VISTA! met Karel Geraerts: “Ik denk dat Genk het op zijn heupen krijgt. Eenmaal Pozuelo weg is, gaan ze loos”

Met ex-Rode Duivel Karel Geraerts, momenteel aan de slag bij Eleven Sports en ook in de weer met de begeleiding van individuele  jeugdspelers, blikten we vandaag in onze voetbalwebcast VISTA! terug op de 26ste speeldag in de Jupiler Pro League. Geraerts kreeg vanmiddag gezelschap van huisanalist Marc Degryse en Stephan Keygnaert, chef voetbal bij Het Laatste Nieuws. Nicolas De Brabander van Proximus Sports leidde alles in goede banen.

Racing Genk was gisteren een schim van de frivool voetballende ploeg van de voorbije maanden. De autoritaire competieleider ging 3-1 de boot in op Jan Breydel. Waar het fout liep bij de Limburgers? “Bij de veldbezetting”, aldus Geraerts. “Clement maakte een aparte keuze. Achteraf is het natuurlijk makkelijk praten, maar het leek me niet de juiste keuze.” Marc Degryse beaamt: “Ze deden zichzelf een beetje de das om met de veldbezetting. En dan was er Ingvartsen –amper gespeeld- die de meubelen moest redden. Je kan die jongen niet veel verwijten. Om iemand die weinig minuten heeft gemaakt te zetten op de moeilijkste verplaatsing van het seizoen… Je moet al van goeden huize komen, wil je daarin meedraaien. Het pakte niet goed uit. De ploeg was de weg kwijt vanaf minuut één.”

Genk begon niet in zijn gebruikelijke 4-3-3, maar in een 3-5-2-formatie. Keygnaert: “De Genk-watchers vertelden dat Clement die formatie ook al eens op stage gebruikte, in de oefenmatch tegen Schalke. Toen liep het goed. Hij heeft op stage gewerkt op andere systemen, omdat hij vermoedde dat tegenstanders zich gingen instellen op hun systeem. Er was dus op getraind. Maar Club deed dat goed: Wesley ging naar Aidoo en Dewaest was plots de man in balbezit die geen aanspeelpunt vond.”

“Het is ook een beetje tegen de natuur van de ploeg in”, pikt Degryse in. “Je hebt 25 wedstrijden op een andere manier gespeeld en dan vraag je nu aan die spelers vanachter ‘stamp die bal maar naar Ingvartsen en Samatta’. Er zit niet veel logica in. Maar het kan een keer gebeuren dat de trainer zich vergist.”

BELGA

Over Pozuelo

Verlaat kapitein Pozuelo het schip, of blijft hij Genk alsnog trouw? ’t Is dé hamvraag in de Luminus Arena dezer dagen. Degryse: “Pozuelo is geen puber van 17 jaar, hé. Het is niet dat zijn ouders moeten beslissen. Na de match in Praag had ik gedacht dat hij zou aangeven dat hij zondag zou kunnen spelen. Maar dat hij gisteren zei dat hij opnieuw niet kon spelen, is een stap te ver. Het begint de supporters te verdelen. Ik denk dat Genk het ook op zijn heupen krijgt, omdat ze hopen hem nog zo lang mogelijk aan boord te houden. Eenmaal hij weg is, gaan ze loos. Dan zullen ze zeggen: ‘Hij heeft ons gechanteerd. Hij heeft ons met de rug tegen de muur gezet.’ Nu moeten ze hun mond houden, omdat ze toch nog proberen hem aan boord te houden.”

“Ik stel gewoon vast dat wanneer Pozuelo niet speelt, ze geen oplossingen hebben”, aldus Keygnaert. “Tegen Moeskroen, op Union, het grote verschil tussen de eerste en tweede helft in Praag,… Ze hebben een heel groot probleem als Pozuelo niet speelt.”

Pozuelo wimpelde in januari een bod uit het Midden-Oosten af. Geraerts: “Maar dan komt een paar weken later Toronto, waar het leven waarschijnlijk véél mooier is. Moest Toronto in januari aangeklopt hebben, had hij die persconferentie nooit gegeven. Dan zat hij nu in Toronto. Maar ik kan Pozuelo heel goed begrijpen.”

Photo News

Schrijvers: “Voelde me vanaf dag één goed bij Club”

Samen met Wesley behoorde Siebe Schrijvers gisteren bij de uitblinkers bij Club Brugge. VISTA! strikte het jeugdproduct van Genk voor een telefonische babbel. “We hebben zaterdag 20 minuten getraind en er was een motivatiespeech van de coach. Voor elke wedstrijd hebben we natuurlijk een tactische meeting. De training was ietsje minder intens dan anders, omdat we donderdag nog speelden. Zo probeerden we iedereen fit te krijgen tegen zondag.”

Schrijvers ontpopte zich intussen tot een belangrijk pion in het elftal van Leko. De teller staat op tien goals dit seizoen. In het verleden kreeg de technisch begaafde aanvaller vaak het verwijt ‘te soft’ te zijn. “Ik denk dat ik een paar stappen in de goede richting heb gezet. In begin was het sowieso wennen: een ander systeem, een ander milieu, een andere club. Maar ik denk dat ik de laatste tijd tevreden kan zijn met mijn matchen en ook met de statistieken. Ik heb nooit aan mezelf getwijfeld. Vertrouwen in jezelf hebben is het belangrijkste. Er is niet echt een moment geweest waar ik mijn knop moest omdraaien, want ik voelde me vanaf dag één goed bij Club.”

