VISTA! over de malaise bij AA Gent: "Ze hebben Roger Henrotay 'carte blanche' gegeven om de transfers te doen. Hij ging ze een ploeg geven om kampioen te worden..."

Roger Henrotay in de Ghelamco Arena dit seizoen.
Photo News Roger Henrotay in de Ghelamco Arena dit seizoen.
Met de interlands vrijdag tegen Zwitserland (Nations League) en volgende dinsdag tegen Nederland (oefenmatch) wacht er een nieuw tweeluik voor de Rode Duivels en daarom nodigden wij in onze voetbaltalkshow VISTA! Chris Van Puyvelde uit, de man die als technisch directeur van de voetbalbond een belangrijke rol speelde in het succes van de Rode Duivels maar straks naar China trekt. Ook Proximus Sports-analist Wim De Coninck en HLN-journalist Niels Poissonnier tekenden present en zij hadden het vooral over AA Gent en Standard.

Bij de Buffalo's kwam gisteren algemeen manager Michel Louwagie zwaar onder vuur te liggen bij de fans. "Het is duidelijk dat in Gent niet alleen de trainer oorzaak is van het falen, maar dat ze de voorbije zomermercato gemist hebben", aldus Poissonnier. "Gigot weg, Kalu weg -een speler die wanneer hij goed was ook écht goed was- Simon weg en jongens als Dompé of Limbombe in de plaats, da's toch van een ander kaliber. In Gent zijn er vorig seizoen de verkeerde conclusies getrokken. Ze hebben Chakvetadze aangeboden gekregen via de bekende makelaar Roger Henrotay, die hen twee jaar geleden ook het Turkse talent Cengiz Ünder aanbood. Een speler die wat later voor 18 miljoen euro naar AS Roma is gegaan, maar Gent heeft Henrotay wel 'carte blanche' gegeven om de transfers te doen. En dan zou hij ze een ploeg geven om kampioen mee te spelen... Maar Souquet, Limbombe, Dompé -hij traint naar verluidt geregeld met open schoenen en is al meermaals naar binnen gestuurd wegens slechte attitude- dat zijn miskopen. Dat trek je niet zomaar recht door een andere trainer voor de groep te zetten."

Chakvetadze in de achtervolging op Maehle. Gent verloor met 1-5 van Genk.
BELGA Chakvetadze in de achtervolging op Maehle. Gent verloor met 1-5 van Genk.

Wim De Coninck: "De hele situatie weegt ook op de groep. Je zag wel dat er tactisch getraind is en er een plan was -Pozuelo geen ruimte geven en hoog druk zetten- maar de uitvoering ervan was zo tam en laks." Van Puyvelde: "Vergeet ook niet dat Genk wou bewijzen dat het verlies in Sarpsborg een 'accident de parcours' was. Om dan nu op de trainer of op iemand als Louwagie te schieten, pffff. Michel staat bekend als een crisismanager, maar heeft nu toch al veel meer bewezen. Een harder werker ook. Je kan discussiëren over de rest, maar iemand viseren die zo zijn best doet en het goed meent met de club, vind ik toch niet de juiste houding."

De Coninck: "En in Anderlecht is nu plots Devroe de zondebok." Poissonnier: "Maar die heeft bij Anderlecht toch nog niet de staat van verdienste zoals Louwagie in Gent." De Coninck: "De Gentse fans zijn de laatste jaren ook alleen maar verwend geweest met veel zeges en hoera-stemming." Maar finaal lijkt Yves Vanderhaeghe toch te moeten vertrekken. Poissonnier: "Een aflopend verhaal. Tegen Henrotay zullen ze zeggen: 'slecht advies', maar Yves zal moeten gaan. Er wordt momenteel volop werk gemaakt van een opvolger." De Coninck: "Misschien is het, in de situatie waarin Yves zich nu bevindt, wel een opluchting als hij mag stoppen. Wil hij zelf nog wel blijven?" Poissonnier: "Vooral omdat je weet: hij keert het niet meer om."

"Misschien is het voor Vanderhaeghe wel een opluchting als hij kan stoppen."
BELGA "Misschien is het voor Vanderhaeghe wel een opluchting als hij kan stoppen."

