VISTA! met AA Gent-manager Louwagie: “Hebben lang getwijfeld over transfer Kaminski, zowel de voorzitter als ikzelf”

De 25ste speeldag in de Jupiler Pro League behoort tot het verleden en er is weer heel wat om over na te kaarten. Zo kwamen Club Brugge en Anderlecht niet verder dan een gelijkspel en AA Gent deed misschien nog de slechtste zaak van allemaal door met 1-2 te verliezen van Moeskroen. Michel Louwagie, de manager van de Buffalo’s, gaf in VISTA!, onze voetbalwebcast in samenwerking met Proximus Sports, tekst en uitleg bij de pijnlijke nederlaag van zijn ploeg. Hij kreeg het gezelschap van HLN-journalist en Gent-watcher Rudy Nuyens en Proximus Sports-analist Wim De Coninck. Niko Lainé leidde als moderator alles in goede banen.

AA Gent liet gisteren een flinke opportuniteit liggen. Na de 1-2-nederlaag tegen ‘giant killer’ Moeskroen vielen de Buffalo’s uit de top zes. Uiteraard kwam de nederlaag ook bij Louwagie hard aan. “Vooral omdat we een zeer goede zaak konden doen”, vertelt hij. “Ik had vooraf al het gevoel dat het een zeer moeilijke match zou worden. Na die goede reeks en kwalificatie voor de bekerfinale dacht iedereen van ‘het zal wel lopen’. Dat voelde je bij de fans en de spelers denken waarschijnlijk ook zo. Maar ik vond ons met te weinig focus aan de match starten. Ik was ook erg zenuwachtig voor de wedstrijd.”

Vadis Odjidja gaf te kennen dat hij de uitslag van Anderlecht-Zulte Waregem niet wist voor aanvang van de match. “De coach moet bekijken of hij zijn spelers informeert of niet. Het is niet aan ons om 5 of 10 minuten voor de match de uitslag mee te geven.”

Dat de plaatsen bij de eerste zes duur zijn, hoeft geen betoog. Louwagie wil niet spreken van druk, maar eerder van decompressie. “Op die 29 jaar heb ik al verschillende keren gezien dat je na een heel goede periode plotseling voelt dat ze denken dat het allemaal vanzelf zal gaan. Maar goed, misschien beter nu die decompressie dan binnen een paar wedstrijden. In de Belgische competitie kan je van iedereen verliezen. Ik denk dat de ingesteldheid er niet was om te zeggen van ‘we gaan ze hier oppeuzelen’. Maar ik ben overtuigd dat het wel goed komt. Er is nu een signaal gekomen. Als we er niet vol voor gaan, zal het niet lukken.”

Kopjes naar beneden bij de AA Gent-spelers na de nederlaag tegen Moeskroen.
Photo News Kopjes naar beneden bij de AA Gent-spelers na de nederlaag tegen Moeskroen.

“Storck levert fantastisch werk”

Intussen ontpopt Moeskroen zich tot dé sensatie van 2019. Na een onverhoopte twaalf op twaalf is het degradatiespook helemaal verdwenen boven Le Canonnier. “De coach van Moeskroen (Bernd Storck, red.) levert fantastisch werk”, meldt Louwagie. “’t Is een man met veel mogelijkheden. Ze weten perfect wat ze moeten doen in balbezit en balverlies. Hun centrale verdedigers (Godeau en Dussenne, red.) hebben beperkingen, maar doen het zeer goed. Ze proberen die beperkingen te camoufleren.”

Met negen goals in vier wedstrijden vindt l’Excel de weg naar doel een pak vlotter dan voor nieuwjaar. “Ze hebben een goede spits, hé”, lacht Louwagie, die natuurlijk doelt op Taiwo Awoniyi. “Ik kan mij voorstellen dat ze gisteren van hun stoel zijn gevallen in Gent, als ze Awoniyi zagen”, aldus De Coninck. “Bij Gent maakte hij niets klaar. Het was een onherkenbare speler geworden in Gent. Al zijn kwaliteiten leken weg. Misschien kon hij niet zo goed om met extra concurrentie. Bij Moeskroen was hij zeker van zijn plaats vorig jaar, nu ook weer. Dat Awoniyi op deze manier zou functioneren, had ik ook niet meer gedacht na wat we van hem zagen in Gent. Da’s een raadsel.”