Photo News

Of er na de gewonnen topper plagerige berichtjes volgden richting ex-ploegmaat Leandro Trossard? “Nee, ik heb hem voor de wedstrijd wel even gesproken. Erna minder, door interviews te geven. Het was niet slecht dat Leandro niet op links stond. Ze hebben een heel jaar in een bepaald systeem gespeeld, en op Club Brugge komen ze anders spelen. Dat was niet in ons nadeel. Dat zij in een 3-5-2-speelden, hadden we niet echt voorbereid. We wisten dat zo’n anderhalfuur voor de wedstrijd.”

Veel tijd om te nagenieten heeft Club niet. Donderdag volgt de return in de zestiende finales van de Europa League tegen Salzburg. “We weten dat het een ploeg is met heel veel kwaliteiten. Dat we het de tweede helft konden omdraaien in de thuiswedstrijd, heeft ons zeker een mentale boost gegeven. De uitmatch zal wat anders zijn, maar we moeten niet twijfelen aan onze kwaliteiten. We moeten niet op 0-0 gaan spelen.”

Enige smet op de Brugse zege was de blessure van Clinton Mata, maker van het eerste doelpunt. Geraerts hoorde de Angolees –het duo speelde samen bij Sporting Charleroi- deze voormiddag nog. “Hij moet de bevestiging nog krijgen, maar de eerste vermoedens zijn een scheurtje. Het is gebeurd bij het scoren, maar hij voelde zoveel adrenaline dat hij bleef sprinten. Na de match tegen Cercle zei hij: ‘Ik was niet goed, maar Ivan Leko heeft mij vrijdag apart genomen. We hadden een heel goed gesprek en ik ben op het veld gekomen zoals een wolf. Ik wou Paintsil opeten.’”

Photo News

Ook op Antwerp-Anderlecht, die andere topaffiche gisteren, werd er uiteraard teruggeblikt. Paars-wit vierde in extremis op de Bosuil na een kopbalgoal van Bolasie. “Anderlecht is een resultaatploeg”, stelt Keygnaert. “Ze willen gewoon play-off 1 halen, dat zie je aan de wissels van Rutten. Opdracht volbracht dus.”

Opvallend: Antwerp pakte tegen de ploegen uit de top-zes amper 6 op 27. “Da’s inderdaad niet goed”, vindt ook Geraerts. “Maar Bölöni heeft een visie, hé. Hij heeft in het verleden successen gehaald met het voetbal waarmee hij nu speelt. Daar kan je voor of tegen zijn. Ik vind het allemaal niet zo leuk en sexy.” Keygnaert: “Maar niemand speelt graag tegen Antwerp. Wat dat betreft is het een angstgegner. We zijn wel over een club bezig die pas zijn tweede jaar in eerste klasse zit, hé. Antwerp staat nu vierde en we gooien er veel steentjes naar, terwijl we eigenlijk moeten zeggen: ‘Chapeau dat ze daar staan.’”

De resultaten van Antwerp tegen de top-zes.
VISTA! De resultaten van Antwerp tegen de top-zes.

Dé ploeg van het moment is ontegensprekelijk Moeskroen. l’Excel pakte tot ieders verbazing 15/15. Degryse: “Ik ben een grote fan van Awoniyi. Echt waar. Het is onwaarschijnlijk hoe hij in Gent niet tot zichzelf kon komen. Misschien had hij meer tijd moeten krijgen. Hij is ook nog maar 21, hé. Hij heeft alle kwaliteiten. Club heeft Wesley ook de tijd gegeven om te groeien.”

Photo News
BELGA6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Carina Stulens

  Inderdaad Hugo Mommen...dat hoop ik ook. En als Anderlecht dit seizoen nog slechts één wedstrijd zou mogen winnen dan is het voor mij die van aanstaande zondag tegen Brugge. Daarvoor geef ik met veel plezier Play off 1 (waar Anderlecht toch niet veel te winnen heeft) op.

 • Patrick Braekeveldt

  Ik had de indruk dat Clement absoluut niet wou verliezen ,vandaar zijn aangepaste veldbezetting ,foute beslissing bleek achteraf !

 • Hugo Mommen

  Brugge heeft 2 goede matchen achter elkaar gespeeld en ze beginnen HEEL hoog van de toren te blazen...Volgens ene trainer zijn ze de beste ploeg van het land..Awel ik hoop dat ze zondag al terug met de voetjes op grond worden gezet.

 • Guido Vandermaesen

  Als Siebe dan toch zo een goede voetballer is waarom heeft hij dat niet laten zien in de jaren bij Genk ik ken hem daar alleen van klagen en zagen.

 • Ginette Cooleman

  Al die " specialisten hier vergeten een héél grote uitblinker : " Crépin Diatta , 19 jaar " !

Live Voetbal

Jouw inzet
Mogelijke uitbetaling 0,00