VISTA! over haperende motor Club Brugge: “Als het nog geen echte crisis is, dan druppelt het op z’n minst toch binnen in Jan Breydel”

VISTA!
In onze voetbalwebcast VISTA!, met Kortrijk-kapitein Hannes Van der Bruggen als centrale gast, ging het naast de opmars van de ploeg van Yves Vanderhaeghe onder andere ook over Club Brugge, dat na verlies vrijdag in Beveren morgen thuis tegen Atlético Madrid Champions League speelt. “Club heeft een echt probleem”, stelt Marc Degryse, analist van Het Laatste Nieuws.

Leko had het op de persconferentie vrijdagavond na de pijnlijke 2-1 op de Freethiel nog over spelers die niet fit zijn voor de competitie, maar er plots wel staan voor de Champions League. ‘Het Laatste Nieuws’-analist Marc Degryse: “Ik denk dan dat hij het in eerste instantie vooral heeft over de flankspelers Mata en Diatta. Maar er is meer aan de hand met Club dan louter dit gegeven. Decarli was niet meteen de meest gelukkige keuze van Leko. Die moet toch vooral verdedigen en niet op rechts staan. Vormer kon eventueel op de flank en Schrijvers dicht bij Wesley, zodat je meer aanvallende impulsen hebt.” 

Brokkenpiloot Decarli vrijdag op de Freethiel.
BELGA Brokkenpiloot Decarli vrijdag op de Freethiel.

“In ieder geval heeft Club Brugge een probleem. Dat is nu al een tijdje zo en na vrijdag is het echt een probleem geworden. De overtuigende zege tegen Standard was een uitzondering op de regel. Ze verloren thuis ook van Zulte Waregem en speelden in Jan Breydel gelijk tegen Waasland-Beveren. Morgen zullen ze inderdaad misschien wat opstaan, maar zaterdag in Kortrijk zullen ze weer een probleem hebben. Zeker als er geen flankspeler terugkeert uit blessure. Dat heeft niet zozeer te maken met het systeem, wel met een gebrek aan kwaliteit.”

“Belangrijk tweeluik”

Stephan Keygnaert, chef voetbal van ‘Het Laatste Nieuws’: “Ik vond het opvallend dat Leko na Standard (match die Club wel overtuigend won met 3-0, nvdr) zei dat als ze die match verloren hadden, het crisis was. Wel, dan is het nu eigenlijk ook crisis. Of het moet op z’n minst dan toch binnendruppelen. Kortrijk zaterdag en Antwerp de week erop wordt een erg belangrijk tweeluik.”

De onderlinge resultaten van de top zes-ploegen in winstpercentage uitgedrukt.
VISTA! De onderlinge resultaten van de top zes-ploegen in winstpercentage uitgedrukt.

Niet alleen Club Brugge, ook Anderlecht morste met de punten. Het kwam in eigen huis niet verder dan een 1-1-gelijkspel tegen Charleroi. Stephan Keygnaert merkte een soort van gelatenheid op in het Astridpark. “De perstribune van Anderlecht is verhuisd, rechts van de hoofdtribune. Je zit er tussen het volk en je gaat ook met die mensen naar beneden. Gisteren viel de gelatenheid van de supporters me op wanneer ze na de wedstrijd naar hun wagen gingen. Herman Van Holsbeeck heeft ooit graszoden naar zijn hoofd gekregen. Nu is er een soort van acceptatie.” Marc Degryse pikte er op in. “Het heeft te maken met de jonge gasten en ondertussen leg je de lat ook wat lager. Het is alleen maar de vraag hoe lang dat duurt. Je kan Anderlecht zijnde niet blijven morsen met de punten. Je moet winnen. Als jonge speler moet je na tien of vijftien wedstrijden ook aan je statistieken werken. Dat hoort erbij. Dat is Anderlecht.”

Andy Najar druipt af na het 1-1-gelijkspel van Anderlecht tegen Charleroi.
Photo News Andy Najar druipt af na het 1-1-gelijkspel van Anderlecht tegen Charleroi.

Keygnaert blikt ook terug op het vertrek van Glen De Boeck in Kortrijk. “De Boeck heeft heel snel begrepen dat play-off 1 te hoog gegrepen was met Kortrijk. Hij dacht allicht: ‘Als ik nu zevende of dertiende eindig, dan kunnen ik, mijn spelers en de toeschouwers zich beter amuseren. Dan zit er inderdaad eens een mindere wedstrijd tussen. De fans hadden totaal geen probleem met De Boeck, maar het bestuur dacht waarschijnlijk: ‘Dit is te naïef. Dit KV Kortrijk kan play-off I wel halen”, aldus Keygnaert. 

VISTA! is een wekelijkse voetbalwebcast van Het Laatste Nieuws in samenwerking met Proximus Sports. Moderator vandaag was Niko Lainé van Proximus Sports. 

 Van Der Bruggen en Kortrijk pakten zaterdag een punt bij leider Genk.
Photo News Van Der Bruggen en Kortrijk pakten zaterdag een punt bij leider Genk.7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Leon Mertens

  Leko stelt Mitrovic niet op Rafaelov moest weg Decarli wordt opgesteld waarmee is hij bezig ? Zowel RSCA als Standard en Brugge zij soms zeer zwak ,hopelijk profiteren daar nu eens van ?Maar deze vervalste kompetitie begint maar met de Po ,de mercato komt eraan en dan komen die ploegen met nieuwe spelers terug .Wat gaat Genk doen met hun talent ...verkopen zeker !

 • Roos Desreveaux

  als club geen flankspelers heeft, dan moet het op een ander systeem overschakelen. Il vind dat Leko soms verkeerd zijn spelers posisioneert in heel het elftal. desnoods puur resultaatvoetbal spelen, tot al de geblesseerden terugkeren.Maar als club nog de drie matchen dit jaar blijft punten verspelen, kunnen ze nog in slechte papieren komen voor PO 1.verliezen tegen zulte-waregem en beveren-waas is een teken dat er iets seriieus mis is.bestuur moet gauw ingrijpen.

 • An Vercruysse

  Marc,je voelt toch ook dat de ploeg,en vooral die jonge gasten,aant groeien is...laat de jonge gasten staan,met een paar gerichte aankopen in januari(2 goeie,ervaren spelers) en volgens mij kan rsca dan nog de verrassing worden. jullie spreken van gelatenheid van de supporters;volgens mijn aanvoelen is er meer geduld bij ons,de echte supporters,voor de jeugd. wij zien ook wel dat er veel talent is,alleen nog dat tikkeltje maturiteit en geluk

 • Pierke Pol

  In Brugge is het geen crisis omdat we 10 jaar zonder prijs gespeeld hebben,en toch zat het stadion vol met echte supporters die de ploeg steunen,als ze winnen of verliezen. To support ,weet je wel.... Zelfs als we geen kampioen spelen zullen we achter de Club blijven staan!

 • Guy Bevers

  Brugge crisis ? Bij Anderlecht zeker ; europees uitgeschakeld en amper punten pakken de laatste matchen !