Wilshere schiet Engeland met twee klassegoals voorbij stugge Slovenen


All Goals Highlights 2:3 | Slovenia vs England... par mszabi
Het rapport van Engeland is ook na zes speeldagen in de EK-kwalificatieronde nog perfect. De troepen van coach Hodgson wonnen na een knotsgekke tweede helft met het kleinste verschil van een stug Slovenië: 2-3. Na 45 minuten voetballen zag het er nochtans niet al te best uit voor Rooney en co. De bezoekers waren wel baas, maar Novakovic scoorde tegen de gang van het spel in de 1-0. Na de pauze leken invaller Lallana en middenvelder Wilshere de bezoekers over de streep te trekken, maar Pecnik verschalkte Hart met een rake kopbal. Rooney zorgde ervoor dat de Sloveense vreugde van korte duur bleef.

Engeland startte gretig en dat leidde al bijna meteen tot een vroege treffer, maar een lobbal van de vinnige Sterling miste op een haar na het kader. Ook op het kwartier toonde diezelfde Sterling zich. De knappe pass met buitenkantje rechts kwam van de voet van Rooney, maar Sterling trapte de bal een halve meter naast. Even later zag Rooney hoe doelman Handanovic zijn poging uit de rechterbenedenhoek haalde.

Zwak verdedigen
De Slovenen hadden aanvankelijk geen grip op de Engelsen, maar geleidelijk aan zakte het tempo en dat was in het voordeel van Slovenië, dat nu wel een stevige muur kon optrekken. Tegen de gang van het spel in kwam Slovenië zelfs op voorsprong. Bij een doorsteekpass in de rug van de verdediging stapte Cahill uit om Novakovic buitenspel te zetten, maar dat bleek een slechte zet. De aanvaller van het Japanse Nagoya Grampus nam het geschenkje dankbaar aan en hij plaatste het leer simpel voorbij doelman Hart.

Lallana en Wilshere
Na de pauze zetten de bezoekers nog wat hoger druk, maar Slovenië plooide niet. Tot Lallana en Wilshere zich met de zaken gingen bemoeien. Deze twee heren zorgden onder hun tweetjes voor de totale ommekeer. Telkens was Lallana de aangever en Wilshere de afwerker. Bij de eerste goal belandde de bal na een actie van Lallana voor de linkervoet van Wilshere en de middenvelder poeierde de bal heerlijk in de winkelhaak. Meteen ook zijn eerste goal in het shirt van de nationale ploeg. Zijn tweede was nog van een ander niveau: via een hakje van Lallana kwam de bal voor de linkervoet van Wilshere en de man van Arsenal knalde de bal vanuit de tweede lijn in dezelfde winkelhaak.

Winnende treffer Rooney
De bezoekers leken op weg naar een 18 op 18, maar vijf minuten voor affluiten buffelde invaller Pecnik een geweldige voorzet voorbij de kansloze Hart. Een goede minuut later stelde Rooney orde op zaken: 2-3 en toch nog een perfect rapport voor Engeland. Voor Rooney was het zijn 48ste treffer voor de nationale ploeg. Daardoor kwam hij op gelijke hoogte met Gary Lineker, de nummer twee op de eeuwige topscorerslijst van Engeland. Bobby Charlton is recordhouder met 49 doelpunten.

AFP
REUTERS
AP
AP
AP
AP
GETTY
REUTERS

Omhaal Janko
Slovenië blijft voorlopig met negen punten op de tweede plaats in de groep, maar kan vanavond wel voorbijgestoken worden door Zwitserland, dat op bezoek gaat bij Litouwen. Estland won in eigen huis met 2-0 van dwergstaat San Marino en is vierde met zeven punten. San Marino moet het met een punt stellen en is laatste.

Op de zesde speeldag in groep G leed Rusland een pijnlijke 0-1 thuisnederlaag tegen Oostenrijk. Janko scoorde na 33 minuten het enige doelpunt van de wedstrijd in Moskou. Een omhaal van dichtbij. De Oostenrijkers blijven met zestien punten aan de leiding, voor Zweden (9) en Rusland (8). Zweden speelt vanavond in eigen huis nog tegen Montenegro. Liechtenstein en Moldavië deelden na een 1-1 gelijkspel de punten.

Oekraïne zorgde voor een logische 3-0 thuiszege tegen Luxemburg op de zesde speeldag in groep C. Kravets (49.), Garmash (57.) en woelwater Konoplyanka (86.) zorgden voor de doelpunten in Lviv. De Oekraïners blijven met twaalf punten op de derde plaats in de groep. Spanje (2de, 12 ptn) gaat nog op bezoek bij Wit-Rusland. Groepsleider Slovakije ontvangt Macedonië.

EPA
AP