Eupen-verdediger Siebe Blondelle in VISTA!: “Makélélé is geen coach die ploeg volpropt met tactiek”

VISTA!
Vandaag blikten we in VISTA!, de voetbalwebcast van Het Laatste Nieuws in samenwerking met Proximus Sports, terug op de twaalfde speeldag in de Jupiler Pro League. Centrale gast was Siebe Blondelle, de verdediger van Eupen die gisteravond met zijn team Anderlecht in de luren legde (2-1). Blondelle kreeg in onze studio het gezelschap van Wim De Coninck, analist bij Proximus TV en Niels Poissonnier, journalist bij Het Laatste Nieuws. Nicolas De Brabander leidde als moderator alles in goede banen. 

Eupen staat na 12 speeldagen -ondanks de start van 0/12- al zeven punten boven de degradatieplaats. “De balans qua kwaliteit in onze ploeg is veel beter dan vorig seizoen”, verklaart Blondelle. “De eerste helft gisteren zetten we écht druk en voetbalden we vooruit. De tweede helft kwamen we onder druk, maar toonden we dat we ook kunnen verdedigen. Dat is zeker een verdienste van Makélélé (de coach, red.). Voor zijn komst hadden we soms een naïeve speelstijl. Makélélé is geen coach die een ploeg gaat volproppen met tactische richtlijnen. Hij probeert strikt te zijn en wat hij zegt is goed, maar hij wil zijn spelers geen overload aan informatie geven. Hetgeen hij zegt, is voldoende.”

Zo groot de vreugde bij de thuisploeg was, zo groot de teleurstelling bij Anderlecht. “Bakkali is opeens onmisbaar geworden”, vertelt Wim De Coninck. “Er ontbrak creativiteit, durf om uit te voetballen en lef om de bal te vragen. Dan merk je dat iemand als Musona, die toch een sterkhouder bij KV Oostende was, zich geen Anderlecht-speler voelt.”

Siebe Blondelle is vooral door één ploeg in onze vaderlandse competitie gecharmeerd. “Voetballend steekt Racing Genk er voor mij met kop en schouders bovenuit. Toen wij tegen hen speelden, maakte Malinovskyi het meeste indruk op mij. Hij heeft dat tikkeltje extra. Je mag hem geen halve meter vrijheid gunnen, want hij schiet vanuit alle hoeken. Die man is klaar om een transfer te maken naar een grotere competitie.” Ook De Coninck is onder de indruk van het team van Clement. “Maehle is momenteel de beste rechtsback van Europa. Die gaan ze niet kunnen houden”, spaart de analist de lof niet. 

Ruslan Malinovskyi (l) probeert Mehdi Carcela van de bal te houden.
Photo News Ruslan Malinovskyi (l) probeert Mehdi Carcela van de bal te houden.

“Letica is geen Kalinic”

Ook het keepersprobleem op Jan Breydel werd aangekaart. De Coninck, voormalig doelman, zag hoe Letica de mist in ging. “Hij is geen nieuwe Kalinic. De lengte lijkt een voordeel, maar Letica gebruikt die lengte niet. Kalinic komt uit zijn doel en plukt alle ballen. Letica is nog te veel met zichzelf bezig. Alles wordt nu met een vergrootglas bekeken - hij kan niks meer goed doen. Eigenlijk moet je hem nu op de bank zetten, om hem te beschermen. Of je dan Horvath moet brengen, is iets anders.”

Club-doelman Letica baalt na het eerste doelpunt van STVV.
BELGA Club-doelman Letica baalt na het eerste doelpunt van STVV.5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Christiaan Goethals

  @Victor Avanti. Tja, Eupen heeft wel verdiend gewonnen, maar als RSCA speelt zoals Eupen, dan komt het de tweede helft maar eenmaal aan de tegenstander zijn doel. Dat zou commentaar geven, zeker.

 • Victor Avanti

  maar liet wel gisteren zijn ploeg spelen zoals Anderlecht zou moeten spelen. Coucke vervang den uwe door hem.

 • Herman Valaert

  De meeste trainers laten hun spelers te academisch voetballen, zij moeten eerst nog nadenken alvorens een bal te plaatsen ...ondertussen zijn ze de bal al afgenomen. Zie de match van Anderlecht op Eupen- Hein V.H. is niet de man voor Anderlecht vind ik . Hij (Hein) is een goeie trainer maar niet voor eerste klassen....'t verstand komt niet voor de jaren zeker ...

 • Jan Van Looveren

  De bal zal nooit komen wat je op training hebt meegekregen van de trainer, het zijn altijd andere fase's. Fisiek moet je in orde zijn maar de rest komt zoals het komt en daar moet je het beste van maken.

 • Jan De Vos

  Makélélé is geen trainer, dat is een ludieke figuur, zoals Goethals te vergelijken, veel voetbalkennis, maar GEEN organisatietrainer