Photo News

Heeft Louwagie er een verklaring voor? “Ten eerste: we hebben hem voldoende kansen gegeven. Hij is bij ons acht keer gestart. Er zat ook een ‘penalty’ in de overeenkomst: als hij niet in 70% van de matchen zou starten, moesten we die penalty betalen. Dus: we moeten die betalen. We hebben er alles aan gedaan om hem te doen slagen. Ten tweede: ik denk dat Taiwo beter functioneert in een systeem met twee spitsen. In de bekerwedstrijd tegen Virton was dat het geval en ging het stukken beter. Wij spelen met één centrale spits – dat speelt ook wel een rol. De manier van spelen in Gent is natuurlijk ook nog heel anders dan in Moeskroen. Bij ons is ’t van moeten. Wij spelen hoog, met korte combinaties. Daar had hij het moeilijker mee.”

De wintertransfers (Kaminski, Bezus en Sorloth) van AA Gent blijken voltreffers. “Inderdaad, maar de eindevaluatie moeten we finaal maken na de bekerfinale en na de 30ste speeldag”, zegt Louwagie. “Het klopt dat wij uit de eerste vijf matchen van die drie spelers een goed rapport kunnen vaststellen. Maar laat ons voorzichtig zijn.”

BELGA

AA Gent en wintermercato: een geslaagd huwelijk

Opvallend is dat AA Gent zich elke winter flink roert op de markt. Mét succes. Waaraan dat succes te wijten valt volgens Louwagie? “We zijn er ook constant mee bezig. Het is niet omdat het september is, dat we de wintertransfers niet voorbereiden. Ik denk dat onze voorzitter op elk moment ongerust is en hij blijft bezig, zodanig dat we finaal goede transfer realiseren. Hij mag daar een groot stuk van de pluimen op zijn hoed steken. Voor de rest zoeken we opportuniteiten – je moet natuurlijk ook wat geluk hebben. In Kaminski waren we in de zomer bijvoorbeeld al geïnteresseerd. Dat ging dan uiteindelijk niet. Voor Bezus lag de prijs een maand terug veel te hoog. En Sorloth is iets van het laatste moment. We wisten het niet met zekerheid. Moest Thorup niet bij ons zijn, was Sorloth geen speler van Gent geweest.”

Nuyens: “Ik hoorde van Sorloth zijn makelaar dat er heel wat clubs uit de Championship (de Engelse tweede klasse, red.) in hem interesse hadden. Waar hij betere voorwaarden kreeg, waar hij voor volle stadions kon spelen én zich beter in de kijker kon spelen van Crystal Palace. En toch koos hij voor Gent.” “We hebben er lang aan gewerkt”, verduidelijkt Louwagie. 

De transfer van Thomas Kaminski ging, door medische perikelen, niet over één nacht ijs. “We hebben lang getwijfeld, zowel de voorzitter als ikzelf”, bekent Louwagie. “Het ene moment zei de voorzitter: we gaan ’t doen. Op een ander moment: we gaan ’t niet doen. Als de dokter iets vaststelt, moet je toch voorzichtig zijn. Het gaat tenslotte om grote sommen. Dat wordt dan natuurlijk soms uitvergroot vooraleer er een overeenkomst is. Er werd over bepaalde sommen gesproken, terwijl de deal helemaal nog niet rond was. Als je dan verder onderhandelt, kom je tot andere sommen. Dat geeft dan wat ontgoocheling links en rechts. Maar bon, het belangrijkste is dat de speler er is. En hij doet het heel goed. Als je zero tolerantie predikt, komen er waarschijnlijk weinig spelers.”

BELGA

En wat met Stallone Limbombe? Het woelwater traint nog steeds mee met de B-kern. “Dat is een beslissing van de coach. We hebben hem vorige week erover gesproken en hem carte blanche gegeven. Het heeft te maken met zijn autoriteit. Aan de coach dus om te beslissen.”

“Coach is belangrijkste werknemer binnen de club”

24 op 45 en een bekerfinale is inmiddels het rapport onder Thorup. “We zijn tevreden over hem. Het is iemand die heel veel werkt. Dat vinden we zeer belangrijk. ’s Morgens om 8u op de club, ’s avonds als laatste naar huis. Dat horen we graag. Een coach moet een workaholic zijn. Het is iemand die de belangrijkste werknemer is binnen de club. Ik denk dat de coach nog belangrijker is dan de manager – echt waar.”

“Thorup hecht heel veel belang aan de psychologie van de spelers”, klinkt het nog bij Louwagie. “Hij heeft heel veel individuele gesprekken - na elke wedstrijd doet hij dat. Hij is methodesterk. In elke training zit er een doel. Hij probeert dat dan te transponeren naar de match. Heel veel clubs willen in overleg met een coach gaan. Thorup past perfect in het profiel dat we uitschreven.”

