Wat nu? Novak Djokovic dreigt komende maanden voor nog heel wat gesloten deuren te staan
Australian OpenGeen Rod Laver Arena voor Novak Djokovic, wel een plekje thuis voor de buis. De nummer één van de wereld verloor niet alleen zijn tweede beroepszaak en de kans op een 21ste grandslamtitel maar wordt ook drie jaar uit Australië gebannen. Een nederlaag die pijn doet. Wat nu met de 34-jarige Serviër, wetende dat hij als niet-gevaccineerde nog op heel wat gesloten deuren zal botsen - of alleszins veel tegenkanting zal krijgen. Gooit hij zijn principes overboord of haalt z’n eergevoel het?
“Ik voel me er ongemakkelijk bij dat de focus de afgelopen weken op mij heeft gelegen”, stuurde Novak Djokovic meteen na de unanieme beslissing van de drie rechters de wereld in. “Ik hoop dat alle aandacht nu terug naar de sport en het tornooi kan gaan. Ik ben wel extreem ontgoocheld in de beslissing om mijn beroep tegen de annulering van mijn visum te seponeren waardoor ik niet kan meedoen aan de Australian Open.”
Afgang voor de nummer een van de wereld in een zaak waar niemand als winnaar uitkomt. Niet Djokovic die zich al lang had kunnen laten vaccineren en net iets te triomfantelijk met zijn ‘medische vrijstelling’ zwaaide waarna uitkwam dat hij enkele flinke misstappen had begaan en zijn blazoen nog wat meer besmet raakte. Niet de Australische regering die van dit schouwspel een politieke zaak maakte en uitblonk in ondoorzichtige regels. Niet Tennis Australia dat in de hoop op geschiedschrijving tijdens de Australian Open uitzonderingen toeliet en zo de deur voor problemen openzette.
Verbanning van 3 jaar
De drie rechters meenden dat de minister van Immigratie Alex Hawke het bij het rechte eind had om het visum van de negenvoudige Australian Open-winnaar een tweede keer te annuleren op grond van het gevaar dat hij het antivaccinatie-sentiment in Australië zou aanwakkeren. Met de intrekking van zijn visum komt ook een verbanning uit Australië van drie jaar maar die kan elk jaar herzien worden onder ‘speciale omstandigheden’ en als die persoon een bepaald belang heeft voor het land. Djokovic die een tiende titel zou halen op Melbourne Park kan makkelijk als zo’n reden geïnterpreteerd worden. Als de dan 35-jarige Serviër nog zin heeft in een trip down under natuurlijk. “Ik heb nu wat tijd en rust nodig”, schreef hij vandaag in zijn boodschap. Mogelijk vond hij wat steun in het Servische kamp. Daar noemde premier Brnabic het verdict schandalig en meende president Vukic “dat niet Djokovic was vernederd maar wel de mensen die deze heksenjacht georganiseerd hebben”.
De oorverdovende stilte vanuit de hoek van zijn collega’s zal daarentegen ook wel aangekomen zijn bij de man die ijvert voor een spelersvakbond. “Het is duidelijk dat Novak één van de beste tennissers aller tijden is”, zei Rafael Nadal. “Maar er is niemand in de geschiedenis van de sport die groter is dan een evenement. Geen enkele. Zelfs Roger (Federer) niet. Novak niet, ikzelf niet. Spelers passeren, tornooien gaan door.”
En nu?
Zo is het maar net. En een Australian Open zonder Djokovic is toch wel bijzonder gezien hij acht van de laatste tien edities won. Voor Nadal is het bijvoorbeeld de eerste keer in zijn carrière (20 jaar) dat hij een grandslamtornooi speelt als enige aanwezige van de ‘Big 3’. Stel u voor dat de 35-jarige Mallorcaan over veertien dagen zijn 21ste grandslamtitel wint! Djokovic zal het allemaal met argusogen volgen. Wetende dat hij ook de volgende maanden als niet-gevaccineerde mogelijk voor gesloten deuren gaat staan of alleszins – ondertussen min of meer in een rol als icoon van de antivaccinatie-beweging en de ‘vrijheidsstrijders’ geduwd – veel tegenkanting gaat ondervinden. Zijn programma voor de volgende weken is onduidelijk maar Indian Wells en Miami in maart zijn normaliter vaste prik, een dubbele vaccinatie om naar Amerika te reizen is dat ook. Gooit Djokovic zijn principes overboord of wint zijn eergevoel het? De rechter in zijn hoofd zal moeten beslissen.
