Zwitserse politie doorzoekt UEFA-kantoor na Panama-papers

De Zwitserse politie is vandaag met een dwangbevel langs de UEFA gegaan om opheldering te krijgen over de Panama Papers. Gianni Infantino, nu FIFA-voorzitter, maar eerder secretaris-generaal bij de Europese voetbalbond, zou dubieuze contracten hebben getekend met betrekking tot uitzendrechten.

Volgens de Süddeutsche Zeitung (de Duitse krant achter de onthulling van de Panama Papers nvdr.) heeft Infantino tien jaar geleden in zijn tijd als secretaris-generaal van de UEFA dubieuze contracten getekend met de Argentijnse sportrechtenhandelaren Hugo en Mariano Jinkis. De krant is in het bezit van het archief van het Panamese bedrijf Mossack Fonseca, dat duidelijk zou maken hoe via brievenbusfirma's belasting wordt ontweken.

Vader en zoon Jinkis zijn door de FBI aangeklaagd in het FIFA-schandaal. De Argentijnen kochten met het op het eilandje Niue gevestigde Cross Trading in 2006 de rechten voor drie seizoenen van de Champions League en in maart van 2007 ook voor de UEFA Cup en de Europese Supercup. Dat kostte destijds in totaal 139.000 dollar. Toen ze in juli 2006, twee maanden vóór de aankoop, door de Argentijnen aan de Ecuadoraanse televisiezender Teleamazonas werden aangeboden en verkocht, waren ze echter ruim 340.000 dollar waard, waardoor de UEFA mogelijk veel geld misliep.

Crimineel wanbeleid
De Zwitserse justitie liet weten dat de doorzoeking inderdaad te maken heeft met een deal rond tv-rechten. Er is een verdenking van crimineel wanbeleid, wat erop neerkomt dat er in strijd met het belang van het bedrijf is gehandeld. Dat is verboden in Zwitserland. Er zijn geen specifieke verdachten. Het onderzoek is gestart na publicaties in de media, maar ook op basis van onderzoek naar geldstromen en andere gebeurtenissen.

De politie ging over tot actie toen de UEFA bevestigde dat er zaken waren gedaan met Cross Trading. De UEFA verklaarde vandaag dat de politie alle relevante documenten heeft gekregen en dat de bond volledig meewerkt.

Eerder deze week werd ook Messi al beschuldigd van belastingsontduiking en nog andere voetbalfiguren en organisaties zouden vermeld worden in de dataleak.