Standard van zijn kant maakte indruk met een 3-1-zege tegen Club Brugge. "Als dit de voorbode is van het Standard dat we straks gaan zien in Play-Off 1: wauw", aldus Poissonnier. "Op het middenveld heersten Cimirot en Marin, de offensieve vleugelbacks Fai en Cavanda maakten Danjuma en Mata onzichtbaar. In alles linies waren ze de baas." De Coninck: "En zo aanvallend, zelfs zonder verdedigende middenvelder. Djenepo toont ook zijn talent. Twee weken geleden was het er nog crisis, nu winnen ze in Oostende, in de Europa League en tegen Club... (lacht) als een fles ketchup waar je aan schudt en waar alles ineens uitkomt. Als je ze zo ziet spelen, zijn ze titelkandidaat."

Carcela (l) blonk weer uit voor de Rouches.
Photo News Carcela (l) blonk weer uit voor de Rouches.

Poissonnier: "Alleen, kunnen ze het ook op de volgende speeldag in Moeskroen? Als ze twee uur op de bus moeten zitten, als Carcela denkt dat hij aan 50% van zijn mogelijkheden ook wel kan spelen en winnen. Ze maakten ook fysiek indruk op me. Terwijl ze een dag minder konden recupereren dan Club."

Van Puyvelde: "Je hebt wel tactische en fysieke vermoeidheid. Zo'n match op Atlético is een totaal ander gegeven. Standard, dat blijft de Vurige Stede: dat is een kracht, maar ook een gevaar. Maar Preud'homme heeft als coach toch al bewezen dat hij voor stabiliteit kan zorgen." De Coninck, lachend: "Djenepo had op het einde (toen de aanvaller ging uitdagen met de bal aan de voet, nvdr) wel geluk dat hij de brave Vlietinck voor zich had en niet pakweg Vranjes."

Twee weken geleden raakte bekend dat Van Puyvelde straks naar Azië trekt om daar dezelfde functie voor de Chinese voetbalbond uit te oefenen. "Het is niet de bedoeling om een contract van vier jaar te tekenen en hier na een paar maanden terug te staan. De uitdaging is enorm, mijn familie is akkoord én uiteraard was er ook het financiële aspect. Al gaf dat laatste nooit de doorslag. Waarom ze mij kozen? Wij als Belgen kunnen ons goed cultureel aanpassen. En uiteraard was het ook belangrijk dat wij als een landje met 11 miljoen inwoners eerste staan op de FIFA-ranking. Dat was hun trigger." 

Hoe kijkt Van Puyvelde terug op zijn avontuur bij de Rode Duivels? "Ik ben fier. Wat wij in Brussel na het WK hebben meegemaakt, was fantastisch. Dan spreekt niemand nog over Vlaanderen of Wallonië. Voetbal brengt mensen samen. Laat politiek en voetbal van elkaar leren, niet van elkaar wegduwen."

Van Puyvelde en De Coninck.
VISTA! Van Puyvelde en De Coninck.8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Steven Peeters

  Van Puyvelde, hij moest beschaamd zijn. Echte Belg, 3es aankomen en doen of je gewonnen hebt. Martinez schoot tekort en daar is Van Puyvelde voor verantwoordelijk, men wou namelijk geen geld uitgeven voor een toptrainer.

 • Patrick Vriends

  Zakkenvuller.

 • rik cappelle

  Alé Deconinck 't is het moment om uw kandidatuur in te dienen bij AA Gent als trainer. Ge hebt toch bewezen bij SK Roeselare dat ge een topper waard. De mensen van Roeselare gaan u zeer graag helpen bij een aanbeveling pro uzelf en eventueel op uwe CV. Ik zou het eens vragen.

 • FRANS DE ROUCK

  Van Puyvelde . Periode E Aalst. Stond regelmatig op de trainingen te praten met De Bruyne en Staaf Blanckaert.Zoek eens in de geschiedenis van het regelen van wedstrijden. Beiden alom gekend. Van Puyvelde niet voor het geld??????? Amaai en jullie in Vista geloven dat.

 • stefan crama

  Niet de trainer maar een aantal andere mensen zouden hier de laan uitgestuurd moeten worden.