, wielrenners, scheidsrechters, ... Alles. Dat gaat van sportinfrastructuur zoals velden, pistes, en fitnesszalen. Maar ook op medisch vlak: we willen bijvoorbeeld een op maat uitgeruste dokters- en kinézaal ter beschikking kunnen stellen."

Chris Van Puyvelde.
BELGA Chris Van Puyvelde.

Chris Van Puyvelde, technisch directeur van de voetbalbond, vertelt met aanstekelijk enthousiasme over de uitbouw van het, zoals hij het noemt, "center of excellence". Hij droomt van een samenwerking waar alle sporten de vruchten van kunnen plukken. "Dat het wielrennen naar hier komt, vind ik fantastisch. Waarom niet samenwerken? Ik zie nog mogelijkheden. De hockeybond is hier ook al eens komen kijken. Dat geldt ook voor het rugby. Dat zijn bonden die minder middelen hebben, maar ik zie daar zeker ruimte voor." Zijn collega Tom Van Damme staat er alleszins voor open: "Natuurlijk zijn we voorstander van een synergie. Alleen is het nog te vroeg om daar nu al veel over te zeggen."

Toeval of niet: de voetbalbond breidt zijn complex in Tubeke dit jaar alvast met 8 hectare uit. Ze zal op termijn vier nieuwe voetbalvelden aanleggen, waarvan twee in 2018. "Daarnaast voorzien we ook een piste waar verschillende sporten op beoefend kunnen worden en een parcours om te mountainbiken", zegt Veraghaenne. De eerste stap naar een synergie is gezet.
8 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • dretie munkies

  Ze kunnen misschien vragen aan Gheysens om er een complex neer te zetten ?

 • Jean Schoups

  De doping is al gemeenschappelijk!!!

 • rik cappelle

  Als ze ergens tegen medio 2035 een nieuwe wielerpiste willen hebben misschien nu al aan de aanvragen en regularisaties beginnen want de groene pipo's zullen wel weer bezwaar hebben tegen allerlei locaties.

 • François Nuyts

  Eerste Wielerwedstrijden in voetbalstadions zijn in aantocht dus ...

 • Erik Van Drom

  Kunnen ze eens van truitje verwisselen !