Voetbalmatch tussen geallieerden en Duitsers vandaag herdacht

YouTube
Vijf maanden woedde de oorlog al en er waren al een miljoen doden gevallen. Op kerstavond van 1914 gebeurde iets wonderbaarlijks in het West-Vlaamse Ploegsteert. De kanonnen zwegen, aan beide kanten van de frontlinie klauterden Duitse en geallieerde soldaten behoedzaam uit de loopgraven. Op niemandsland wensten ze elkaar een zalige Kerst en wisselden ze geschenkjes. Her en der werd zelfs een partijtje voetbal gespeeld. Vandaag onthult UEFA-baas Michel Platini een gedenkteken voor dit magische moment van broederschap.

Een eenvoudig houten kruis langs een veldweg markeert dit historische moment. Onder het kruis liggen kransen van klaprozen, voetballen en truitjes van verschillende clubs.

Op die plek werd honderd jaar geleden een officieuze wapenstilstand uitgeroepen. Jonge mannen die even voordien elkaar nog naar het leven stonden, keken elkaar voor het eerst in de ogen.

Een eenvoudig houten kruis langs een veldweg markeert dit historische moment.
AP Een eenvoudig houten kruis langs een veldweg markeert dit historische moment.
Duitse en Britse soldaten op niemandsland met Kerstmis 1914.
AP Duitse en Britse soldaten op niemandsland met Kerstmis 1914.

Ultieme uiting van kerstgedachte
In dagboeken van soldaten wordt melding gemaakt van een bijzonder gebeuren: her en der werden partijtjes voetbal gespeeld tussen Duitsers en geallieerden, voornamelijk Belgen en Britten. De ultieme uiting van de kerstgedachte inspireerde de Britse warenhuisketen dit jaar voor hun eindejaarscampagne. Dat resulteerde in onderstaand geromantiseerd reclamespotje. Bekijk ook het tweede filmpje helemaal onderaan het artikel, waarin historici de gebeurtenis duiden.

"Plots kwam een Tommy (bijnaam voor Britse soldaat, redactie) met een voetbal op de proppen", schreef de Duitse luitenant Johannes Niemann in zijn dagboek. "Snel werden ploegen samengesteld voor een wedstrijd op de bevroren modder. We versloegen de Tommies met 3-2".

Wellicht waren het geen volwaardige wedstrijden, maar ook andere soldaten getuigden over vriendschappelijke spelletjes en historici bevestigen die bronnen.

"Er stond een massa soldaten tussen de loopgraven. Iemand haalde een rubberen bal tevoorschijn en als vanzelf kwam daar een wedstrijdje van", schreef de Britse luitenant Charles Brockbank in zijn dagboek. Dat dagboek staat tentoongesteld in de expo 'The Greater Game' in het voetbalmuseum in Manchester.

Verschillen overbruggen
Voetballiefhebbers koesteren die dag en zien er een historisch bewijs in dat niets beter verschillen tussen volkeren kan overbruggen dan voetbal.

Die 'broederlijkheid' wil Michel Platini vandaag benadrukken. De voorzitter van de Europese voetbalbond UEFA onthult in Ploegsteert een monument ter herdenking van de wapenstilstand op kerstmis 1914.

"Die eenvoudige, spontane daad van verzoening culmineerde in de ontdekking van een gemeenschappelijke taal, die van het voetbal", schreef Platini eerder dit jaar aan de leiders van de Europese Unie.

In 2005 werd een bioscoopfilm gemaakt over het kerstbestand van 1914, 'Joyeux Noël'.
Reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


Live Voetbal

Jouw inzet
Mogelijke uitbetaling 0,00