Tweede grand slam in 18 jaar zonder Djokovic
Novak Djokovic ontbreekt voor de tweede keer in achttien jaar op een grandslamtoernooi. De twintigvoudig grandslamkampioen miste sinds zijn eerste grandslamtoernooi in 2005 alleen de US Open in 2017. Hij moest zich toen afmelden met een elleboogblessure.
Sinds zijn grandslamdebuut in 2005, op de Australian Open, speelde Djokovic 66 grandslamtoernooien. Daarvan wist hij er twintig te winnen. Ook stond hij nog eens elf keer in een eindstrijd van een grand slam.
Djokovic heeft op de grandslamtoernooien een winstpercentage van 88 procent: 323 zeges tegenover 46 nederlagen. Hij had de Australian Open voor de tiende keer kunnen winnen en het record van aantal grandslamtitels alleen op zijn naam kunnen zetten. Ook Rafael Nadal en Roger Federer staan op twintig ‘majors’.
Sabine Appelmans: “Enorme ontgoocheling voor Djokovic”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Voetbal7
Lionel Messi niet bij 30 genomineerden voor Ballon d'Or, Thibaut Courtois en Kevin De Bruyne wel geselecteerd
France Football heeft de dertig genomineerden voor de Ballon d’Or bekendgemaakt. Opvallend: zevenvoudig laureaat Lionel Messi ontbreekt op de lijst, net zoals PSG-ploegmaat Neymar. Kevin De Bruyne en Thibaut Courtois zijn er uiteraard wel bij. Die laatste maakt ook kans op de Yashin-trofee, voor de beste keeper. -
Is jouw handtas ook een rommeltje? Met deze 4 handige tips schep je orde in de chaos
Je portefeuille, smartphone, bril, notitieboekje, flesje water, make-up … Je zou kunnen zeggen dat je handtas een mini-supermarkt is. Helaas wordt het daarom ook al snel een rommeltje. Tijd voor orde in de chaos? Wij helpen jou een handje op de goede, en vooral georganiseerde, weg. -
EK ATLETIEK
Vier Belgische blikvangers op zoek naar medaille: primeur voor Queen Nafi, money time voor Kimeli
Koen Naert mag maandag op de marathon dan al als eerste Belg een gooi doen naar een EK-medaille, hij zal zeker niet de enige zijn. Een beperkt overzicht van de medaillewaardige landgenoten voor het EK atletiek in München. -
-
PREMIUM
Een Grand Slam van speciale karakters: wat bezielt de clan rond 'Novax' Djokovic?
“De enige wet die we over de grenzen heen zouden moeten respecteren, is Liefde”, post Jelena Djokovic op Instagram. Vader Srdjan vergelijkt zijn zoon Novak met Jezus en Spartacus en pookt voor het parlement het Servische nationalistische gevoel op. De 34-jarige tennisser zelf zegt dat hij de steun uit de hele wereld ‘voelt’ tot in zijn hotel in Melbourne. Wat bezielt de clan-Djokovic? -
Zot van je handtas in suède? Met deze praktische onderhoudstips hou je ze in topvorm
Geen handtas die meer vakantie-en festivalvibes uitstraalt dat een exemplaar in suède. Helaas is deze topfavoriet veel kwetsbaarder dan andere soorten leder. Suède is nogal gevoelig voor regen en voor vlekken. Enkele tips om je handtas jarenlang mooi te houden. -
Antwerp11
Niet bepaald slim: opgenaaide Vincent Janssen beukt tegenstander omver en mist heenmatch in Turkije
Dan zet je ‘m op de bank, pakt-ie nog geel. Mark van Bommel zal vloeken, want de coach kan voor de heenmatch in en tegen Başakşehir geen beroep doen op Vincent Janssen. Geel geschorst, zijn derde geel karton in vier wedstrijden in de Conference League. De Nederlander liet zich opnaaien en beukte een verdediger van Lilleström in de rug, wanneer er geen bal te bespeuren was. Dat als spits, én bij een royale voorsprong voor Antwerp... Niet bepaald slim te noemen. “Daaraan zie je dat Janssen nog niet zichzelf is. Zich nog niet lekker voelt”, aldus cocommentator Gilles De Bilde. -
Spaargids.be
Leningen met langere looptijd worden populairder: is het verstandig om een woonlening op 25 of 30 jaar te nemen?
De interesse in leningen met een lange looptijd groeit. Steeds meer kredietnemers kiezen voor een lening met een looptijd van 25 jaar, dat blijkt uit data van Spaargids.be. Waarom zou je kiezen voor een lening met een langere looptijd? En wat zijn de nadelen ervan?
1452 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerCornet Meurmans
Garrit Hinderyckx
Annie Vancauteren
Frans Peeters
Norbert Corten