Van Holsbeeck in verdenking gesteld van witwaspraktijken en valsheid in geschrifte

Herman Van Holsbeeck.
BELGA Herman Van Holsbeeck.
Voormalig Anderlecht-manager Herman Van Holsbeeck wordt vrijgelaten onder voorwaarden. Dat besliste onderzoeksrechter Michel Claise. Van Holsbeeck wordt in verdenking gesteld van witwaspraktijken en valsheid in geschrifte.

Het federaal parket en de Brusselse onderzoeksrechter Michel Claise voeren al enkele maanden een gerechtelijk onderzoek naar witwaspraktijken en bendevorming. Dat onderzoek spitst zich onder meer toe op de financiële constructies rond de uitgaande transfer van Alexander Mitrovic en Chancel Mbemba naar de Engelse voetbalclub Newcastle, en de transfer van Youri Tielemans naar AS Monaco.

 Van Holsbeeck werd donderdag opgepakt en opgesloten. Een onderzoeksrechter ondervroeg hem vandaag heel de dag in Brussel. “Hij werd in verdenking gesteld uit hoofd van dezelfde tenlasteleggingen als de persoon die eerder deze week onder aanhoudingsmandaat werd geplaatst: private corruptie, witwassen van geld, valsheid in geschrifte en gebruik van valse stukken en vereniging van misdadigers”, luidt het in een persmededeling van het federaal parket. Vanavond werd hij in vrijheid gesteld onder voorwaarden, onder andere dat hij geen enkel contact met de voetbalwereld zou hebben en geen andere financiële transacties zou verrichten dan die welke nodig zijn voor het dagelijks leven.

Eerder dit jaar vonden huiszoekingen plaats op het trainingscentrum van Anderlecht in Neerpede, in het stadion van de Belgische recordkampioen, op de zetel van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) in Laken, en in Schaarbeek, bij een makelaarsbureau, en dinsdag en woensdag vielen speurders binnen op vier adressen in Monaco, twee in België en één in Londen. Daarbij werden spelersmakelaar Christophe Henrotay en zijn rechterhand Christophe Cheniaux opgepakt. Beiden werden aangehouden en in verdenking gesteld voor witwassen, private corruptie, valsheid in geschrifte en bendevorming. Het gerecht nam ook 3 luxewagens, 7 miljoen euro, een boot en 2 appartementen in beslag.

Herman Van Holsbeeck werd donderdagochtend opgepakt in zijn woning.
Mozkito / Photonews Herman Van Holsbeeck werd donderdagochtend opgepakt in zijn woning.63 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Cor Dierckx

  Coucke is het op aan het kuisen met die soort ze horen thuis achter de tralies en hun eigendommen verbeurd verklaren hoort erbij, het moet stoppen in die voetbalwereld waar zwart geld de hoofdrol speelt.Wie geeft daar nog een euro aan uit om naar voetbal gaan te zien?

 • Germain De Block

  Naar het vb van zijn sjoemelende bazen van den stock die ook de scheids moesten omkopen om hun palmares op te smukken.en dat voor een voetbalploegje.

 • ANDRE VAN DEUN

  @ jean pierre Tibermont. Ook zo in club Brugge, want die zijn nu plots heiliger dan de Paus, tot ze daar de beerput weer eens opentrekken. Och, het is overal het zelfde, daarom heb ik het voetbal voorgoed de rug toegekeerd. PS : was Standard supporter, dus................

 • Marc Grootaerdt

  Wat moet je nu nog geloven van die topclubs???? Is elke titel betaald geworden met zwart geld, met mooie reizen, met dure horloges, met nachtelijke feestjes met bijhorende prostituees...De voetbalsport verliest meer en meer van zijn geloofwaardigheid. Jammer dat malafide personen zich daar thuis voelen. De supporter is de dupe.

 • Steve Ragusin

  Als ik zie hoe Coucke hem destijds vlotjes aan de deur heeft gezet, doet mij vermoeden dat Coucke toch al indicaties of verdenkingen had omtrent Van Holsbeeck.