Wereldkampioenes voetbal klagen eigen bond aan voor discriminatie

Vorig jaar nog wereldkampioenen, nu in een juridische worstelmatch met de Amerikaanse voetbalbond
photo_news Vorig jaar nog wereldkampioenen, nu in een juridische worstelmatch met de Amerikaanse voetbalbond
Ze zijn de regerende wereldkampioenen én Olympische kampioenen. Hun keeper is de beste ter wereld. Hun WK-finale afgelopen zomer tegen Japan was de best bekeken voetbalmatch ooit in de Verenigde Staten. En nu hebben vijf van de topspeelsters van de Amerikaanse nationale damesvoetbalploeg een klacht ingediend in naam van heel hun team. Ze klagen de Amerikaanse voetbalbond aan voor discriminatie.

U.S. Soccer, de Amerikaanse voetbalbond, is onder meer verantwoordelijk voor het betalen van de spelers van de nationale ploegen. Daar schieten ze tekort volgens hun damesploeg. Zij hebben daarom een klacht ingediend bij de EEOC (gelijke kansen commissie, deel van de Amerikaanse federale overheid, dat toeziet op discriminatie op de werkvloer nvdr.).

Het zijn niet de minste speelsters die die klacht indienden. Carli Lloyd scoorde in de laatste wereldbekerfinale een hattrick. Er is kapitein Becky Sauerbrunn en Alex Morgan, aanvalster en eerste vrouw op de cover van het befaamde FIFA-spel. Megan Rapinoe speelde al 113 wedstrijden als middenveldster voor de VS en Hope Solo wordt algemeen beschouwd als de beste keepster ter wereld.

Hope Solo, keeper voor de Amerikaanse nationale damesploeg, na de finale van het WK vorig jaar
photo_news Hope Solo, keeper voor de Amerikaanse nationale damesploeg, na de finale van het WK vorig jaar

Minder dan de helft

Ze klagen aan dat hun team minder dan de helft betaald krijgt van wat hun mannelijke Amerikaanse collega's krijgen. De 23 spelers die gekozen waren om hun land op het WK te vertegenwoordigen krijgen een bonus. Bij de mannenploeg was deze €48.263 per speler, bij de dames een magere €13.163. Daarnaast bestaan er voor de mannen nog andere bonussen die niet eens bestaan voor de vrouwenploeg. Zo haalde Hope Solo afgelopen jaar €210.620 op en verdiende haar mannelijke tegenhanger, Tim Howard, €349.685 in 2015.

In de meeste landen zou geargumenteerd kunnen worden dat de mannelijke variant van de sport nu eenmaal populairder is, maar dat is niet zo voor voetbal in Amerika. Niet alleen zijn de dames vele malen meer succesvol dan de heren, zij zijn ook populairder. De finale van het WK in Augustus was de best bekeken voetbalmatch ooit in Amerika. Meer dan 25 miljoen kijkers zagen hoe de dames het toen haalde met 5-2. De best bekeken mannenmatch moest het stellen met 7 miljoen minder kijkers.

Carli Lloyd na de eerste van haar drie goals tijdens de finale van het WK Damesvoetbal
photo_news Carli Lloyd na de eerste van haar drie goals tijdens de finale van het WK Damesvoetbal

Drie keer wereldkampioen vs. één keer kwartfinales

En dan spreken we nog niet over het verschil in succes tussen beide ploegen. De vrouwen haalden nooit minder dan brons op het WK, terwijl de mannen in de afgelopen 50 jaar één keer de kwartfinales konden behalen.

De klacht is het hoogtepunt van een discussie die al lang bezig is. De vrouwenploeg ijvert al lang voor betere trainingsomstandigheden, faciliteiten en vergoedingen. Deze winter weigerden ze een match te spelen omdat ze het kunstgrasveld onveilig vonden. U.S. Soccer bood toen hun excuses aan.

U.S. Soccer zei in een reactie op de klacht over de loonkloof dat ze "teleurgesteld waren" en "nog steeds trots op de manier waarop we vrouwenvoetbal de afgelopen dertig jaar hebben ondersteund." Dit kan wel eens een heel open gevecht worden tussen de bond en haar paradepaardje, de damesploeg. Een mogelijke PR-ramp dus en dat in een olympisch jaar: de damesploeg is opnieuw torenhoog favoriet om het goud binnen te halen in Rio.

Alex Morgan na de overwinning van de VS op Japan
photo_news Alex Morgan na de overwinning van de VS op Japan
Supporters van de damesploeg van de Verenigde Staten tijdens een WK-match
photo_news Supporters van de damesploeg van de Verenigde Staten tijdens een WK-match


Live Voetbal

Jouw inzet
Mogelijke uitbetaling 0,00