Wasilewski, tien jaar na de gruwelijke tackle: “Er zitten nog negen schroeven en een metalen plaat in mijn kuit”

Wasilewski toen hij een bezoekje bracht aan Anderlecht.
Photo News Wasilewski toen hij een bezoekje bracht aan Anderlecht.
Vrijdag is het tien jaar geleden dat het been van Marcin Wasilewski aan flarden werd getrapt door Axel Witsel. Sindsdien wil de Pool de gitzwarte pagina vooral vergeten, maar bij de Waalse krant La Dernière Heure komt de ex-verdediger van Anderlecht toch een keer terug op het incident. “De eerste stappen ‘s ochtends zijn lastig. Maar ik heb ermee leren leven.” 

De beelden van de ravage staan op het netvlies van zowat iedereen gebrand. In de topper tussen Anderlecht en Standard van 30 augustus 2009 gaat Axel Witsel net voor het halfuur vol op het onderbeen van Marcin Wasilewski staan. Het verdict: een dubbele open beenbreuk en ei zo na einde carrière. Zo ver kwam het niet, maar met het grote litteken moet de Pool - nu 39 en spelend voor Wisla Krakau - leren leven.

“In mijn rechterkuit zit een grote schroef”, vertelt de flankverdediger aan La Dernière Heure. “Verder zitten er nog acht kleinere schroeven en een metalen plaat. Ik voel nog altijd een soort van stijfheid op de plek waar ik geopereerd ben. Iedere keer ik opsta, moet ik vijf minuten lopen of oefeningen doen om dat gevoel te doen verdwijnen. De eerste stappen zijn elke keer lastig. Maar ik heb ermee leren leven.” Witsel heeft hij sinds een match tegen Zenit van 2012 niet meer gezien. De twee schudden elkaar toen de hand - Wasyl op aandringen van het bestuur van paars-wit. “De zaak ligt nog altijd zeer gevoelig”, wil de Pool er voorts maar weinig over kwijt. 

Op de plek van de blessure liet de Pool een grote tatoeage van het embleem van Anderlecht zetten.
Instagram Wasilewski. Op de plek van de blessure liet de Pool een grote tatoeage van het embleem van Anderlecht zetten.

Tweede thuis

Over de club van zijn hart, Anderlecht, heeft hij een pak meer te vertellen. “Als ik terugdenk aan die ovaties in de 27ste minuut, word ik ontroerd.” En nog steeds volgt hij de Brusselaars op de voet. “Vooral via Instagram. We zijn heel slecht gestart. Ik zag de match tegen KV Mechelen. Eén volledige helft met een man meer voor eigen publiek, en toch niet kunnen scoren... Maar toen ik bij Leicester speelde en Kompany na de matchen tegen City sprak, voelde ik al dat hij een soort passie had voor Anderlecht. Al schrok ik toen ik hoorde dat hij er speler-manager zou worden.” 

Voor Wasilewski is de deur van Anderlecht niet helemaal gesloten. “Zeg nooit nooit. Ik zou niet weten in welke functie, maar het zou mooi zijn. Ik ken de nieuwe voorzitter (Marc Coucke, red.) niet, maar Sporting is en blijft mijn tweede thuis. Ik heb ook zeven jaar van mijn leven doorgebracht in België. Ik kom superlatieven tekort om jullie land te omschrijven. Ik mis België, maar ooit zal ik terugkomen.” 

30 augustus 2009: Wasilewski loopt een dubbele open beenbreuk op.
BELGA 30 augustus 2009: Wasilewski loopt een dubbele open beenbreuk op.39 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Michael Vandamme

  Er wordt hier nergens beweerd dat hij als speler ooit terugkomt bij Anderlecht, lees eens goed. Die tackle zal ik nooit vergeten, dat was echt bewust gedaan van Witsel, die had 2 jaar schorsing moeten krijgen. Die match was trouwens een van de vuilste matchen die ik ooit gezien heb, zoveel haat en agressie tussen de spelers op het veld. Respect dat hij is teruggekomen en nog kampioen van Engeland is kunnen worden

 • johan schatteman

  Dirk van gossum , als alle fouten , ellebogen en foute tackles van walli bestraft hadden geweest , had hij maar hoogstens tien matchen gespeeld per jaar .

 • Peter Debrouwer

  Ja waarom niet ? Nog een uitgebluste speler erbij. Ze kunnen dan misschien beter in een veteranencompetitie beginnen ! In youth we trust ! Man man man

 • André Christiaens

  Alleen Axel weet wat er gebeurt is, bewust - onbewust - in opdracht of ook wat, in contact sporten kan zoiets gebeuren, maar Lozano de beste die ooit gespeeld heeft voor Beerschot en Anderlecht, moet je eens aan Jan de Hollander vragen hoeveel stampen hij uitgedeeld heeft tijdens wedstrijden RWDM +Beerschot en later toch ook verminkt is voor de rest van zijn leven door het brutto geweld van I...............

 • Frederik Janssens

  Was niet gewoon landen van Witsel op Wasil zijn been na opspringen maar het was een doelbewuste karatetrap. Witsel zette er extra kracht achter.