Photo News

“We zijn iets aan het opbouwen. In die zin moet je de coach carte blanche geven, hé. In dat proces zit waarschijnlijk ook het verlies van gisteren. Dat hoop ik toch. Je voelt dat de fans zich terug achter de club zetten en iedereen vertrouwen heeft. Het betekent dat Gent terug aan het leven is. In zo’n proces zit ook een onvoorzien verlies, waar de voorzitter en ik veel schrik voor hadden.”

Thorup verklaarde gisteren in de persbabbel dat Gent vier zeges uit vijf wedstrijden nodig heeft om play-off 1 te halen. “Als je van je eigen krachten en mogelijkheden uitgaat, denk ik dat hij gelijk heeft”, aldus Louwagie. “De andere ploegen zullen ook nog wel steken laten vallen. Niet vergeten dat ook STVV geen makkelijk programma heeft. Ik denk dat ze nu allemaal wakker zijn en er vol voor moeten gaan. Een ploeg als Gent moet play-off 1 spelen.”

Links: het programma van AA Gent. Rechts: het programma van Anderlecht.
VISTA! Links: het programma van AA Gent. Rechts: het programma van Anderlecht.

Over Anderlecht: “Als je nu nog moet opbouwen, ben je te laat”

Van de linkerkolom in het klassement konden enkel leider Genk en STVV de drie punten pakken afgelopen weekend. Grijpt Anderlecht, dat onder Rutten amper 4 op 12 pakte, straks naast play-off 1? De nieuwkomers hebben alleszins nog een lange weg te gaan, merkt ook Nuyens op. “Bij jongens als Bolasie zie je dat ze heel veel talent hebben, maar dat ze moeten opbouwen. Zulj ging op het einde van de match twee keer neer in het strafschopgebied, van vermoeidheid denk ik. Die jongen is niet fit, of hij is niet op het niveau van de Belgische competitie.” “Echte profs zijn altijd fit”, reageert De Coninck. “Ook als ze geen matchritme hebben. Als je nu nog moet gaan opbouwen, ben je te laat.”

Yannick Bolasie.
BELGA Yannick Bolasie.

Ook Club Brugge beleefde geen al te leuk weekend. Na het 2-2-gelijkspel in de stadsderby tegen Cercle bleef blauw-zwart gefrustreerd achter. Zondag (14u30) volgt de topper tegen Genk, dat sterkhouder Pozuelo alsnog dreigt kwijt te spelen. “Ik denk dat ze mentaal toch een klap gaan krijgen als Pozuelo vertrekt”, aldus Nuyens. Iedereen ging ervan uit dat hij zou blijven. Hoe gaat Genk reageren als hij vertrekt?”

Hoe Michel Louwagie met de situatie-Pozuelo zou omgaan? “Ik denk dat de zaak heel duidelijk is, hé. Pozuelo gaf zijn woord om te blijven – blijkbaar tot in juni. Dan moet hij dat ook doen. Ik vind het niet kunnen. Ik zou het heel spijtig vinden als zelfs een schriftelijke belofte niet meer gerespecteerd wordt. Dan is ’t zéér moeilijk. De makelaars weten heel goed dat de markt in China open is tot begin maart. Dat weten ze in januari ook.”

Photo News

Tot slot werden ook de jonkies van AA Gent onder de loep genomen. Moderator Lainé merkte op dat er nog maar sporadisch jeugdproducten in de Gentse selectie zitten. Louwagie: “Ik denk dat we die oefening eens allemaal samen moeten maken, hé. Hoeveel goede, jonge spelers heb je in België bij alle 1A-clubs samen? Dan mag je al content zijn dat je een Louis Verstraete lopen hebt bij Waasland-Beveren – die het overigens heel goed doet. Het is niet zo makkelijk. Ze worden heel vlug weggeplukt in België. Louis is een heel verstandige jongen – hij heeft Latijn gestudeerd – en wij geloven echt wel in zijn kwaliteiten.”

Louis Verstraete.
BELGA Louis Verstraete.

Bekijk de aflevering van VISTA! hierboven.

BELGA3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Rik Mortier

    Dus die blaaskaak van een Louwagie steekt nu in één en hetzelfde interview de pluimen op zijn hoed omwille van een zogezegd fantastisch transferbeleid, en tegelijk zegt die dat Awoniyi geflopt is omdat die niet functioneert in een systeem met één spits. Waarom haal je hem dan? Moest Louwagie nog maar half zo fantastisch zijn als dat hij zichzelf vindt, dan stond Gent nu moeiteloos in de top-3 i.p.v. te moeten krasselen voor een plek in play-off 1.

  • Luc Vankeirsbilck

    Kaminski was beter bij de KVK gebleven

  • Eddy Vervaet

    Gent heeft nog alles te winnen en tergelijkertijd ook alles te verliezen.We zien wel...

Live Voetbal

Jouw inzet
Mogelijke uitbetaling 0,00